11.07.2024 - 10:22 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
21. yüzyılın başında Irak'ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu'yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump'ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya'daki müttefikleriyle Çin'i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ise dengeleri kökünden değiştirdi. Zorunlu olarak Avrupa'yı uluslararası ajandasının ilk sırasına yerleştiren ABD Kiev yönetimine on milyarlarca dolarlık silah yardımı sağladı ve NATO'daki müttefikleri de Washington yönetimini takip etti.
Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.
Çin-ABD gerilimi dışında Pasifik bölgesinde Kuzey Kore ile sık sık karşı karşıya gelen Japonya zaman zaman ülkenin fırlattığı balistik füzeler nedeniyle endişe duyuyor. Son olarak geçtiğimiz aylarda Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönüne fırlattığı ICBM'nin 73 dakika havada seyrettiğini ve kuzeydeki Hokkaido açıklarına düştüğünü bildirdi. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, gazetecilere yaptığı açıklamada, füzenin Japon ulusal münhasır bölgesi dışına düştüğünün tahmin edildiğini söyledi.
Japonya Arazi Altyapı Ulaştırma Bakanlığı, bölgede seyreden hava ve deniz unsurlarında hasar saptanmadığını belirtti. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin doğu yönüne yerel saatle 08.24'te ICBM fırlattığını, füzenin havada 1000 kilometre yol katettiği ifade edilerek, "Ordumuz, alarma hazırlık durumunu yükseltirken, verileri, ABD ve Japonya ile yakın bir şekilde paylaşarak tam hazırlık durumunu sürdürüyor." denildi.
Japonya merkezli resmi Kyodo ajansı, ABD, Güney Kore ve Japonya hükümet yetkililerinin, telefon görüşmesinde, söz konusu füze denemesini kınadıklarını aktardı. Güney Kore merkezli Yonhap haber ajansı, son denemeyle Kuzey Kore'nin bu yıl içinde 5 kez ICBM denemesi gerçekleştirdiğini bildirdi. Kuzey Kore dün yerel saatle 22.37'de balistik füze denemesi gerçekleştirmişti. 50 kilometre irtifaya ulaşan füze, Kore Yarımadası'nın doğu kıyısına düşmüştü. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı dün geceki füzenin, kısa menzilli balistik tip olduğunu duyurmuştu.
Dünyanın en güçlü sekizinci ordusuna sahip olduğu bilinen Japonya'nın uzun yıllardır geliştirdiği 'Tip-12' balistik füzesi discord platformu üzerinden sızdırıldı. Japonya Savunma Bakan Yardımcısı Tomohiro Yamamoto sızıntının kasıtlı yapıldığını bildirdi ve hipersonik füzeler üzerinde çalıştıklarını doğruladı. ATLA adı verilecek olan füzenin 2030 yılında Japon ordusuna eklenmesi bekleniyor. Japon Savunma Bakanlığı füzenin geliştirilmesine 2019 yılında başladığını hatırlatarak füzenin erken aşama çizimlerinin o dönem halka açık olduğunu ve sızıntının önemsiz olduğunu öne sürdü. 5 Mach yani saatte 1200 kilometre hızla gidebilecek olan füzenin menzilinin 3 bin kilometre olduğu söyleniyor.