13.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in yüzbinlerce Gazzeli’nin sığındığı Refah kentine yönelik olası kara operasyonu, dünya kamuoyunda tepkiyle karşılanırken, bölgedeki hava saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. İsrail’in Mısır sınırında yer alan Refah kentine gece saatlerinde düzenlendiği saldırılarda can kaybı 67’ye yükseldi, iki cami ve çok sayıda ev vuruldu.
Filistin Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, İsrail’in sivilleri kaçmaya zorlamak için savaşı Refah’a taşıdığı ifade edilerek, savaşın genişlemesinin felakete yol açmasından endişe duyulduğu kaydedildi. Hamas ise, Refah’a düzenlenen saldırının İsrail’in Filistin halkına karşı yürüttüğü “soykırım savaşının ve sürgün girişiminin devamı” olduğunu savundu.
İsrail, sivillerin tahliye edileceğini belirtse de, Gazze’nin farklı noktalarından tahliye edilerek Refah’a gelmiş olan sivillerin nereye gidecekleri merak konusu. Refah, İsrail’in askeri saldırıları nedeniyle büyük zarar görmüş bir bölgede, nispeten güvenli son yer olarak biliniyor. İsrail, tahliye konusunda Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulunurken, BM operasyona karşı çıkıyor. ABD ve Mısır da, yaklaşık 1.5 milyon kişinin yaşadığı ve insani yardımların giriş yaptığı tek nokta olan Refah’a operasyon düzenlememesi konusunda İsrail’i uyarmıştı. Uyarılar dün de devam etti. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in adımına tepki gösterdi ve “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1,7 milyon kişinin tahliye edilmesini istiyor ancak bu kişilerin nereye tahliye edileceğini söylemiyor” dedi. İsrail, Hamas yöneticilerinin ve rehinelerin önemli kısmının Refah’ta bulunduğunu tahmin ediyor.
BİDEN ÇOK TEPKİLİ
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Biden, Refah’ta barınan 1 milyondan fazla insanın güvenliğinin sağlanmasına yönelik bir plan olmadan askeri bir operasyona girişilmemesi gerektiği yönündeki görüşünü belirtti” denildi. Öte yandan NBC kanalına konuşan bazı kaynaklar, Biden’ın Gazze’deki askeri harekâtı nedeniyle kapalı kapılar ardından Netanyahu’yu küçümsediğini iddia etti. Kaynaklar, Biden’ın özel görüşmelerde İsrail Başbakanı’ndan “bu adam” diye bahsettiğini ve son zamanlarda ona en az üç kez küfür ettiği öne sürüldü.
DIŞİŞLERİ: BÜYÜK ENDİŞE DUYUYORUZ
ANKARA Milliyet - Türkiye; yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Gazze’deki Refah kentine yönelik İsrail saldırılarının durdurulması için BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumu gerekli adımları atmaya çağırdı. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, gelişmeden “çok büyük endişe duyulduğu” vurgulanarak, “Bu harekatı, Gazze halkını kendi topraklarından sürme planının bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Devam eden saldırılar, Gazze’deki insani trajediyi çok daha vahim boyutlara taşıyacak ve bölgede kalıcı bir ateşkesin teminine yönelik çabalara zarar verecektir” denildi.
HOLLANDA HÜKÜMETİNE F-35 BASKISI
Hollanda’da temyiz mahkemesi, hükümetten, İsrail’e F-35 savaş uçağı parçalarının satışını durdurmasını istedi. Lahey’deki temyiz mahkemesi, kararında, bu uçakların Gazze saldırılarında da kullanıldığından duyulan endişeyi dile getirerek “İhraç edilen F-35 parçalarının uluslararası insani hukukun ciddi ihlallerinde kullanılması riskinin açık olduğu inkar edilemez” ifadelerine yer verdi. Mahkeme, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde “nihai varış yeri İsrail olan F-35 parçalarının tüm ihracatının ve transit geçişinin durdurulmasına” hükmetti. Hükümetin itiraz içinse 8 hafta süresi bulunuyor. Hollanda hükümetine karşı söz konusu dava, geçen Aralık’a, aralarında sivil toplum örgütü Oxfam’la bağlantılı bir kuruluşun da bulunduğu çok sayıda insan hakları grubu tarafından açılmıştı.