15.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıların ardından İsrail ordusunun abluka altına aldığı Gazze’de yaşam şartları kötüleşmeye devam ederken, İsrail’in tahliye çağrısı sonrası bölgede büyük hareketlilik yaşanıyor.
İsrail dün yaptığı açıklamada Gazze’de sivillerin geçişine saat 16:00’a kadar izin verileceğini, 6 saat boyunca izin verilen yollara saldırı olmayacağını duyurdu. İsrail ordusu, Arapça yaptığı duyuruda, Han Yunus’a giden iki yolun tamamen güvenli olacağını vurgulayarak “Kendinizi ve sevdiklerinizi önemsiyorsanız, talimatlara uyun güneye gidin” ifadelerini kullandı. Dün bu süre dolarken, Gazze’nin kuzeyinden güneyine doğru büyük bir hareketlilik yaşandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları sürerken, Hamas’ın Gazze’deki operasyonlarını yöneten üst düzey bir askeri komutanının İsrail hava saldırılarında öldürüldüğü açıklandı. Hamas ise, İsrail saldırılarında 9 rehinenin hayatını kaybettiğini duyurdu.
1 MİLYON KİŞİ TERK ETTİ
İsrail’in uyarısı sonrası çok sayıda Gazzeli evlerini terk ederek güney bölgelere doğru giderken, Birleşmiş Milletler (BM) İsrail’in tahliye çağrısı sonrası son bir hafta içinde Gazze’de bir milyon kişinin evlerini terk ettiğini açıkladı.
BM tahliye emrinin verildiği Gazze’nin kuzey yarısındaki BM binalarını artık güvenli görmedikleri uyarısında da bulundu. BM ayrıca bu kadar insanın tahliye edilmesi talebinin “savaş kurallarına ve temel insanlığa” aykırı olduğunu belirti. Nitekim önceki gün güneye doğru kaçmaya çalışan bir sivil konvoyu İsrail güçleri tarafından vurulmuş, saldırıda aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Yüz binlerce sivili tahliyeye zorlayan harekat tehdidinin savaş suçu teşkil ettiğine yönelik bir değerlendirme de öne çıkıyor. İsrail ise, tahliye emrinin geçici ve insani bir jest olduğunu vurguluyor, Gazze’ye yerleşen Hamas’ı tamamen yok etmek amaçlı operasyonlarda ‘bölge sakinlerini zarar görmekten korumak amaçlı’ olarak tanımlıyor. Öte yandan önceki gün Gazzelilerin güney bölgelerine doğru kaçışı esnasında, sivillere ait bir konvoyun vurulduğu ve aralarında çok sayıda çocuk ve kadının da bulunduğu sivilin hayatını kaybettiği ise doğrulandı. İsrail ordusu durumun soruşturulduğuna dair bir açıklama yayınladı.
NETANYAHU GAZZE SINIRINDA
İsrail’in dün verdiği sürenin dolmasının ardından sınırda da askeri hareketlilik dikkat çekerken, gözler İsrail’in kara harekatına çevrildi. Sınıra yığınak yapan İsrail, yüzlerce tankı Sderot kentinde konuşlandırdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, Gazze Şeridi’nin doğu sınırında İsrail askerleriyle bir araya geldi. Netanyahu’ya ait sosyal medya hesabından yayınlanan videoda askerlere konuşan Başbakan, “Bir sonraki aşama için hazır mısınız? Bir sonraki aşama yakın” ifadelerini kullandı. Netanyahu, “Savaşçılarımızın hepsi ön saflarda, hepimiz hazırız” mesajı verdi.
ABD VE ALMANYA’DAN ACİL TAHLİYE
İsrail’in kara operasyonuna hazırlandığı belli olduktan sonra başta ABD ve Almanya olmak üzere yabancı hükümetler, gerek Gazze gerekse de İsrail’den tahliyelere başladı. ABD, Mısır ve İsrail, Gazze’de bulunan yabancıların Rafah Sınır Kapısı’ndan Mısır’a geçebilmelerine izin verilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Özellikle aralarında yardım görevlileri ve çeşitli kuruluşlar için çalışan ABD’lilerin de bulunduğu yabancıların geçişi için İsrail’in de yardımcı olma sözü verdiği belirtilirken, görüşmelere Katar’ın da katıldığı ifade ediliyor. Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakanlığı da, cuma gününden itibaren İsrail’i terk etmek isteyen Amerikan vatandaşlarına charter seferleri başlatılacağını açıklamıştı. Almanya da, İsrail’den ayrılmak isteyen vatandaşlarını tahliyeye başladı. Nitekim cumartesi günü hava kuvvetlerine ait iki uçağın teçhizat ile birlikte İsrail’e gittiği ve buradan bir grup Alman vatandaşıyla geri döndüğü belirtildi. Yaklaşık 5 bin Alman vatandaşının ülkeden çıkmak için başvurduğu haber veriliyor. Öte yandan Avusturya, Avustralya, Brezilya, Kadanada, Şili, Çekya, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Hollanda, Ukrayna, İsviçre gibi ülkeler de vatandaşlarını İsrail’den çıkarmaya başlarken, Güney Kıbrıs, İzlanda gibi ülkeler de İsrail’den çıkmak isteyen AB vatandaşlarını İsrail’den çıkarmak ve geçici süreyle kendi ülkeleri dışında barınmalarına yardımcı olmak amacıyla çalışmalar başlattı.
İSRAİL, HALEP HAVALİMANI’NI VURDU
İsrail, Suriye’nin Halep Havalimanı’nı vurduğunu duyurdu. Suriye devlet ajansı SANA’nın aktardığına göre İsrail, Suriye’de Halep Havalimanı’nı hedef aldı. Havalimanının saldırının ardından kullanım dışı kaldığı belirtildi.
GAZZE’DE KİRLİ SUYA MECBUR KALDILAR!
Gazze Şeridi’nde su ve ekmek sıkıntısının tehlikeli boyuta ulaştığı haber veriliyor. BM, su sıkıntısının bir “ölüm kalım meselesi haline geldiğini” ifade etti. İçme suyu dışında ekmek sıkıntısının da baş gösterdiğini, elektrik kesintileri nedeniyle insanların cep telefonunu şarj edemediğini, bu yüzden yakınlarıyla bağlantısının kesildiği, güvenli bir yere geçmelerinin de imkânsız hale geldiğini aktardı.
SUUDİ ARABİSTAN SÜRECİ DONDURDU
Suudi Arabistan, Gazze’de yaşanan gelişmeler nedeniyle İsrail ile normalleşme sürecini dondurdu. Suudi hükümetine yakın bir kaynak yaptığı açıklamada, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın devam ettiği bir ortamda, Riyad’ın İsrail ile olası normalleşme görüşmelerini askıya almaya karar verdiğini söyledi. Euronews’un aktardığı habere göre Riyad’ın duruşuna vakıf bir kaynak, İsrail’le görüşmelerin şimdilik sürdürülemeyeceğini ve müzakereler yeniden başladığında ise İsrail’in Filistinlilere vereceği tavizler konusunun daha büyük bir öncelik olması gerektiğini belirtti.
REFAH’TAN ÇIKIŞ MÜMKÜN DEĞİL
Gazze’nin şu anda dışarıyla tek bağlantı noktası olan Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nda büyük kargaşa yaşanıyor. Başka pasaportu olan Filistinlilerin kapıdan geçmek için akın ettiği ancak bölgede devam eden hava saldırıları nedeniyle bunun güvenli olmadığı ifade ediliyor. ABD, vatandaşlarına kapıdan geçmeleri çağrısı yaparken, bölgedeki saldırılar nedeniyle geçiş mümkün gözükmüyor. Kapının açık olmadığı belirtilirken, çok sayıda Gazzelinin geri dönmek zorunda kaldığı aktarılıyor.
Uluslararası toplum, Mısır ve Ürdün’e, Gazzeli sivillerin kaçabileceği insani koridor açılması çağrısında bulunuyor. Ancak gerek Mısır ve gerekse Batı Şeria’ya sınırı bulunan Ürdün yönetimleri, Filistinlilerin kendi topraklarında kalması gerektiği uyarısında bulunuyor. ABD ise Gazzeli sivillerin “güvenli geçişi” adımı için İsrail ve Mısır ile görüştüğünü açıkladı.
ÇOCUKLARIN GÜNAHI NE?
İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 724’ü çocuk, 458’si kadın olmak üzere 2 bin 215’e yükseldi. Saldırılarda yaralananların sayısıysa 2 bin 450’si çocuk, bin 536’sı kadın olmak üzere 8 bin 714’e yükseldi.