30.03.2025 - 14:52 | Son Güncellenme:
DHA DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uydu, Hainan eyaletine bağlı Wenchang kentinde yer alan Uzay Fırlatma Merkezi’nden bugün yerel saatle 00.05'te fırlatıldı. Uzun Yürüyüş-7 taşıyıcı roketiyle fırlatılan uydunun, belirlenen yörüngesine girdiği aktarıldı. Uydu, çok bantlı ve yüksek hızlı iletişim teknolojisi doğrulaması için kullanılacak. Fırlatmanın, Uzun Yürüyüş serisi taşıyıcı roketlerin 566'ncı görevi olduğu bildirildi.
ÇİN'İN UZAY PROGRAMI
Çin'in uzay programı, 1950'lerde, Sovyetler Birliği'nin desteğiyle ve ABD ile Sovyetler'den algılanan tehditlere yanıt olarak başlattığı balistik füze ve roket projeleriyle temellerini attı. 1957'de Sputnik 1 ve 1958'de Explorer 1'in başarıları Çin'i de harekete geçirdi ve Nisan 1970'te Long March 1 roketiyle ilk uydusu Dong Fang Hong I'i yörüngeye yerleştirerek uzaya uydu gönderen beşinci ülke oldu.
Bugün Çin, dünyanın en aktif uzay programlarından birine sahip. Uzun Yürüyüş roket ailesi ve Jiuquan, Taiyuan, Xichang ve Wenchang'daki uzay limanları sayesinde her yıl en fazla ya da ikinci en fazla yörünge fırlatması yapan ülkeler arasında yer alıyor. İletişim, navigasyon, uzaktan algılama ve bilimsel araştırmalar için geniş bir uydu filosu işletiyor ve uzay faaliyetlerini alçak Dünya yörüngesinden Ay ve Mars’a kadar genişletmiş durumda. Ayrıca ABD ve Rusya ile birlikte bağımsız insanlı uzay uçuşu gerçekleştirebilen üç ülkeden biri.
Çin’in uzay projeleri, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ile astronot birliklerini ve derin uzay iletişim ağını yöneten Halk Kurtuluş Ordusu Stratejik Destek Gücü tarafından yürütülüyor. Öne çıkan programlar arasında Çin İnsanlı Uzay Programı, BeiDou Navigasyon Sistemi, Ay Keşif Programı, Gaofen Gözlem Projesi ve Gezegen Keşif Programı bulunuyor. Son yıllarda Chang'e-4, Chang'e-5, Chang'e-6, Tianwen-1 ve Tiangong uzay istasyonu gibi önemli görevleri başarıyla tamamladı.