26.09.2021 - 23:04 | Son Güncellenme:
AA
Almanya'da yaklaşık 60,4 milyon seçmenin bulunduğu ve Başbakan Angela Merkel'in aday olmadığı genel seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saatle 18.00'de sona erdi. İşte son dakika gelişmeler...
22. 55: Almanya'da iş dünyası, genel seçimden sonra hızlıca hükümet kurulması çağrısı yaptı. Almanya Dış Ticaret Birliği (BGA), Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (BVMW) ve Aile İşletmeleri Birliği, ülkede bugün yapılan genel seçim sonuçlarının Alman ekonomisine etkisini değerlendirdi. BGA Başkanı Anton Börner, yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının "ülkede sol ittifaka karşı açık bir işaret" olduğunu belirtti. Börner, "Şimdi seçilmişlerin bir uzlaşı bularak, gecikmiş kararların üstesinden kararlılıkla gelen bir ittifak kurmaları gerekiyor." ifadesini kullandı.
21.48: Almanya'da yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketine göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) az farkla Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin önünde görünüyor. Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin yerel saat ile 19.59'da yayınladığı sandık çıkış anketine göre SPD, genel seçimlerde oyların yüzde 25,5'ini alarak birinci sırada bulunuyor.
SPD böylelikle 2017’de yapılan seçimlere göre oylarını 5 puan artırdı. CDU/CSU ise yüzde 24,5'lik oy oranıyla ile ikinci sırada yer alıyor.
20.21: Almanya'da Sosyal Demokrat Partinin (SPD) başbakan adayı Scholz yaptığı açıklamada "Halkımız, başbakan olarak Olaf Scholz'u görmek istiyor." ifadelerini kullandı.
20.09: Almanya'da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı Laschet yaptığı açıklamada "Hristiyan Birlik partilerinin öncülüğünde bir koalisyon kurmak için elimizden geleni yapacağız." dedi.
18.00: Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’nın yayımladığı ilk sandık çıkış anketine göre, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet'i başbakan adayı gösteren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri yüzde 25 oy aldı.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nden (CSU) oluşan CDU/CSU'nun oy oranı 2017'deki seçimlere göre yüzde 8 azaldı. Maliye Bakanı Olaf Scholz'u başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Parti (SPD), bir önceki seçimlere göre oy oranını yüzde 4,5 artırarak yüzde 25 oy aldı.
Yeşiller Partisi ise 4 yıl önceki seçimlere göre oy oranını yüzde 6,1 yükselterek yüzde 15'e çıkardı.
Hür Demokrat Parti (FDP) ile aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi de ilk sandık çıkış anketine göre yüzde 11'er oy aldı.
FDP, bir önceki seçime göre oy oranını yüzde 0,3 artırırken AfD’nin oyları ise yüzde 1,6 azaldı.
Sol Parti ise sandık çıkış anketinde yüzde 5'te kaldı. Sol Parti'nin oylarının bir önceki seçime göre yüzde 4,2 azalması dikkati çekti.
İlk seçim anketine göre Almanya Federal Meclis'te oy dağılımı şu şekilde: CDU/CSU 200, SPD 197, Yeşiller 119, FDP 87, AfD 87, Sol Parti 39.
Başbakan adayları oylarını kullandı
Öte yandan Hristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) Başbakan adayı Armin Laschet, kendi seçim bölgesi Aachen'de, Sosyal Demokrat Parti'nin Başbakan adayı Olaf Scholz ise Potsdam kentinde oyunu kullandı.
SPD'nin Şansölye adayı Scholz, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, seçmenleri SPD lehine oy kullanmaya çağırarak, "Böylece vatandaşlarımız bana Federal Almanya Cumhuriyeti'nin bir sonraki şansölyesi olma yetkisini verebilir." dedi.
CDU/CSU'nun Başbakan adayı Laschet ise oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, bu seçimin, Almanya'nın gelecekteki yönünü belirleyeceğini belirterek, "İşte bu yüzden her oy önemli." ifadesini kullandı.
Seçmenler uzun kuyruklar oluşturdu
Ülkedeki seçimlere katılımın bu sefer yoğun olduğu gözlendi. Berlin'deki bir okuldaki seçim lokalinde oy kullanmak isteyen seçmenler uzun kuyruklar oluşturdu.
Öte yandan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) Partileri'nin başbakan adayı Armin Laschet'in, oy pusulasında kullandığı oyun gözükmesi kamuoyunda tartışma konusu oldu. Ancak Federal Seçim Kurulu, Laschet'in oyunun geçerli olduğunu açıkladı.