31.05.2022 - 15:20 | Son Güncellenme:
ABD Başkanı Joe Biden'ın "Askeri olarak müdahale edeceğiz" cümlesiyle kopan fırtına bugün kasırgaya dönüştü, 30 savaş uçağı birlikte havalandı. Biden'ın Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret ettiği Asya turu kazasız belasız sona erdi ancak ABD'li siyasetçilerden oluşan bir heyetin Tayvan'a iniş yapması gerilimi zirveye çıkardı.
ABD lideri Biden, Japonya'da geçen hafta yaptığı açıklamada Tayvan'ın Çin tarafından bir saldırıya uğraması halinde Amerika'nın askeri olarak müdahale edeceğini ve adayı savunacağını söyledi.Joe Biden'ın açıklamaları, mevcut tabloda Tayvan'a verilen en güçlü resmi destek olarak kayıtlara geçti.
ABD liderinin çıkışı bölgesel fay hatlarını yerinden oynattı, Çin ve Rus jetleri Ukrayna işgalinden sonra ilk kez uzun menzilli bir tatbikata girişti. ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya liderlerinin Tokyo'da bir araya geldiği Quad Zirvesi devam ederken, Rusya ve Çin savaş uçakları Japon hava sahasının dibine kadar sokuldu.
Rusya'ya ait uzun menzilli bombardıman uçakları Tu-95MS'ler Çin ordusuna ait Hun-6K stratejik bombardıman uçaklarıyla Japon Denizi üstünde buluştu, ardından Doğu Çin Denizi ve Pasifik Okyanusu'na yöneldi. Stratejik füzeler taşıyabilen bombardıman jetlerinin radarda görünmesiyle, Japonya ve Güney Kore savaş uçaklarına acil kalkış emri verildi.
Çin-Rusya gövde gösterisinden bir gün sonra ise bu kez Çin ordusu bağımsızlığını tanımadığı Tayvan'ın etrafına savaş gemileri ve jetlerini gönderdi.
Bunun üzerine alarma geçen Tayvan ordusu, savaş gemileri ve kıyıdan füzelerin fırlatıldığı tatbikat düzenledi. Tatbikatta, Tayvan'ın kendi üretimi gemisavar Brave Wind III orta menzilli süpersonik füzeler de fırlatıldı.
Adanın güneybatısındaki Pingtung County'de gerçekleşen gövde gösterisinde fırlatılan füzelerden biri de, ABD yapımı uçaksavar füzesi Standart'tı.
Rusya'nın 24 Şubat tarihinde batı komşusu Ukrayna'yı işgale girişmesiyle, Çin'in benzer bir askeri harekatı Tayvan'a yapabileceği günlerce konuşuldu. Zira, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline destek veren süpergüç Çin aynı zamanda işgal girişimini kınamayan en büyük ülke.
Dahası, savaşın ilk günlerinde Rusya'nın hamlesinden cesaret alan bazı Çinli milliyetçiler, sosyal medyada 'Tayvan'ı geri alma zamanı' gibi şeyler yazdı.
ABD Başkanı Biden, işgalin ilk haftalarında Çinli mevkidaşı Şi Jinping'le görüştü, Pekin'in Moskova'ya destek vermesi halinde bu adımın sonuçları olacağı uyarısını yaptı.
Çin ise Nisan ayında ise ABD ve Pasifik'teki müttefiklerini alarma geçiren bir anlaşma imzaladı. Çin ve Solomon Adaları, imzaladıkları güvenlik anlaşmasını dünyaya duyurdular. Solomon Adaları, ABD toprağı Guam Adası ile Avustralya arasında kalıyor.
Basına sızan anlaşmanın taslağına göre, Çin Solomon Adaları'na asker gönderebilir ve gelecekte bir donanma üssü kurması mümkün olabilir. Solomon Adaları'nın güney komşusu Avustralya, ABD ve İngiltere'nin Pasifik'teki en büyük partneri konumunda.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Mayıs ayı biterken Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkeleri turuna çıktı. İlk durağı Solomon Adaları'ydı, Fiji'de ise bölgedeki dokuz ülkeyle bir güvenlik anlaşması aradı. Pasifik Okyanusu'nda yayılma arzusunu gizlemeyen Pekin yönetimi, Fiji'deki zirveden eli boş ayrıldı, bölge ülkeleri güvenlik anlaşmasına imza atmadı.
Tüm yaşananların ardından ABD'li siyasetçilerden oluşan heyet, Salı günü Tayvan Başbakanı Tsai Ing-wen tarafından başkent Taipei'de resmi olarak ağırlandı. ABD'li Demokrat senatör Tammy Duckworth'un başkanlık ettiği heyet Tayvan'a desteğini gösterirken, Çin ordusu da savaş uçaklarını havalandırdı.
Tayvan ordusu, Çin'in 30 savaş uçağını ada çevresine gönderdiğini ve jetlerin Tayvan hava sahasına girdiğini duyurdu.
Bunun üzerine Tayvan savaş uçakları da Çin jetlerini karşılamak üzere kalkış yaptı.
30 uçağın Tayvan'a doğru yönelmesi, Ocak 2022'den bu yana gerçekleşen en büyük olay.
CNN International, ABD Kongre heyetinin Tayvan'a sürpriz bir ziyaret yaptığını bildiriyor.
Pekin yönetimi, geçen yıl Ekim ayında Tayvan üstünde birkaç gün içinde 150'den fazla savaş uçağı uçurmuştu.
Tayvan, Çin'in en hassas bölgesel sorunu. Tayvan Boğazı, Çin'le Tayvan'ı birbirinden ayırıyor. Boğazın genişliği ise, 180 kilometre. 1949 yılında Çin iç savaşı sırasında, komünistlere yenilen milliyetçiler, Tayvan adasına kaçmışlardı.