06.03.2021 - 11:14 | Son Güncellenme:
AA
Memur bir ailenin çocuğu olarak 15 Temmuz 1974'te Thies kentinde doğan Sonko, çocukluğunu güneydeki Casamance bölgesinde geçirdi.
Sonko, lisansını kamu hukuku alanında yaptı, kamu maliyesi ve vergilendirme alanında da yüksek lisansını tamamladı.
Vergi müfettişi olarak başladığı kariyerinde Sonko, Bağımsız Vergi Memurları Sendikasının kurulmasında yer aldı ve 2005-2012 arasında buranın genel sekreterliğini yürüttü.
O dönemde hükümete eleştiriler yöneltmeye başlayan Sonko, özellikle vergi alanında Cumhurbaşkanı Sall'in yanlış adımlar attığını dile getirdi.
Partisi PASTEF'i 2014'te kuran Sonko, 2017'de milletvekili seçilerek meclise girmeye hak kazandı.
YÜZDE 15 ALARAK 3'ÜNCÜ SIRAYA YERLEŞTİ
Sonko, Ocak 2018'de çıkardığı "Senegal'de gaz ve petrol. Bir yağmanın tarihi" başlıklı kitabında Cumhurbaşkanı Sall ve çevresini, doğal kaynakların yönetiminde zimmetine para geçirmekle suçladı.
Yaklaşık 7 ay sonra Eylül 2018'de, 2019 cumhurbaşkanı seçimi için adaylığını açıklayan Sonko, aynı gün ülkenin sosyal ve ekonomik sorunlarına ilişkin kaleme aldığı "Çözümler" isimli kitabını çıkardı.
Sonko, 2019'daki seçimlerde yüzde 15 oy alarak Macky Sall ve Idrissa Seck'in ardından 3'üncü sıraya yerleşmeyi başardı.
SANKARA'YI, ANTA DİOP'U ÖRNEK ALDI
Kendisini "sistem karşıtı" olarak tanımlayan Sonko, konuşmalarından sık sık Afrika kıtasının entelektüel ve düşünürlerinden alıntılar yaparak "Panafrikanist" yönünü her fırsatta öne çıkardı.
Sonko, Burkina Faso'nun efsanevi lideri Thomas Sankara, Senegalli bilim insanı Cheikh Anta Diop ve Senegal'in ilk Başbakanı Mamadou Dia'yı kendisine örnek aldığını sık sık dile getirdi.
Genç yaşı, söylemleri ve Afrika kimliğini benimseyen tavrıyla Sonko, gençler ve üniversite öğrencileri arasında büyük destek kazandı, birçok sivil toplum örgütü tarafından benimsendi.
Sonko, özellikle din ve kültür temelli konularda tarafını belli etmekten kaçınmadı, Fransa'yı açıkça eleştiren söylemleriyle de popülerliğini artırdı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen sene İslam'ı hedef alan sözlerine siyaset arenasından ilk tepki Sonko'dan geldi. Başkent Dakar'da düzenlenen İslamofobi karşıtı eyleme katılan tek parti lideri de yine Sonko oldu.
"SWEET BEAUTY DAVASI"
Kamuoyunda, gerçekleştiği masaj salonunun ismiyle "Sweet Beauty davası" olarak bilinen olay, başkent Dakar'daki masaj salonunda çalışan 20 yaşındaki Adji Sarr'ın 3 Şubat'ta savcılığa şikayetiyle ortaya çıktı.
Sarr'ın, Sonko'nun tecavüzüne uğradığı ve akabinde ölüm tehditleri aldığı yönündeki şikayeti, ülkenin hala bir numaralı gündem maddesini oluşturuyor.
Sonko ise suçlamaları reddederek Twitter'dan yaptığı açıklamada, durumu "Macky Sall'in komplosu" olarak değerlendirdi.
Suçlamaların ardından Sonko'nun dokunulmazlığı 26 Şubat'ta düzenlenen meclis oturumuyla kaldırıldı.
"KAMU DÜZENİNİ BOZMAKTAN" GÖZALTINA ALINDI
Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yargılanmasının önü açılan Sonko, mahkemeye ifadeye çağrılsa da bir süre gitmemekte direndi.
Sonko, din adamları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin girişimiyle ifade vermeye ikna oldu ve 3 Mart'ta destekçilerinden oluşan kalabalık bir konvoyla Dakar Mahkemesine doğru yola çıktı.
Polis, Sonko destekçilerinin oluşturduğu konvoyun çok uzun olduğu gerekçesiyle korteji mahkemeye varmadan durdurarak yalnızca 4-5 aracın kalmasına izin verileceğini belirtti.
Konvoy, Dakar'ın en işlek güzergahlarından olan sahil yolunda yaklaşık 3 saat bekletilirken başkentte trafik durma noktasına geldi.
Sonko, 3 saatin ardından "kamu düzenini bozmak" suçlamasıyla gözaltına alındı. Bu gözaltı kararı, Sonko taraftarları için bardağı taşıran son damla oldu.
SENEGAL SON 10 YILIN EN SICAK GÜNLERİNİ YAŞADI
Sonko'ya yapılan gözaltı, halk nezdinde hükümete karşı artan öfkenin de patlamasına sebebiyet verdi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) süreci ve Avrupa Birliği'yle imzalanan balıkçılık anlaşması nedeniyle giderek artan genç işsizliği ve Macron'un İslam'ı hedef alan sözleri karşısındaki sessiz tavrı nedeniyle son dönemde sıkça eleştirilen Cumhurbaşkanı Sall, Sonko'nun gözaltına alınmasıyla eleştiri oklarının hedefi oldu.
Sonko'nun gözaltına alındığı gün Dakar ve etrafında başlayan sokak eylemleri, 2 gün içinde kitlesel yağmaların yapıldığı, bankaların soyulduğu, kontrol altına alınmayan şiddet eylemlerine dönüştü.
Sonko destekçileri hem sokakta hem de #FreeSenegal etiketiyle sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışırken kaos ortamı en çok suç çetelerinin işine yaradı.
Fransız marketler zinciri Auchan'ın birçok mağazası yağmalandı, çok sayıda mağaza ve iş yeri ateşe verildi, özellikle başkentte ciddi hasar meydana geldi.
İfade verdikten sonra yeniden gözaltında tutulan Sonko'nun 8 Mart'ta tekrar ifade vermesi bekleniyor.
Senegal'de 4 kişinin öldüğü ve hayatın neredeyse durma noktasına geldiği sokak eylemlerinin ise devam edip etmeyeceği bilinmiyor.