DünyaSMO Münbiç’in büyük kısmını kontrol ediyor

SMO Münbiç’in büyük kısmını kontrol ediyor

09.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Suriye’de HTŞ liderliğindeki muhaliflerin Şam’a girmesinin ardından, ülkenin kuzeydoğusunda diğer güçler arasında çatışmalar sürüyor. Nitekim Türkiye’nin eğitip donattığı Suriye Milli Ordusu (SMO), terör örgütünün kolu olan Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) Tel Rıfat’tan sonra Münbiç’te de çatışma halinde.

SMO Münbiç’in büyük kısmını kontrol ediyor

SMO, Özgürlük Şafağı adlı operasyonu kapsamında Münbiç’in yüzde 80’ini kontrol altına aldı. SMO’nun Münbiç’in batısındaki Ureyme beldesi ile kuzeydeki Um Dadat köyünün kontrolünü aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Münbiç içinde Arapların, SDG güçlerine karşı ayaklandığı belirtilirken, ilçe hapishanesindeki kişilerin serbest bırakıldığı öğrenildi. 1 Aralık’ta başlatılan operasyonun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezi de SMO’nun kontrolüne geçmişti.

Öte yandan Esad rejimi karşıtı gruplar, Baas rejiminin çökmesinin ardından terör örgütü PKK/YPG’nin elinde tuttuğu ülkenin doğusundaki Deyrizor kentinin merkezine girmeye başladı. Terör örgütünün Suriye kolu SDG’nin, 6 Aralık’ta Münbiç’i ele geçirdiği iddia edilmişti. Suriye devlet medyasında ise, “Deyrizor askeri havaalanı, Fırat’ın doğusundaki yedi köy ve El Bukemal kentindeki bölgelerin herhangi bir gruba teslim edilmediği” belirtilmişti.

Bugüne nasıl gelindi?

Haberin Devamı

- Mart 2011: Şam ve Deraa’da barışçıl protestolar patlak verdi. Esad hükümeti şiddetli bir baskıyla karşılık verdi ve kanlı biçimde bastırmaya çalıştı. Bu durum, 500 binden fazla kişinin öldüğü, milyonlarca insanın göçe zorlandığı uluslararası bir krize yol açtı.

- Temmuz 2012: Muhalif güçlerin şehrin büyük bölümlerini ele geçirdiği Halep Muharebesi ile çatışma yoğunlaştı Suriye ordusu 4 yıl sonra şehri geri aldı.

- Ağustos 2013: Doğu Guta’da kimyasal silah saldırısı yüzlerce sivili öldürdü. Saldırı uluslararası kınamaya yol açtı ve Suriye’nin kimyasal silah stoklarını imha etmeyi kabul etmesine neden oldu.

- Haziran 2014: DAEŞ, geniş toprak parçalarını ele geçirdikten sonra Suriye ve Irak’ta bir halifelik ilan etti. Rakka, Suriye’deki fiili başkentleri oldu ve egemenlikleri 2019’a kadar sürdü.

- Eylül 2015: Rusya, Esad’ı desteklemek için doğrudan askeri müdahaleye başladı. Rus hava saldırıları, gidişatı hükümet güçlerinin lehine çevirmeye yardımcı oldu.

- Nisan 2017: ABD, Han Şeyhun’daki kimyasal silah saldırısına yanıt olarak Suriye hükümet hedeflerine füze saldırıları düzenleyerek olaya dahil oldu. Bu, Esad güçlerine karşı ilk doğrudan askeri eylemleriydi.

- Kasım 2024: Silahlı grupların 27 Kasım’da İdlib’den başlattığı operasyon 8 Aralık’ta Şam’da sona erdi.