19.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Hamas lideri Yahya Sinvar’ın Gazze Şeridi’nde öldürülmesinin bölgeyi ve bölgede devam eden savaşı nasıl etkileyeceği merak konusu. Zira bu olay sonrası Hamas’ın nasıl hareket edeceği kadar, İsrail’in adımlarında bir değişiklik olup olmayacağı da izleniyor. Ancak pek çok ülke lideri, Sinvar’ın ölümünün, bölgede barış için fırsat olacağı tezini savunuyor.
ABD Başkanı Joe Biden, Almanya ziyareti başlangıcında, “Bu savaşın sona erme ve esirleri evine getirme zamanı geldi. Bu, yapmaya hazır olduğumuz şey” dedi ve Gazze’de ateşkesin sağlanması için adım atılması gerektiğini vurguladı. Biden, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın birkaç gün sonra İsrail’e giderek son durumu muhataplarıyla ele alacağını açıkladı, artık ateşkes konusunda somut yaklaşımlar gerektiğinin vurguladı.
Dönüm noktası
Avrupalı liderler de aynı görüşte. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, bunun “kesin ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için bir yol açabileceğini” savundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “Tüm rehinelerin serbest bırakılması ve savaşın sona ermesi için bu fırsatın değerlendirilmesi gerekiyor. Askeri operasyonlara son vermeliyiz” dedi. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise, “Artık yeni bir aşamaya geçilmeli. Rehinelerin serbest bırakılması, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’de yeniden inşanın başlamasının zamanı geldi” dedi.
Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Sinvar’ın ölümünün ardından, savaşın henüz bitmediğini, saldırılara devam edeceklerini söylemişti. Aşırı sağcı bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich de, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik “askeri baskıyı artırmasını” ve saldırıların devam etmesini istedi. Smotrich, Gazze’deki İsrailli rehineleri teslim edeceklere de para ödülü ve bölgeden ayrılıp başka bir yere güvenli geçişlerinin sağlanması teklifinde bulunulmasını da önerdi. Uzmanlar, Sinvar’ın öldürülmesinin Hamas için büyük bir darbe olduğunu, ancak tek başına savaşın sonunu getirmeye yetmeyeceğini kaydediyor.
Sinvar’ın ölümüyle ilgili detaylar
Yahya Sinvar’ın öldürülmesiyle ilgili detaylar netleşiyor. Buna göre, Refah’ta İsrailli askerler üç Hamas üyesini fark etti. Sinvar’ın az sayıda korumayla dolaştığı ifade edildi. 2 kişi bir binaya, Sinvar olduğu anlaşılan diğer kişiyse başka binaya sığındı. Sinvar, İHA ile binanın 2. katında görüntülendi ve kuşatıldığını anlayınca İsrailli askerlerle çatışmaya girdi. Tank ateşi nedeniyle yapı çökerken, askerlerin enkazda öldürülenlerden birinin diş yapısı nedeniyle Sinvar’a çok benzediğini fark ettiği belirtildi. Bubi tuzağı ihtimaline karşı cesede dokunulmadı ve bir parmağı kesilip, test için İsrail’e gönderildi. Daha sonra Sinvar’ın cansız bedeni alındı ve otopsi sonrası bilinmeyen bir yere götürüldü. Sinvar’ın üzerinden silahlar, kendisine ait olmayan pasaport ve 40 bin Şekel para çıktı. Pasaportun BM için çalışan ve şu anda Mısır’da bulunan bir öğretmene ait olduğu ifade ediliyor.
Hamas’ın yeni lideri kim olacak?
Sinvar sonrası Hamas’ın başına kimin geçeceği merak konusu. Lübnan basını, Sinvar’ın yerini Halid Meşal’in alacağını yazdı. Meşal, Hamas’ın özellikle siyasi kanadında çok önemli bir isim ve daha önce liderlik görevi üstlenmişti. Sinvar’ın yardımcısı Halil El Hayya’nın da önemli şansı olduğu belirtiliyor. Musa Ebu Merzuk, Muhammed İsmail Derviş gibi isimler de dikkat çekiyor. Askeri kanat için ise Sinvar’ın kardeşi Muhammed Sinvar’ın ismi öne çıkıyor. Hamas’ın 50 Şura Konseyi üyesi, 18 üyeli Siyasi Büro’nun başkanını ve üyelerini seçiyor. Seçilen ismin açıklanmama ihtimali de var.