DünyaSiber gaspçının aile saadeti!

Siber gaspçının aile saadeti!

03.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İnternette kurbanlarını milyarlarca lira dolandıran dünyanın en büyük bilgisayar korsanları çetesinin lideri Maksim Yakubets ve suç ortağı olan ailesinin fotoğrafı ilk kez yayımlandı.

Siber gaspçının aile saadeti

DIŞ HABERLER - İngiltere’de uluslararası polis teşkilatı INTERPOL’ün fonksiyonlarını yerine getiren resmi NCA (Ulusal Suç Dairesi), yıllardır dünyanın en büyük bilgisayar korsanları (hacker) çetesi “Evil Corp.”un peşinde koşuyor. NCA, 10 yıldan daha uzun süredir dünya çapında büyük siber saldırılar gerçekleştiren, internette milyarlarca liralık dolandırıcılık yapan çetenin lideri olan Rus bilgisayar korsanı Maksim Yakubets’in ailesiyle birlikte çekilmiş fotoğrafını ilk kez yayımladı. Ailenin dünyanın en zararlı siber suç grubu olan ve kötülükleri nedeniyle “Evil Corp.” olarak adlandırılan grubu yönettiği açıklandı. 

Haberin Devamı

‘Kara para’cılar 

NCA, çetenin başında Maksim Yakubets’in yanı sıra kara para aklayan babası Viktor, kardeşi Artem, kuzenleri Kirill ve Dmitry Slobodskoy ile kayınpederi Eduard Benderskiy’nin bulunduğunu ilk kez açıkladı. Kayınpeder Eduard Benderskiy’nin Rus istihbarat servisi FSB’de eski bir üst düzey yetkili olduğu biliniyor. Multimilyoner Yakubets’in 10 yıldan fazla bir süredir binlerce İngiliz’i hedef aldığı, internette kurbanlarının banka bilgilerini çalarak birikimlerini gasbettiği ve NATO ülkelerini hedef almak için Rus devleti adına casusluk görevleri üstlendiği öne sürüldü. 

Siber gaspçının aile saadeti

Dünyanın en büyük siber çetesi Evil Corp’un yönetim kurulu: Dmitriy Slobodskoy, Maksim Yakubets, Artem Yakubets, Kirill Slobodskoy.

Haberin Devamı

10.2 milyar liralık vurgun

Rusya’nın istihbarat servisi FSB adına da çalışan siber dolandırıcılar kralı, Rus asıllı Maksim Yakubets’in hacker çetesi Evil Corp.’un küresel çapta internette kurbanlarından en az 225 milyon sterlin (10 milyar 237 milyon TL) gasbettiği belirlendi. Bunun üzerine uluslararası çetenin 16 üyesine İngiltere, ABD ve Avustralya’da çeşitli cezalar uygulandı. ABD Dışişleri Bakanlığı da Maksim Yakubets’in yakalanması için 2019’da 3.8 milyon sterlinlik (173 milyon TL) ödül koymuştu. Ancak istihbarat kaynakları, batılı devletlerin Rusya’nın himayesindeki Yakubets’i yakalama şansının çok düşük olduğunu belirtiyor.