DünyaGüney Kore istihbaratı: Kuzey Kore askerleri Rusya'ya ulaştı!

Güney Kore istihbaratı: Kuzey Kore askerleri Rusya'ya ulaştı!

19.10.2024 - 09:55 | Son Güncellenme:

ABD ve NATO, Rusya-Ukrayna savaşına Kuzey Kore'nin de dahil olacağı iddialarını araştırmaya başlarken, Güney Kore istihbaratına göre, bin 500 Kuzey Kore askeri Rusya'ya ulaştı bile.

Güney Kore istihbaratı: Kuzey Kore askerleri Rusyaya ulaştı

Güney Kore'nin casusluk ajansı, dünyayı "ciddi bir güvenlik tehdidi" konusunda uyararak, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da Rusya ile savaşmak için asker göndermeye başladığını söyledi. İddia, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'nin istihbarat bilgilerine dayanarak 10 bin Kuzey Kore askerinin savaşa katılabileceğine inandığını açıklamasından bir gün sonra geldi. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Cuma günü bir güvenlik toplantısı çağrısında bulundu ve uluslararası toplumun "mevcut tüm araçlarla" yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

SAYI 12 BİNE ÇIKABİLİR

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi'ne (NIS) göre, 1500 asker halihazırda Rusya'ya ulaştı. Güney Kore medyasına göre anonim kaynaklar nihai rakamın 12 bin'e yakın olabileceğini söyledi. Bu, Kuzey Kore'nin Rusya'ya mühimmat sağladığına dair kanıtların artmasıyla birlikte geliyor, BBC World'ün haberine göre bu da yakın zamanda Ukrayna'nın Poltava bölgesinde bir füzenin ele geçirilmesiyle kanıtlandı. Rusya ve Kuzey Kore arasında son aylarda işbirliklerini derinleştiriyor. Geçtiğimiz hafta, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i doğum gününde "en yakın yoldaşım" diyerek kutladı.

UKRAYNA: HAZIRIZ

Perşembe günü, Ukrayna'nın casus şefi Kyrylo Budanov, Ukrayna'da savaşmak üzere doğu Rusya'da eğitim gören yaklaşık 11 bin Kuzey Kore piyade askeri olduğunu iddia etti. Ukrayna Savunma İstihbarat Müdürlüğü'nün başında bulunan Korgeneral Budanov, The Warzone web sitesine "1 Kasım'da (Ukrayna'da savaşmaya) hazır olacaklar" dedi. Bu haftanın başlarında Putin, Kim ile yaptığı ve Rusya ile Kuzey Kore'nin her iki ülkeye karşı "saldırı" durumunda birbirlerine yardım edeceklerine dair bir askeri paktı onaylamak için bir yasa tasarısı sundu.

Haberin Devamı

RUS ÜSLERİNDE EĞİTİM

Güney Kore'nin casus ajansı NIS, Kuzey Kore birliklerinin Vladivostok, Ussuriysk, Khabarovsk ve Vlagoveshensk'teki Rus üslerinde eğitim gördüğünü söyledi.
BBC'nin haberine göre bu bilgi, Rusya'nın Uzak Doğu'sundaki bir askeri kaynaktan gelen bilgileri doğruluyor gibi görünüyor. Kaynak bu hafta BBC Rusya'a "bir dizi Kuzey Korelinin geldiğini" ve Ussuriysk yakınlarındaki askeri üslerden birinde konuşlandırıldığını söyledi. Seul'ün casusluk ajansı ayrıca, yüzlerce Kuzey Kore askerinin toplandığını söyledikleri Ussuriysk ve Habarovsk'un hava fotoğraflarını ve Kuzey Kore askerlerini taşıyan bir Rus gemisinin gösterildiği bildirilen Kuzey Kore'nin Chongjin limanının başka bir fotoğrafını yayınladı.

13 BİN KONTEYNER

NIS, Kuzey Kore'nin Ağustos ayından bu yana Rusya'ya mermi, füze ve zırh delici roket taşıyan 13 bin nakliye konteyneri gönderdiğini tespit ettiğini söyledi. Rusya'ya sekiz milyona kadar 122 mm ve 152 mm mermi tedarik edildiğini söyledi. Ancak bazı askeri uzmanlar, Rus askeri birliklerinin Kuzey Kore birliklerini ön cephelerine dahil etmekte zorluk çekeceğine inanıyor. Uzmanlar Kuzey Kore ordusunun dil engeli dışında yakın zamanda muharebe operasyonları deneyimi olmadığını da eklediler. Ukraynalı Defence Express yayınının editörü Valeriy Ryabykh, "Rus-Ukrayna sınırının bazı kısımlarını koruyabilirler, bu da Rus birliklerinin başka yerlerde savaşmasını sağlar" dedi.

Haberin Devamı

"İHTİMAL YÜKSEK"

Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun bu ay yaptığı bir açıklamada Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'da bulunma ihtimalinin "oldukça yüksek" olduğunu kaydetti. BBC'ye konuşan askeri uzmanlar, Rus birliklerinin binlerce Kuzey Kore askerini başarılı biçimde bünyelerine katabileceklerinden şüphe duyduklarını da belirtti.

İsminin gizli tutulmasını isteyen Rusya'daki bir analist, BBC'ye verdiği demeçte "Rusca konuşmalarına rağmen ilk başta (birliklere) yüzlerce Rus mahkûmu eklemek bile hiç kolay olmadı" dedi ve ekledi: "3 bin Kuzey Koreli asker Rus saflarına katılmış olsa bile cephe açısından bu büyük bir sayı değil. Ancak bu gelişme ABD için de Ukrayna için olduğu kadar endişe verici."