DünyaSavaşı fırsata çeviren sürpriz ülke!

Savaşı fırsata çeviren sürpriz ülke!

29.08.2022 - 10:03 | Son Güncellenme:

100 bin asker teklifinin ardından dengeleri alt üst edecek hamleyi özel haberiyle duyuran Wall Street Journal gazetesi, Putin'in Ukrayna'daki müttefikinin hedeflerini sayfasına taşıdı.

Savaşı fırsata çeviren sürpriz ülke

Yedinci ayına girilen Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya etrafında duyulan patlamalar dünyada şok etkisi yarattı.

Haberin Devamı

İşgal altında tutulan nükleer santralin bulunduğu Energodar şehrindeki iki bölgenin Ruslar tarafından bombalandığı bildiriliyor. Belediye Başkanı Dmitry Orlov, Rus roketlerinden birinin bir apartman dairesine isabet ettiğini sosyal medya hesabından paylaştı.

Rus medyası ise, Mart ayından bu yana işgal birliklerinin kontrolündeki Energodar'ı Ukraynalıların havadan bombardımana tuttuğunu ve can kayıpları olduğunu savunuyor.

Agence-France Presse (AFP) haber ajansı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) bu sabah Zaporijya'ya doğru yola çıktığını duyurdu. IAEA ekibinde ajansın yöneticisi Rafael Grossi de var.

Savaşı fırsata çeviren sürpriz ülke

Ukrayna ordusu, güneydeki Herson ve Nova Kahovka şehirlerindeki Rus işgalcilerin karargahlarını vurdu. Rusların haftalardır savunmada olduğu Herson'daki saldırılar uzun menzilli füzelerle sistemleriyle gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

RUS ORDUSU ASKER TOPLUYOR

Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'te haftalardır kıpırdayamayan Rus ordusunun bölgeye yeni askerler sevk etmeye hazırlandığını bildiriyor. ISW'ye göre, yeni kurulan 3. Kolordu için toplanan taburların Ukrayna'ya gönderilmesi yüksek ihtimal.

24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da on binlerce askeri öldürülen veya yaralanan Rus ordusu, cepheye gönderecek yeni birlikler bulmakta zorluk çekiyor.

Savaşı fırsata çeviren sürpriz ülke

Vladimir Putin, yılbaşından itibaren ordudaki asker sayısını 137 bin artıracak bir kararname imzaladı. Kararname ile birlikte Rusya'nın halihazırda bir milyonun üzerinde olan asker sayısı 1,15 milyona yükselecek. Rus ordusu, yaklaşık 900 bin sivil çalışana sahip.

Topyekun seferberlik ilan etmemek için atılan adım, İngiltere'nin dikkatinden kaçmadı.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Putin'in Rus ordusuna 137 bin ek asker katılmasına yönelik kararnamesinin 'Ukrayna savaşının seyrini değiştirmeyeceği' yorumunu yaptı. Londra, bu hamlenin Ukrayna savaşına etki etmeyecek olmasını, kısmen 'savaşta verilen kayıplara' bağlıyor.

Rusya'da 18-27 yaş arasındaki erkekler bir yıllık zorunlu askerlik hizmetine tabi tutuluyor. Ancak öğrenci olduğunu kanıtlayanlar ya da sağlık sorunlarını gösterenler zorunlu askerlikten muaf tutuluyor. Ancak, zorunlu askerlik yapanların sözleşme imzalamaya zorlanıp Ukrayna'ya gönderildiğine ilişkin çok sayıda olay kayda geçmiş durumda.

Haberin Devamı

Savaşı fırsata çeviren sürpriz ülke

KUZEY KORE'NİN PLANI

Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise, Ağustos ayı başında Ukrayna'ya 100 bin asker gönderme teklifini Rusya'ya ileten Kuzey Kore'nin yeni planını özel haberiyle sayfasına taşıdı. 'Ukrayna savaşı Kuzey Kore'ye Rusya'ya yaklaşmak için nedenler verdi' başlığıyla yayımlanan habere göre, işgal Pyonyang yönetimi için bir fırsat yarattı.

Moskova'ya en açık desteklerden birini veren Kuzey Kore, Ukrayna'nın doğusunda Rusya'nın kontrol ettiği bölgelere işçi göndermeyi planlıyor. WSJ'ye göre, söz konusu planla Kim Jong-un'un çok ihtiyaç duyduğu yurt dışı gelir kaynağı sağlanacak ve ayrıca Putin'den Kuzey Kore'ye gelişmiş silahların Kuzey Kore'ye sevkiyatı için söz alındı.

Birleşmiş Milletler, 2019 tarihinde Ukraynalı işçilerin yurt dışında çalışmasını yasakladı. Yasak, Kim rejiminin kilit önemdeki uluslararası gelir kaynağının kesilmesine yol açtı.

Haberin Devamı

Moskova, mevcut tabloda Donetsk ve Lugansk'ın BM yaptırımlarından muaf 'bağımsız bölgeler' olduğunu dile getirebilir.

Savaşı fırsata çeviren sürpriz ülke

Vladimir Putin, Ukrayna'ya saldırmadan yalnızca iki gün önce Rus yanlısı ayrılıkçıların kağıt üstünde kurduğu Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıdı. Temmuz ayına gelindiğinde ise, Kuzey Kore Donetsk ve Lugansk'ı bağımsız cumhuriyetler olarak tanıyan ilk ülkelerden biri oldu.

WSJ, yasaktan önce Rusya'da yaklaşık 30 bin Kuzey Koreli işçinin çalıştığını hatırlatıyor. Rus şirketleri, Kuzey Korelilere diğer Orta Asya ülkelerinden gelen işçilerin maaşının neredeyse yarısını ödüyordu.

Hem Rusya'daki Kuzey Kore büyükelçisi hem de Pyongyang'daki Rus temsilci, işçilerin Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a sevk edilebileceğini geçtiğimiz haftalarda açıkladı. Rusya'nın Kuzey Kore Büyükelçisi Alexander Matsegora, Pyongyang yönetiminin Donbas'ta imal edilen yedek parçaları satın almak ve fabrikaları yeniden inşa etmekle ilgilendiğini söyledi.

Haberin Devamı

BM yaptırımlarının delinmesine doğru ilerlendiği yorumunu yapan WSJ, Pyongyang-Moskova hattındaki sıkı ilişkilerin bizzat Putin ve Kim tarafından artırıldığını belirtiyor. Rusya ve Kuzey Kore liderleri Ağustos ayı başında birbirlerine mektup gönderdi, Kim Putin'e ilişkilerin yeni bir zirveye ulaştığını yazdı.

WSJ'ye konuşan Hudson Enstitütüsü uzmanı Patrick Cronin, "Kuzey Kore için Putin'e sunulan destek, hassas teknoloji işbirliği ve kaydadeğer yaptırımlardan kaçınmayı sağlayan bir kapı aralıyor" diyor.

Sino-NK araştırma grubunda Rusya-Kuzey Kore ilişkileri uzmanı olan Anthony Rinna ise, Covid-19 kısıtlamalarını kaldırmaya hazırlanan Kuzey Kore'nin yurt dışı ile ticareti yeniden başlatmasıyla birlikte Rusya'dan yaptırımlara aykırı olarak kömür ya da diğer yasaklı lüks ürünler ihraç edebileceğini kaydediyor. Rinna'ya göre, Pyongyang'ın Moskova'ya kendisini bir stratejik kazanç olarak sunmayı başarması halinde Kuzey Kore ABD'nin Rusya etrafındaki nüfuzunu baltamaya yardım edebilir.

Savaşı fırsata çeviren sürpriz ülke

Rus lider Putin, kısa süre önce katıldığı bir güvenlik konferansında, Kuzey Kore'nin adını anmadan müttefiklerine gelişmiş silahlar ve askeri teçhizatlar temin edeceklerini söyledi.

Rusya'daki Uzak Doğu Federal Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Artyom Lukin, tek cümleyle büyüyen ittifakı tanımlıyor:

"Pyongyang'ın Moskova'nın yanında saf tutmakla kaybedeceği bir şey yok ve hakeza nasıl olsa müzakereler de yokken Washington'ı kızdırmakla kaybedeceği bir şey yok."

Rus medyası, Ağustos ayı başında Kuzey Kore'nin Rusya'ya tahıl ve doğalgaz karşılığında 100 bin askerle yardım etmeyi teklif ettiğini yazdı.

Rus resmi televizyonu Rossiya 1'e çıkan tanınmış savunma uzmanı emekli albay Igor Korotchenko da, "Kim Jong-un'un bize uzattığı eli kabul etmekten utanmamalıyız, izin vermeliyiz" dedi. Rusya'nın Ulusal Savunması adlı derginin başındaki Korotchenko, Moskova'nın Pyongyang'a uygulanan uluslararası yaptırımlardan ayrılması gerektiğini de söylüyor. Igor Korotchenko, Rus medyasındaki en ateşi Putin taraftarlarından biri.

Sovyetler Birliği, Kuzey Kore'yi dünyada tanıyan ilk ülkeydi. 1948 yılında başlayan ilişkiler, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra da sürdü. Kim Jong-un, Rusya'nın en doğusundaki şehir olan Vladivostok'u yedi yıl önce ziyaret etti ve Putin'le bir araya geldi. İki lider, son olarak 2019 yılında yüz yüze görüştü.