08.08.2022 - 13:51 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal teşebbüsünde altıncı ay dolmak üzere. Yalnızca Donbas'taki Lugansk bölgesi ile Ukrayna'nın güneyindeki bazı şehirleri ele geçirebilen Rus ordusu, beklediği yardım teklifini binlerce kilometre uzaktan aldı.
Pazar akşamını Pazartesiye bağlayan gece Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov patlamalarla sarsıldı. Yaklaşık 10 patlama sesinin duyulduğunu bildiren yerel medya, Rusya sınırında bulunan şehirdeki herkesten sığınaklara gitmelerinin istendiğini belirtiyor.
Bombardıman sonucunda Kievsky semtindeki bir idari binada yangın çıktı.
Patlamalardan kısa süre önce ise Harkov genelinde hava sirenleri çaldı.
Rus saldırısına uğrayan bir başka yer, Dnipropetrovsk bölgesindeki Nikopol oldu. Üç kez gerçekleşen saldırıda bir tarım şirketine ait tesisler hasar aldı.
Lugansk'ta ilerlemeyi deneyen Rus işgalciler geri püskürtülürken, doğalgazın tamamen, elektrik ve suyun kısmen bulunmadığı Donetsk'te bir günde beş kişi Rus saldırılarında hayatını kaybetti.
Bütün gözlerin çevrildiği güney cephesinde şiddetli çatışmalar hız kazandı. Ukrayna ordusunun kısa süre içinde operasyona girişmesi beklenen Herson şehrinde Dinyeper Nehri üstündeki bir köprü bir kez daha hedef alındı.
Vladimir Putin'in 2014'te işgal ettiği Kırım'la Herson arasındaki bağlantıyı koparmayı deneyen Ukrayna birlikleri, Antonovsky Köprüsü'nü daha önce de vurmuştu.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, gece karanlığında Antonovky Köprüsü'nden dev alevlerin gökyüzüne yükseldiği ve arka arkaya patlamaların meydana geldiği görüldü.
Son haftalarda Herson çevresindeki birçok yerleşimi işgalcilerden kurtulan Ukrayna ordusu, şehirdeki Beryslav ve Kakhov semtlerindeki durumun fazlasıyla kritik olduğunu aktarıyor.
Tıpkı Herson gibi işgalin ilk günlerinde Rusların ele geçirdiği Melitopol'de ise Rus mevzileri Amerikan HIMARS füzeleriyle vuruldu. Melitopol belediye başkanı Ivan Fedorov, 80 kilometre menzilli çoklu roketatar sisteminden ateşlenen füzelerin 100'den fazla Rus askerini öldürdüğünü açıkladı.
Ukrayna'nın verdiği bilgilere göre, işgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana öldürülen Rus askerlerinin sayısı 42 bin. Söz konusu rakam uluslararası kuruluşlar tarafından doğrulanmasa da on binlerce Rus askerinin Ukrayna'da öldüğü ya da yaralandığı biliniyor.
Ukrayna'da batağa saplanan Rus ordusu, ilkbaharda Çin'den yardım bekledi ancak uluslararası yaptırımlardan çekinen Pekin yönetimi Moskova'nın yolunu gözlediği hamleyi yapmadı. Yaz mevsimine gelindiğinde ise Rusya'nın bir başka müttefiki İran'ın Ukrayna'daki Rus işgalcilere insansız hava araçları servis edeceği haberleri yayıldı.
Rus medyasında ise tüm gelişmeleri gölgede bırakacak bir haber yer alıyor. Kremlin'in medyayı tamamen kontrol ettiği Moskova'daki haberlere göre, Rusya ve Kuzey Kore ittifak kuruyor.
Moskova Pyongyang yönetimine doğalgaz ve tahıl teklif etmeye hazır, Kuzey Kore'den istenen ise 100 bin askeri Ukrayna'daki cephe hattına göndermesi.
Kremlin'in seslerinden biri olan Regnum haber ajansına göre, Kuzey Kore savaşa doğrudan müdahil olabileceğini diplomatik kanallardan Rusya'ya iletti. Ajansın metninde, "Ülke 100 bin askerini Donbas'a göndermeye hazır" ifadesi göze çarparken, Kuzey Koreli askerlerin konuşlandırılacağı yerler dikkat çekici.
Söz konusu yerler, Rus lider Putin'in işgal emri vermeden iki gün önce bağımsızlıklarını tanıdığı kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da, iki yönetimi Temmuz ayı içerisinde tanıdı.
Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresinde hezimet yaşayan Rus ordusu, odak noktası olarak gördüğü Donbas'ta Lugansk bölgesini tamamen işgal etti. Donetsk'te ise Rus birlikleri özellikle uzun menzilli çoklu roketatarlar nedeniyle kıpırdayamıyor.
Rus resmi televizyonu Rossiya 1'e çıkan tanınmış savunma uzmanı emekli albay Igor Korotchenko, "Kim Jong-un'un bize uzattığı eli kabul etmekten utanmamalıyız, izin vermeliyiz" dedi.
Rusya'nın Ulusal Savunması adlı derginin başındaki Korotchenko, Moskova'nın Pyongyang'a uygulanan uluslararası yaptırımlardan ayrılması gerektiğini de söyledi. Igor Korotchenko, Rus medyasındaki en ateşi Putin taraftarlarından biri.
Anlaşma hayata geçerse, tarihi bir ekonomik kriz ve kıtlıkla boğuşan Kuzey Kore lideri Kim Rusya'dan enerji ve tahıl elde edebilecek.
1,3 milyon askeri bulunan Kuzey Kore, dünyanın en büyük dördüncü ordusuna sahip.
Sovyetler Birliği, Kuzey Kore'yi dünyada tanıyan ilk ülkeydi. 1948 yılında başlayan ilişkiler, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra da sürdü. Kim Jong-un, Rusya'nın en doğusundaki şehir olan Vladivostok'u yedi yıl önce ziyaret etti ve Putin'le bir araya geldi.
Pyongyang yönetimi, Birleşmiş Milletler'de geçtiğimiz aylarda Rusya'nın Ukrayna işgalini kınayan karara karşı oy veren beş ülkeden biri oldu.
Kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk'ı tanıyan üçüncü ülke olan Kuzey Kore ile Ukrayna arasında hiçbir diplomatik ilişki bulunmuyor.
Rus lider Putin ve Kremlin'ndeki karar vericiler, Ukrayna'yı tamamen ele geçirme hedefini gizlemiyorlar. Ukrayna'yı bağımsız bir devlet olarak kabul etmeyen Moskova, Kiev'i üç günde ele geçirip bir kukla rejimi iktidara getirmeyi hedefliyordu ancak sonuç Rusya için tam bir hezimet oldu. Ağustos ayı içerisinde Ukrayna'daki savaş altıncı ayını dolduracak.
Savaşın başından beri Moskova'da en sert çıkışları yapan isim olarak dikkat çeken Putin'in yakın müttefiki Dmitry Medvedev, 2008'deki Gürcistan savaşının yıldönümünde Ukrayna için 'Küçük Rusya' nitelemesinde bulundu.