DünyaSanal savaş resmen başladı

Sanal savaş resmen başladı

01.06.2012 - 14:17 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'ın nükleer programıyla mücadele için giderek artan bir "sanal savaş" başlattığı ortaya çıktı. New York Times'da bu konuda çıkan haberle, ABD, İran'ı sanal yollarla vurduğunu da resmen kabul etmiş oldu.

Sanal savaş resmen başladı


New York Times'ın haberine göre, Obama, göreve başladıktan kısa bir süre sonra İran'ın uranyum zenginleştirme tesislerini kontrol eden bilgisayarları hedef alan siber saldırıların hızlandırılması talimatı verdi. Bu proje kapsamında görevlendirilen yetkililerin verdiği bilgiye göre, Obama göreve geldikten sonra, Bush yönetimi zamanında "Olimpiyat Oyunları" kod adıyla başlatılan saldırıların artırılmasını istedi.

Böylece, ABD ilk kez İran'a yönelik sanal saldırıların arkasında organize bir planla yapılmış bir sürecin yattığını da kabul etmiş oldu.

SIZMAMASI GEREKİRKEN SIZDI

Haberin Devamı

Stuxnet adıyla bilinen ve İran'ın nükleer programında iki yıllık bir gecikme yarattığı öne sürülen virüsün de "Olimpiyat Oyunları" adlı sanal saldırı programının bir unsuru olduğu ifade edildi.

Yetkililer, Obama'nın, ABD ve İsrail tarafından geliştirilen Stuxnet'in 2010 yazında bir programlama hatası nedeniyle İran'ın Natanz tesisi üzerinden tüm dünyaya yayılarak bilinir hale gelmesine rağmen kararından geri adım atmadığını söyledi. Habere göre, virüsün yayılmasının ardından Obama, Beyaz Saray'da Başkan Yardımcısı Joe Biden ve dönemin CIA Başkanı Leon Panetta ile yaptığı bir görüşmede, "Bu programı artık sonlandırmalı mıyız?" sorusunu yöneltti.

"TAHRİBAT YARATTI, KANITIMIZ VAR"

Obama'ya "İranlıların yazılım hakkında ne kadar şey keşfettiğini bilmiyoruz ama halen daha tahribata neden olduğuna dair kanıtlarımız var" yanıtı verildi.

Bunun üzerine Obama'nın siber saldırıların sürdürülmesine karar verdi. Obama'nın bu kararını takip eden haftalarda Natanz tesisi virüsün yeni bir versiyonunun hedefi oldu. Kısa süre sonra tesisleri yeni bir versiyon daha vurdu. Stuxnet'in dünya genelinde tespit edilmesinden birkaç hafta sonra ise bu saldırıların sonuncusu geldi ve bu saldırıda Netanz'daki 5 bin santrifüjden bin tanesi geçici olarak devre dışı kaldı.

1.5 YILLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Haberin Devamı

New York Times, "sabotaj programı"nın ayrıntılarına ilişkin haberine kaynak olarak, programda görev yapan ABD'li, Avrupalı ve İsrailli yetkililerle son 1.5 yıl içinde yapılan görüşmeleri gösterdi. Yetkililer, sabotaj programının, İran'ın nükleer programını ne kadar yavaşlattığı konusunda ise farklı değerlendirmeler yapıyor. Obama yönetiminden bazı yetkililer, İran'ın nükleer programının 1.5-2 sene geriye gittiği görüşünde. Ancak aynı görüşte olmayan başka uzmanlar da var. Bu uzmanlara göre, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmaları yapılan siber saldırılara rağmen istikrarlı bir gelişim gösteriyor ve Tahran'ın elinde şu an en az beş nükleer bomba yapmaya yetecek kadar yakıt var.

Bununla birlikte ABD’li yetkililer, bu hafta içerisinde İran’ı yine vuran Flame virüsünün arkasında ABD’nin olup olmadığına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

"AŞIRIYA KAÇMAYALIM"

Haberin Devamı

Habere göre, İran'a yönelik siber saldırıların artırılmasını isteyen Obama, yardımcılarına defalarca "sanal savaş" silahının aşırı kullanımının riskleri olduğunu da söyledi.

Nitekim altyapısı bilgisayar sistemlerine bağlı ülkelerin başında ABD geliyor. Dolayısıyla ABD'nin bu tür saldırılar karşısında diğer ülkelere göre kaybedecek çok daha fazla şeyi var. Kaldı ki birçok uzman ABD'nin böyle bir saldırıya uğramasının an meselesini olduğunu belirtiyor.

Yazarlar