Dünya‘Saf sapiens’im’ deme karışığız!

‘Saf sapiens’im’ deme karışığız!

14.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Antik genleri inceleyen uzmanlar, “Homo sapiens” denilen modern insanların Afrika’dan dünyaya yayılırken “Neandertal” denilen ilkel insanlarla karşılaşıp “birliktelik” yaşadıklarını ortaya çıkardı.

‘Saf sapiens’im’ deme karışığız

Modern insanHomo sapiens” terimiyle, günümüzden 200 bin yıl önce ortaya çıkan ama soyları 35 bin yıl önce tükenen ilkel insanlar ise “Neandertal” kelimesiyle tanımlanıyor. “Science” ve “Nature” adlı bilim dergilerinde yayınlanan yeni araştırma ise homo sapienslerin saf soy olmadığını gösterdi. Antik genleri inceleyen uzmanlar, “Modern insanlar yüz binlerce yıl önce Afrika’da ortaya çıktılar. Avrupa ve Asya’ya yayılırken de bir yerlerde Neandertallerle karşılaştılar. Sadece tanışmakla yetinmeyip cinsel birliktelik de yaşadılar. Neandertaller bu cinsel birlikteliğin sonucu homo sapienslerin genetik kodlarında kalıcı parmak izi bıraktılar” dedi.

Haberin Devamı

‘Zluty Kun’ incelendi

Akademisyenler araştırma için Çek Cumhuriyeti’ndeki mağarada 1950’de fosili bulunan ve 45 bin yıl öncesine tarihlenen “Zluty Kun” (Altın At) adlı kadının kafatasındaki genleri inceledi. Bu genlerin en eski insanlara ait olduğu belirtildi. Ayrıca Almanya, Ranis’teki erken bir insan popülasyonuna ait kemik parçalarını incelediler. Bu incelemede, 45 bin yıl önceki cinsel birlikteliği gösteren Neandertal DNA’sının parçalarını buldular.  Başka bir çalışmada, genetik kodlarımızdaki 50 bin yıllık Neandertal izleri takip edildi. Bu araştırmada da homo sapienslerin atalarının Afrika dışında hayatta kalmasını sağlayan bağışıklık ve metabolizmayla ilgili Neandertal genleri bulundu.

Haberin Devamı

Saçın, cildin çok mu farklı?

AP’ye konuşan çalışmanın ortak yazarı Kaliforniya Üniversitesi’nden Priya Moorjani, “Söz konusu çalışmalardan elde edilen genetik veriler, modern insanın geçmişiyle ilgili tabloyu daha ayrıntılı çizmeyi sağlıyor” dedi. Uzmanlar modern insanın Neandertallerin mirasını taşıdığını vurgularken, “Günümüzde cilt ve saç rengiyle, burun şekliyle bağlantılı farklılıklar, soyu tükenmiş eski komşularımıza kadar uzanabilir” dedi.

İnsan denilen bilmece çözülüyor

Uzmanlar, modern insanın genetik kodununun Neandertallerin yanı sıra Denisovalılar denilen soyu tükenmiş bir başka insan grubundan da izler taşıdığını söyledi. “Smithsonian İnsan Kökenleri” programının yöneticisi Rick Potts, gelecekteki genetik araştırmaların da neyden ve kimden yapıldığımızı açıklayacağını belirtti. Potts, “Bilimsel araştırmanın gerçekten ilgi çekici birçok yönünden biri şudur: Peki, biz kimiz? İşte araştırmalarla bu konu aydınlanıyor” diye konuştu.