26.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’ndeki 1 saatlik konuşmasının yankıları sürüyor. Nitekim kimi kaynaklara göre 72 kez kimilerine göreyse 38 kez alkışlarla kesilen konuşma, sadece büyük ölçüde Kongre’de konuşmayı izleyenleri ikna etti.
Zira ABD basını dahil olmak üzere pek çok basın-yayın organı ve uzman, Netanyahu’nun konuşmada ABD’nin desteğini garantilemek ve İsrail’i haklı çıkarmanın dışında çok da gerçekleri yansıtmadığını belirtiyor. Netanyahu, çok sayıda Demokrat Partili’nin boykot ettiği ve ayakta alkışlar dışında kesintiye uğramayan konuşmasında İsrail ile ABD arasındaki tarihi bağlardan bahsetti, Başkan Joe Biden’a verdiği destek için teşekkür etti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarını eleştiren Netanyahu, Gazze’de çok sayıdaki sivil kayıpları hakkındaki iddiaları reddetti. İsrail Başbakanı, yakın zamanda Rafah’taki bir komutanla konuştuğunu ve Gazze’nin güneyindeki Refah kentindeki operasyonda öldürülen insanların “neredeyse hiçbirinin” sivil olmadığını doğruladığını öne sürdü.
CİDDİ ELEŞTİRİLDİ
ABD’deki Filistin yanlısı protestoları kınadığı için Cumhuriyetçilerden büyük alkış alan, İbrahim Anlaşmaları’na arabuluculuk ettiği ve ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdığı için eski başkan Donald Trump’a teşekkür eden Netanyahu, tüm rehineler dönene kadar “dinlenmeden çalışacağını” savundu. Gazze’nin geleceğiyle ilgili savaş sonrasına ait bir plan üzerinde durmayan Netanyahu, Biden yönetiminin önerdiği rehine-ateşkes anlaşmasının şartlarını kabul ettiğini söylemedi. Netanyahu’nun konuşması Tel Aviv’in merkezinde bir ekrana yansıtılırken, özellikle rehine yakınları tarafından protesto edildi. Rehine yakınlarından biri, onun ve kendisini alkışlayan Kongre üyelerinin “cinayete ortak olduğunu”, “siyasi hırslarını bırakmalarını” söyledi.
'İSRAİL'İN ROLÜ!'
ABD basınından da Netanyahu’nun Kongre’deki konuşmasına eleştiriler çoğunlukta. Associated Press (AP) haber ajansı, “İsrail içinde de eleştirilerin odağında olan Netanyahu’nun, kendisini ABD tarafından saygı duyulan devlet adamı olarak göstermeyi amaçladığını” yazdı. Pek çok yabancı yayın tarafından da kullanılan AP haberinde, “Netanyahu’nun Kongre’deki konuşmasında kullandığı verilerin doğrulanmadığı, on binlerce Filistinlinin hayatını yitirmesine neden olan saldırılara yönelik eleştirilerin çoğunu görmezden geldiğine” işaret edildi.
Washington Post gazetesiyse, Netanyahu’nun insani yardımlarla ilgili sözlerinin, Birleşmiş Milletler ve uluslararası yardım örgütlerinin konuyla ilgili açıklamalarıyla çeliştiğine dikkati çekti. Gazete, İsrail’de muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz’ın, Netanyahu’yu ateşkes anlaşmasını kasıtlı olarak geciktirmekle suçladığını da hatırlattı. Politico internet sitesi de, Netanyahu’nun konuşmasının, İsrail’e destek konusunda Cumhuriyetçiler ve Demokratlar açısından önemli değişikliğe yol açmayacağı vurgularken, CNN de Netanyahu’yu, Gazze’de süren saldırılarda İsrail’in rolünü olduğundan “daha küçük göstermek ve saptırmakla” eleştirdi. Akademisyen ve uzmanlar ise, Netanyahu’nun konuşmasının “yeni bir şey getirmediğini”, ayrıca Refah’ta sivil kaybı olmadığına ilişkin sözlerinin de gerçeği yansıtmadığını belirtti.
BEYAZ SARAY'DA AĞIRLADILAR
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Beyaz Saray’da ayrı ayrı görüştü. Netanyahu Biden’a 50 yıllık kamu görevi sırasında İsrail’e verdiği destek ve “İrlandalı Amerikan bir Siyonist” olduğunu açıklaması nedeniyle teşekkür etti. İsrail Başbakanı’nın, Demokratlar’ın başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Harris’le görüşmesi de iki ülke ilişkileri açısından kritik bir öneme sahip.
ELON MUSK DA ALKIŞLADI!
■ ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Netanyahu’nun konuşması sırasında başka bir programdaydı. Ayrıca 80’den fazla Demokrat Partili üye, salona gelmedi. 2015’teki konuşması ise, 58 Demokrat tarafından boykot edilmişti. Connecticut’tan Demokrat Senatör Chris Murphy ile Georgia’dan Senatör Raphael Warnock, duygusuz bir şekilde oturup, ne alkışladı ne de alkış sırasında ayakta durdu. Bununla birlikte iş insanı Elon Musk, konuşmayı salonda izledi, Netanyahu’nun eşiyle sohbet etti.
■ ABD Kongresi’nin Filistin asıllı tek temsilcisi Rashida Tlaib, oturuma kefiyesiyle katıldı. Netanyahu’nun konuşmasının bir bölümünde elindeki “savaş suçlusu” ile “soykırım suçlusu” yazılı dövizleri kaldırdı. Tlaib, Netanyahu’nun ayakta alkışlanmasını ise “iğrenç” bulduğunu söyledi. Massachusetts’ten Yahudi Demokrat Temsilci Jake Auchincloss, Tlaib’in yanında otururken söz konusu dövizleri görünce, fotoğraf karesine girmemek için Tlaib’in yanından kalktı.
■ Önceki dönemde Temsilciler Meclisi Başkanlığı yapan Demokrat Vekil Nancy Pelosi, X hesabından, “Netanyahu’nun Kongre’deki sunumu, ABD Kongresi’nde hitap etme ayrıcalığına sahip olan yabancı bir liderin yaptığı açık ara en kötü konuşmaydı” diye paylaştı. Bazı Demokratlar, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Netanyahu’yu davet fikrini, Gazze’de öldürülen insan sayısının giderek arttığı şu dönemde “ikiyüzlülük” olarak niteledi.
KALORİ HESABI BİLE YANLIŞ!
AP ajansı ve bazı yabancı yayın organlarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Binyamin Netanyahu’nun konuşmasında “öne sürdüklerini” ve “gerçekte olanları” derledi. İşte onlardan birkaçı:
Netanyahu: “İsrail Gazze’ye 40 binden fazla kamyonun girişine izin verdi. Bu yarım milyon tondan fazla yiyecek demek. Yani Gazze’deki her bir çocuk, kadın ve erkek için 3 bin kalori. Şayet Gazze’de yeterince yiyecek alamayan varsa, bu İsrail’in engelinden değil Hamas’ın çalmasından kaynaklıdır.!
Gerçekler: İsrail savaşın ilk günlerinden itibaren Gazze’ye yardımları büyük oranda engellerken, ABD’nin baskısı sonucu bu engellemeleri bir miktar gevşetti. Birleşmiş Milletler ve yardım grupları, çoğu kez bu yardımlara ulaşamadığını ya da dağıtamadığını, açlık tehlikesi bulunduğunu söylüyor. Sivil toplum kuruluşu Oxfam, buradakilerin günlük alabildiği kalori miktarının 230 olduğunu söylüyor.
Netanyahu: (ABD’deki) Protestocuların İran tarafından fonlandığını iddia ederek, “İran’ın kullanışlı aptalları” olarak niteledi.
Gerçekler: Netanyahu, kendisini ve İsrail’i protesto eden göstericilerin İran tarafından fonlandığına ilişkin kanıt sunmadı.
Netanyanu: “Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail’i sivilleri hedef almakla suçluyor. İsrail ordusu bildiriler, SMS mesajları ve telefon görüşmeleriyle Filistinli sivilleri uzak tutmaya çalıştı. Hamas ise okulları, hastaneleri, camileri bombaladı.”
Gerçekler: İsrail’in yerleşim yerlerine düzenlediği ölümcül saldırılar, içinde birden fazla ailenin yaşadığı evleri de hedef aldı. Görüntülerde, İsrailli askerlerin beyaz bayrak taşıyan masum sivillere de ateş ettiğini gösteriyor. Israil’in tahliye emirleri nedeniyle 2.3 milyonluk Gazze nüfusunun yüzde 80’i birkaç kez yer değiştirmek zorunda kalırken, bir bölümü ordunun hava saldırılarına yolda yakalandı ya da “güvenli bölgelere” düzenlenen saldırılara maruz kaldı.
Netanyahu: “İsrail, uluslararası hukukun gerektirdiğinin ötesinde, sivillere zarar vermemek için tarihteki herhangi bir ordunun aldığından daha fazla önlem aldı”
Gerçekler: Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 172’si çocuk, 10 bin 798’si kadın olmak üzere 39 bin 145 Filistinli hayatını kaybetti, 90 bin 257 kişi yaralandı.
Öte yandan savaşta 69 bin konut yıkıldı ve 290 bin konut da hasar gördü. 603 su tesisinin yüzde 70’i yıkıldı. Tünellere basılan tuzlu su nedeniyle yeraltı suları içilemez ve tarımda kullanılamaz hale geldi.
'AHMAKLAR' İFADESİNE ABD YÖNETİMİNDEN TEPKİ
ABD yönetimi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto eden Amerikalıları “İran’ın kullanışlı aptalları” şeklinde nitelemesine tepki gösterdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Direktörü John Kirby soru üzerine “İran elbette bazı protestocuların fonlanmasına katkıda bulunmuştur. Ancak herkesi bu fırça ile boyamak talihsiz ve yanlış bir düşüncedir. Buradaki gösterilerin büyük bölümü barışçıl gösterilerdi ve organikti” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da “Washington sokaklarında olan insanların büyük çoğunluğunun, seçilmiş yetkililerin ve bizim yaptığımız seçimlere katılmasalar bile görüşlerini dile getiren vatansever Amerikalılar olduğunu biliyorum ve biz onların bunu yapma hakkını destekliyoruz” dedi.