DünyaRusya'nın sosyal medyayla savaşı!

Rusya'nın sosyal medyayla savaşı!

12.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sosyal medya paylaşım siteleri Facebook ile Instagram, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle nefret söylemi kurallarını bazı ülkeler için değiştirdi. Moskova ise, buna sert tepki gösterdi.

Rusyanın sosyal medyayla savaşı

Sosyal paylaşım platformları "Facebook" ve "Instagram", Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle nefret söylemi kurallarını bazı ülkeler için değiştirdi. Buna göre şirket, belirli ülkelerde geçici olarak nefret söylemine izin verecek. Örneğin, “Rus işgalcilere ölüm” demek artık paylaşım kurallarının ihlali olmayacak.

Haberin Devamı

BBC'nin haberine göre yeniden yapılanma sonrası "Meta" adını alan sosyal medya devi, Rus sivillere yönelik benzer söylemlere izin verilmeyeceğini açıkladı. "Vladimir Putin’e ölüm", "Lukaşenko’ya ölüm" gibi paylaşımlarda bulunmak artık ihlal olarak sayılmayacak. Bu geçici kural değişiminin, Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Ukrayna’da geçerli olacağı belirtiliyor.

Bununla birlikte Twitter’ın da, İngiltere'deki Rusya Büyükelçiliği'nin, Ukrayna'da bombalanan Mariupol çocuk hastanesi ve doğumeviyle ilgili iddialar ortaya atan iki paylaşımını kaldırdığı bildiriliyor. Rus Büyükelçilik, hastane saldırısıyla ilgili haber ve fotoğrafların aslında düzmece olduğunu öne süren paylaşımlarda bulunmuştu. Hastanenin saldırı sırasında kullanımda olmadığı, olay yerinden paylaşılan fotoğraflardaki yaralı kadınların da aslında oyuncu oldukları iddia edilmişti.

Haberin Devamı

‘BUNA YANIT VERİRİZ!’

Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya platformlarında “nefret söylemi”ne yönelik önlemler, özellikle ABD eski başkanı Donald Trump’ın Kongre baskını sırasındaki paylaşımları nedeniyle sıkça gündeme gelmiş, Trump’ın hesapları kapatılmıştı.

Bu karara Moskova'nın tepkisi de gecikmedi. Sputnik'in aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Meta’nın yönettiği Facebook ve Instagram’da Ruslara karşı şiddet çağrılarının engellenmemesi durumunda, yönetimin en kararlı şekilde yanıt vereceğini söyledi.

Meta’nın nefret söylemlerine kısmen izin vereceği açıklamasıyla ilgili konuşan Peskov, "Bu çok dikkatli bir şekilde incelenmesi ve teyit edilmesi gereken bir bilgi. Durumun böyle olmamasını umuyoruz, eğer böyle olursa da şirketin faaliyetlerini durdurmaya yönelik en kararlı tedbirlerin alınması gerekir” dedi.

RUS PROTESTOCULAR EMOJİYLE HABERLEŞİYOR

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılara başlamasından bu yana birçok Rus, riskli olmasına rağmen sokağa çıkıp protesto gösterilerine katılıyor. Ancak ülkede bu tip protestolar riskli olduğundan, Rusya Ukrayna topraklarına girdiğinden bu yana sosyal medyada bir görsel sıkça kullanılmaya başlandı. Görselde Rus şair “Puşkin”in resmi, “7” sayısı ve birkaç sıra halinde “yürüyen insan” emojileri görülürken, bu, aslında, bir davet niteliği taşıyor. Zira Puşkin (Moskova’daki Puşkin Meydanı), yürüyen insan figürü hükümete karşı düzenlenecek protestoyu, “7” ise saati temsil ediyor. Rusya’da 2014’ten bu yana izinsiz gösteriler yasak ve yasağı delenler 15 güne kadar gözaltında tutulabiliyor. Yasağı üst üste delmek ise 5 yıla kadar hapis cezası demek. 24 Şubat’tan bu yana Rusya’nın 140 kentinde 14 bin civarında kişinin izinsiz protestolar nedeniyle gözaltına alındığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘MUTLAKA SORUŞTURULMALI!’

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'ya karşı “uluslararası savaş suçları soruşturması” açılmasını desteklediğini söyledi. Rusya'nın bir doğum hastanesini bombalamasının vahşet olduğunu vurgulayan Harris, "Kesinlikle bir soruşturma olmalı ve hepimiz izlemeliyiz. Dünyanın gözü bu savaşta, Rusya'nın bu saldırganlık ve vahşet karşısında yaptıklarından hiç şüphem yok" dedi. Bu arada Polonya ziyaretini, buradaki Amerikan askerleriyle bir araya gelerek bitiren Başkan Yardımcısı Harris, Romanya’ya geçti.

Haberin Devamı

AB’DEN ‘HIZLI ÜYELİK’ YOK

Avrupa Birliği'ne (AB) üye hükümet ve devlet başkanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin, Rusya'nın işgalinden sonra "acil olarak hızlandırılmış bir prosedürle AB'ye katılma" talebine onay vermedi. AB mevzuatında "hızlandırılmış adaylık" diye bir sürecin olmadığını belirten liderler, "adaylık yerine yakın ilişki" kurulmasını istedi.

AB'ye üye 27 ülkenin hükümet ve devlet başkanları, Ukrayna krizini konuşmak üzere iki günlük zirve için Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki Versailles Sarayı'nda toplandı, ilk gün Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya verilecek tepkiyi tartıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Ukrayna krizinin diplomatik yoldan çözümü konusunda endişeli ve karamsarım. Avrupa pandemi karşısında değişti, savaş darbesinin altında daha fazla ve hızlı değişecek" dedi.  Ukrayna'nın AB'ye "hızlı üyelik" başvurusu hakkında da konuşan Macron, "Savaşta olan bir ülkeyle şimdi bir katılım prosedürü başlatabilir miyiz? Sanmıyorum. Ancak kapıyı kapatıp 'asla' da dememeliyiz? Bu haksızlık olur" diye konuştu.