28.06.2024 - 12:53 | Son Güncellenme:
Euronews
Rus medyasında yer alan haberlere göre, Rusya vatandaşlığı alan yaklaşık 10.000 göçmen Ukrayna'daki 'özel askeri operasyona' gönderildi.
Rus haber ajansı Interfax'ın haberinde, Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Alexander Bastrykin'in yeni vatandaşlık alan göçmenlerin orduya kaydolması ve savaşa katılması gerektiğini sözlerine yer verildi.
Bastrykin ayrıca, yaklaşık 10.000 kişinin şimdiden Ukrayna'da savaşmak üzere cepheye gönderildiğini bildirdi. Rusya vatandaşlığı almış ve orduya kaydolmamış 30.000 kişinin de yakalanarak zorla askere alındığını da sözlerine ekledi.
Medyada yer alan diğer haberlerde ise Kuzey Kore'nin Rus altyapısını yeniden inşa etmek üzere Ukrayna'nın işgal altındaki Donetsk Oblastı bölgesine mühendis ve askeri personel göndereceği iddia edildi. Güney Koreli yayın kuruluşu TV Chosun bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberde, Kuzey Kore'nin mühendis ve askerleri Temmuz 2024 gibi erken bir tarihte gönderileceği iddia edildi.
Rusya, Ukrayna'yı işgal ettikten kısa bir süre sonra 2022 yılında Donetsk ve diğer üç bölgenin bir kısmını yasadışı olarak ilhak etmişti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW, Institute for the Study of War), Kuzey Koreli personellerin Ukrayna'daki çatışmalara katılma niyetinde olduğu öne sürülen raporları 'henüz incelemediklerini' belirtti.
ISW, dışarıya kapalı bir ülke olan Kuzey Kore'nin mühendislik desteğinin ise 'Rusya'nın cephe gücünü rahatlatabileceğini' ifade etti. Kuruluştan yapılan açıklamada, bu desteğin işgal altındaki Ukrayna'da Rusya'nın askeri gücünü genişletmesine destek olacak diğer girişimler için kullanılabileceği belirtildi.
Kuzey Kore'nin Rusya'ya personel göndereceği haberi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Oleksandr Syrskyi'nin Donetsk bölgesindeki birlikleri ziyaret etmesinden bir gün ardından geldi.
Bölgedeki Kiev güçleri geçtiğimiz aylarda Rusya'nın şiddetli kara ve hava saldırılarına maruz kalırken, Kremlin ordusu, Donetsk'in doğu ve kuzeydoğu bölgelerini elinde tutan gücü tükenmiş Ukrayna güçlerini bölgeden süpürme girişimlerini arttırdı.
Güney Kore hükümet yetkilileri, Rusya'nın iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verebilecek 'herhangi bir hata yapmaması' gerektiğini ifade etti. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soo-suk, Perşembe günü başkent Seul'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada Rusya'ya uyarıda bulunarak, "Rusya'nın Kuzey Kore'ye olan bağımlılığından vazgeçmesini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi gibi hareket etmesini umuyoruz" dedi.
Rusya'nın Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova da geçtiğimiz günlerde, Güney Kore'ye Ukrayna'ya silah tedarik etmemesi yönünde uyarıda bulunmuştu. Güney Kore'nin açıklaması, Rusya ile Kuzey Kore'nin bağlarını güçlendirdiği bir dönemde geldi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Haziran ayının ortasında Kuzey Kore'ye yaptığı ziyarette Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile bir araya gelmişti. İki lider, ülkelerin birbirlerini yabancı saldırılara karşı koruyacaklarını ilan eden bir savunma anlaşması imzalamıştı. Hem Rusya hem de Kuzey Kore'nin Batı ile soğuk ilişkileri devam ederken, iki ülkeye de çok sayıda yaptırım uygulanıyor.