18.06.2024 - 15:46 | Son Güncellenme:
Euronews
Güney Kore ordusu, Salı günü Kuzey Kore askerlerin kara sınırını bu ay ikinci kez sınır ihlali gerçekleştirmeleri üzerine geri püskürtmek için uyarı ateşi açtığını söyledi.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan (JCS) yapılan açıklamada, yaklaşık 20 ila 30 Kuzey Kore askerlerinin sabah 08.30 itibarıyla ülkeleri Askerden Arındırılmış Bölge (DMZ) içinde yer alan Askeri Sınır Çizgisi'ni (MDL) kısa süreliğine geçtiği belirtildi. Güney Kore'nin uyarı ateşi açmasının ardından Kuzey Koreli askerlerin geri çekildiği açıklandı.
11 Haziran'da Kuzey Koreli askerin kısa süreliğine MDL'yi geçmesinin ardından Güney Kore uyarı ateşi açmıştı. JSC, Kuzey Kore askerlerinin kasıtlı olarak sınırı ihlal ettiğine inanmadığını ve Kuzey'in ateşe karşılık vermediğini söyledi.
Güney Kore, Kuzey Kore'nin tanksavarlarla bariyerleri kurmak, yolları güçlendirmek ve kara mayınları yerleştirmek için sınırda inşaat faaliyetlerini arttığını söylüyor. Güney Kore, birçok Kuzey Kore askerini öldüren veya yaralayan mayınların neden olduğu çok sayıda patlamaya rağmen çalışmaların kesintisiz devam ettiğini belirtiyor.
JCS, Kuzey Kore'nin Nisan ayı civarında başlayan sınır inşaatı faaliyetlerini genişleteceğinden şüpheleniyor. Sınır bölgesindeki faaliyetlerin Kuzey Koreli sivillerin veya askerlerin Güney'e sığınmasını zorlaştırmayı amaçladığı belirtiliyor.
DMZ, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana şiddetli çatışmalara sahne oldu. 248 kilometre uzunluğunda ve 4 kilometre genişliğindeki bölge tahminen 2 milyon mayınla kaplı ve her iki tarafta da dikenli tellerle, tanklar ve savaş birlikleriyle korunuyor. Bölge, barış anlaşması yerine ateşkesle sonuçlanan 1950-53 Kore Savaşı'nın mirası.
Bölgedeki gerilim devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 yıl sonra ilk kez Kuzey Kore'yi ziyareti merakla bekleniyor. Salı günü Pyongyang'a ayak basacağı Kremlin tarafından doğrulan Putin son ziyaretini 2000 yılında gerçekleştirmişti.
Putin, Kim Jong Un'la Eylül ayı sonlarında Rusya'nın Vladivostok kentinde görüştü. Görüşmelerden bu yana Kuzey Kore ve Rusya arasındaki askeri ve ekonomik işbirliklerinde ciddi bir artış var.
ABD'li ve Güney Koreli yetkililer Pyongyang'ı, askeri teknolojiler ve yardım karşılığında, Ukrayna'daki savaşın uzamasına yardımcı olmak için Rusya'ya top, füze ve diğer askeri teçhizatı sağlamakla suçluyor. Hem Pyongyang hem de Moskova, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edecek olan bu suçlamaları reddediyor. Kremlin daha önce Pyongyang'ın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline verdiği desteği 'son derece takdir ettiğini' söylemişti.