30.09.2022 - 00:41 | Son Güncellenme:
İHA
Putin, Rus ordusunun Ukrayna’da ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin sözde bağımsızlıklarını tanıyan kararnameleri imzaladı.
ASKERLERE YENİ TALİMAT
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkede yaşanan kısmi seferberlik karmaşasının ve protestoların ardından Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri ile toplantı gerçekleştirdi. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev'in de aralarında bulunduğu güvenlik konseyi üyelerine kısmi seferberlik ile ilgili yeni talimatlar veren Putin, durumları değerlendirilmeden askere çağırılanlar için komisyonların detaylı araştırma yapması talimatı verdi.
“YEDEK ASKERLER ZORUNLU ASKERLİĞE TABİDİR”
Rus vatandaşlarının mecburi askerlik görevini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Putin, "Biliyorsunuz ki, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın önerisiyle 21 Eylül'den bu yana ülkede kısmi seferberlik uygulanıyor. Hükümete, Savunma Bakanlığı'na, Genelkurmay'a ve bölge başkanlarına tüm talimatlar verilmiştir. Kısmi seferberliğin gerçekleştirildiği kriterler de formüle edilmiştir. Yedek askerler zorunlu askerliğe tabidir ve her şeyden önce Silahlı Kuvvetlere hizmet etmiş olanlar ihtiyaç duyulan donanım ve bilgiye sahiptir” dedi. Askere çağrılanların birliklere gönderilmeden önce ek askeri eğitim almaları gerektiğinin altını çizen Putin, bunun uyulması gereken bir gereklilik olduğunu vurguladı.
Vatandaşların, yaşam koşulları ve diğer tüm konularda seferberlik konusunda birçok soru sorduklarını ifade eden Putin, "Tüm hatalar önlenmeli ve gelecekte yapılması muhtemel hataların önüne geçilmelidir" dedi.
“GEÇERLİ SEBEP OLMADAN ÇAĞIRILANLAR EVLERİNE GERİ GÖNDERİLMELİ"
Kısmi Seferberlik sonrası yanlış gerekçelerle askere çağırılanların evlerine geri gönderilmesi talimatı veren Putin, "Tecil hakkı olan vatandaşlar için, örneğin çok sayıda çocuğu olan babalar, kronik hastalar veya askerlik görevini yapamayacak durumda olan kişileri kastediyoruz. Bu tür vakaların her birini ayrı ayrı anlamak gerekiyor ve hatalar varsa düzeltilmesi gerekiyor. Geçerli sebep olmadan çağırılanlar evlerine geri gönderilmeli" dedi.
Uzun yıllara dayanan deneyime sahip yüksek nitelikli uzmanların örneğin doktorların normal asker gibi görev yapmalarına tepki gösteren Putin, “Örneğin doktorların, diğer mesleklerde ve uzun yıllara dayanan deneyime sahip yüksek nitelikli uzmanların, gerçekten ihtiyaç duyulan yerler yerine motorize piyade olarak askere alındıkları durumlar var. Neden? Celp olmadan, askerlik şubelerine gelen gönüllüler ve birçoğu var, geri çevriliyor. İddiaya göre yeterli tecrübeye sahip değiller. Bütün bunlar, hızlı ve ayrıntılı bir şekilde çözülmelidir" dedi.
Bu yönde özel durumu bulunanların durumlarının savcılar tarafından da incelenmesi gerektiğinin altını çizen Putin, "Talimatlarıma göre, bölge başkanlarının başkanlık ettiği komisyonlarda savcılarda bulunuyor. Başsavcıdan her talebe yanıt vermesini istiyorum" dedi.
DÜZMECE REFERANDUM
Rusya’nın Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'da düzenlediği sözde referandumların ardından söz konusu bölgelerden Rusya topraklarına katılıma “evet” denmişti. Rusya’nın sözde referandumlarına yönelik tepkiler sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı yazılı açıklamada, “Kremlin'in düzmece referandumları, Ukrayna'da daha fazla toprak ele geçirme girişimi anlamına gelen şeyi maskelemek için boşuna bir çabadır” dedi.
“ABD, bu düzmece referandumların meşruiyetini veya sonucunu tanımıyor ve asla tanımayacak”
Sözde referandumların sonuçlarının Moskova’da düzenlediğini ve Ukrayna halkının iradesini yansıtmadığını ifade eden Blinken, “ABD, bu düzmece referandumların ve Rusya'nın Ukrayna topraklarını sözde ilhakının meşruiyetini veya sonucunu tanımıyor ve asla tanımayacak. Rusya'nın vekilleri tarafından yürütülen bu gösteri gayri meşrudur ve uluslararası hukuku ihlal etmektedir. Uluslararası barış ve güvenlik ilkelerine hakarettir” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’da ele geçirdiği bölgelerdeki nüfusun çoğunu kaçmaya zorladığını aktaran Blinken, “Geride kalan Ukrayna vatandaşlarını güvenlikleri ve sevdiklerinin güvenliği için silah zoruyla oy kullanmaya zorladılar. Ukrayna halkı, özgür ve demokratik bir gelecek arzusunu sürekli olarak dile getirdi. Ülkelerinin bağımsız ve egemen kalmasını istiyorlar. Askerleri cesurca savaşıyor ve Ukrayna'nın Rusya tarafından kontrol edilen veya işgal edilen bölgelerindeki vatandaşlar, Moskova'nın Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlarını kaba kuvvetle değiştirme çabalarına direniyor” dedi.
ABD’nin topraklarını Rus saldırganlığına karşı savunma mücadelesinde Ukrayna'ya yardım etmeye devam edeceğini ifade eden Blinken, “Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde birliğini, egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü yürekten destekliyoruz. Başkan Biden'ın da dediği gibi, bu bölgeleri asla Ukrayna'dan başka bir ülkenin parçası olarak tanımayacağız ve gerektiği kadar Ukrayna'yı destekleyeceğiz” dedi.
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ise söz konusu 4 Ukrayna bölgesinin Rusya’ya bağlanmasını onaylayan kararnameleri yarın törenle imzalaması bekleniyor.
TEK KUTUPLU HEGEMONYA AMANSIZ BİR ŞEKİLDE ÇÖKÜYOR
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği'nden ayrılan ülkeler tarafından oluşturulan Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) bağlı ülkelerin güvenlik teşkilat liderleri ile çevrimiçi toplantı gerçekleştirdi. Açıklamalarında Batılı ülkelere yüklenen ve dünyada tek kutuplu hegemonyanın çöküşte olduğunu savunan Putin, "Her zaman olduğu gibi, gündeminizde ülkelerimizin iç ve dış tehditlerden korunmasına yönelik çeşitli konular yer alıyor. Modern koşullarda bunlar azalmıyor aksine uzun süredir artan çatışmalar yeni zorluklara neden oluyor. Daha adil bir dünya düzeni oluşturma yolunda zorlu bir sürece tanık oluyoruz. Buna yüzeysel problemler eşlik ediyor. Tek kutuplu hegemonya amansız bir şekilde çöküyor, bu Batı'nın kategorik olarak katlanmayı reddettiği nesnel bir gerçeklik ve bunun sonuçlarını görüyoruz. Uluslararası ilişkilerden ekonomiye, kültürden spora kadar her alanda geçmişe bağlı kalan ve dikte politikası izlemeye çalışan bu kötü şöhretli kolektif Batı, giderek daha fazla yeni sorun ve krizlere neden oluyor" dedi.
RUSYA-GÜRCİSTAN SINIRINDAKİ YOĞUNLUK DEVAM EDİYOR
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Eylül’de ilan ettiği kısmi seferberliğin ardından silahaltına alınmak istemeyen Rusların komşu ülkelere kaçışları sürüyor. Vizesiz geçiş ve yakınlık nedeniyle Ruslar tarafından en çok tercih edilen Gürcistan’ın Rusya sınırında yoğunluk devam ediyor. Yukarı Lars Sınır Kapısı’nda kilometrelerce araç kuyrukları oluşurken, saatlerce kuyrukta beklemek istemeyenler bisikletlerle veya yaya olarak sınırı geçiyor.
MUHALEFET HÜKÜMETİ DÜŞMANA KUCAK AÇMAKLA SUÇLUYOR
Gürcistan muhalefeti, 200 binden fazla Rusya vatandaşının Gürcistan'a yerleştiğini ve bunun önemli bir demografik değişime neden olduğunu öne sürerek, hükümeti Gürcistan topraklarının yüzde 20’sini işgal eden düşman bir ülkenin vatandaşlarına kucak açmakla suçluyor. Gürcistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 10 günde Gürcistan'a 78 bin 742 Rusya vatandaşının giriş yaptığı, 62 bin 120 Rusya vatandaşının ise Gürcistan’dan çıkış yaptığı bildirildi.