DünyaPerdenin arasından görünen hayat

Perdenin arasından görünen hayat

01.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Lal Batman’ın geçmişte bir Türk kervansarayı olarak kullanılan Belgrad Bioskop Balkan’da ‘ANTRAKT: Hayatın Perde Arasındakiler’ adlı sergisi açıldı. Batman, sergide sosyal medyayla ‘zirve yapan’ izleme ve izlenme kültürüne temas ediyor.

Perdenin arasından görünen hayat

Seray Şahinler - Lal Batman, “ANTRAKT: Hayatın Perde Arasındakiler” başlıklı ilk uluslararası solo sergisiyle Belgrad’da… Batman’ın yaklaşık bir yıldır süren ve kolektif bir sanatsal araştırmanın deneysel çıktısı olarak tasarladığı sergi, Bioskop Balkan’da 4 Haziran’da açılıyor. Küratörlüğünü Ebru Yetişkin’in üstlendiği sergi, sanatçının mekâna özgü resim, video ve enstalasyon çalışmalarını bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Mekânın ruhu

Bir yıl önce Belgrad ziyareti sırasında şehrin tarihi dokusundan, brütalist yapılarından etkilendiğini söyleyen Batman, ziyaret sürecinde direktör Ksenija Samardzija tarafından Bioskop Balkan’a davet edilmiş. Bioskop Balkan’ın tarihi atmosferinde Sasa Marceta Vakfı’nın desteğiyle birlikte sergi üzerine anlaşıp çalışmalara başlamış. Üretimini Belgrad’da sürdüren sanatçı; temelinde bir Türk kervansarayı olarak birçok kritik sahneye tanıklık etmiş ve 1899 yılında Sırbistan’daki ilk sinema filmi gösteriminin yapıldığı Bioskop Balkan’ın tarihi atmosferinde gerçekleşecek sergiyle birlikte mekânın ruhunu dramaturjik ve sinematografik bir performansa açıyor.

“Bugün sosyal medya sayesinde deneyimlediğimiz izleme ve izlenme kültürü ile bağlar kuran ‘ANTRAKT: Hayatın Perde Arasındakiler’ sergisi opera ve sinema salonlarıyla gelişen gösteri toplumundaki etkileşim ilişkilerinin izdüşümlerini inceliyor” diyen sanatçı aynı zamanda günümüzde herkes için son derece “doğal” kabul edilen gösteri kültürünün güncel açıklarını sorguladıklarına da dikkat çekiyor. Tarihin farklı katmanları arasında kalan ve sımsıkı kapanmış perdeler ardında karanlığa gömülmüş sesleri, yüzleri, sözleri, hisleri ve hayalleri uçuşan perdelere yansıtan sergi, içinde yaşanılan her an var olan hareketliliği deneyimlemeye açılıyor. Lal Batman’ın yolculuğu Belgrad’dan sonra Tokyo ve Paris’te düzenlenecek projelerle devam edecek.

Yazarlar