DünyaNobel atom bombasıyla savaşanlara gitti

Nobel atom bombasıyla savaşanlara gitti

12.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Mimaki’nin Nobel’i kazandığının açıklanmasının ardından bu haber, Japonya’da bazı gazeteler tarafından özel baskı yapılarak duyuruldu.  

Nobel atom bombasıyla savaşanlara gitti

Bu yıl verilip verilmeyeceği tartışılan Nobel Barış Ödülü’nü, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için çalışan Japon “Nihon Hidankyo” organizasyonunun kazandığı açıklandı.

Haberin Devamı

Norveç’teki Nobel Komitesi’nin dünyada pek çok bölgede çatışmaların sürmesi nedeniyle bu yıl barış ödülünü kimseye vermeyeceği iddia edilmişti. Ancak, Nobel Komitesi, ödülün, “tanıkların anlatımları üzerinden nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini gösterdiği” için Japon kuruluşa verildiğini duyurdu. 1945’te ABD’nin Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine attığı bombalardan sağ kurtulanların kurduğu Nihon Hidankyo’nun eş başkanı olan 81 yaşındaki Toshiyuki Mimaki, “Bunun olabileceğini hiç hayal etmemiştim” dedi.

Geçen yılki Nobel Barış Ödülü, kadın hakları ve demokrasiyi savunduğu, idam cezasına karşı olduğu için hapisteki İranlı aktivist Nergis Mohammadi’ye verilmişti. Nobel Komitesi, bunun aynı zamanda “İran’ın teokratik rejiminin kadınları hedef alan ayrımcılık ve baskı politikalarına” karşı gösteri yapan “yüzbinlerce insanın” tanınması anlamına geldiğini söylemişti.