DünyaNetanyahu herkesi karşısına aldı

Netanyahu herkesi karşısına aldı

25.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı koalisyon hükümeti, yoğun tartışmalara ve protestolara neden olan yargı reformunu İsrail parlamentosunda kabul etti. Reforma Beyaz Saray ve pek çok ülke karşı çıkmıştı.

Netanyahu herkesi karşısına aldı

DIŞ HABERLER - İsrail’de aylardır yoğun protesto gösterilerine neden olan tartışmalı yargı reformu, muhalefetin boykot etmesi dolayısıyla sadece koalisyonun 64 “Evet” oyuyla kabul edildi.

Haberin Devamı

Başta ABD ve Almanya’nın itirazlarını dile getirdiği reformu protesto etmek isteyenler, yaklaşık 6 aydır sokaklarda büyük gösteriler düzenliyordu. Nitekim oylama sırasında da gösteriler sürerken, binaya girişleri engelleyen 19 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. Gösterilerin, reformun kabul edilmesinin ardından şiddetlenmesi bekleniyor. Nitekim bazı sendikalar da, grev çağrısında bulunmuştu.

Gösterilere destek veren muhalefet partileri ise, görüşmenin ardından oylamayı terk etti. Kalp pili takıldığı için Türkiye ziyaretini ertelediği bildirilen Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ise, oylama öncesi parlamentoya gelmesi dikkat çekti.

Biden uyarmıştı

Netanyahu, yargı reformunun parlamentoda kabul edilmesini sağlayarak, ABD başta olmak üzere pek çok Batılı ülkeyi karşısına almış oldu. Nitekim ABD Başkanı Joe Biden, İsrail parlamentosuna sunulan tartışmalı yargı reformunu erteleme çağrısında bulunmuştu. Biden, “Axios” haber sitesinde yayınlanan açıklamasında, “İsrail’in ABD’deki dostlarının perspektifinden bakıldığında mevcut yargı reformu daha az değil daha da bölücü hale geliyor” ifadelerini kullanmıştı. Dün Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada da yasa tasarısının onaylanması “talihsizlik” olarak nitelendirilirken, “İsrailli liderleri siyasi diyalog yoluyla fikir birliğine dayalı bir yaklaşım için çalışmaya çağırıyoruz” dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, İsraill mevkidaşıyla yaptığı görüşmede, bağımsız yargıçların önemine işaret etti, her demokraside bağımsız yargı ve güçler ayrılığına özel gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Daha önce yasanın değiştirilmesi için çalışma yürüten Devlet Başkanı Isaac Herzog da, bu konuya dikkat çekmiş ve ülkenin tehlikede olduğuna dikkat çekmişti. Herzog, Washington ziyaretinden dönüşünde de Netahyahu’ya gitmiş ve bir uzlaşma bulunmasına çalışmıştı.

Tasarıda neler var?

Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin hazırladığı yasa tasarısı, yargıçların yetkilerini kısıtlıyor. Tasarı, Yüksek Mahkeme yargıçlarının, bakan ataması gibi hükümet kararlarını “makul olmadığı” gerekçesiyle iptal etme yetkisini sınırlandırırken, aşırı sağcı ve ultra ortodoks partilerin içinde yer aldığı hükümetin yargıç atamalarında daha fazla söz sahibi olmasını öngörüyor. Hükümet, tasarının seçimle gelmemiş olan yargıçların yetkilerini aşmasını önleyeceği ve kuvvetler arasında daha iyi bir denge sağlayacağını iddia ederken, muhalefet ise, yolsuzluğu teşvik edeceği ve yüksek devlet kademelerinde keyfi atamaların önünü açacağı gerekçesiyle itiraz ediyor.

Haberin Devamı

Abbas ile Heniye görüşecek iddiası

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yardımcılarından Hüseyin eş-Şeyh, “Independent Türkçe”ye yaptığı açıklamada, Abbas’ın ziyaretinin zamanlamasının ‘Filistin’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kardeş Türk halkıyla arasındaki özel yerini yansıttığını belirtti.’ Ziyarette, Filistin halkının direncini güçlendirmeye yönelik birçok destek ve ortak iş birliği anlaşmalarının imzalanması bekleniyor. Bununla birlikte internet sitesi, Ankara’da üç gün kalacak Mahmut Abbas’ın, Hamas lideri İsmail Heniye ile görüşeceğini öne sürdü. Haberde, Mısır’ın başkenti Kahire’de 30 Temmuz’da başlaması planlanan Filistin Diyalog Grubu toplantıları öncesi Fetih Hareketi ve Hamas arasındaki ilk temasın Türkiye’de sağlanmasının planlandığı belirtildi.

 

 

Yazarlar