DünyaMüzakereler çökme noktasında

Müzakereler çökme noktasında

22.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar sürerken, ABD yönetimi, kendi sundukları öneriyle farklı doğrultuda açıklamalar yapan İsrail Başbakanı Netanyahu’yu eleştirdi.

Müzakereler çökme noktasında

Gazze Şeridi’nde bir ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar sürerken, son günlerde yaşanan gelişmeler sonrası anlaşmaya yönelik umutlar azalmıştı. Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ziyareti sonrası Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, ABD’nin sunduğu son teklifi kabul ettiğini duyurmuş, Hamas’a da öneriyi kabul etme çağrısı yapmıştı. Ancak Netanyahu’nun daha sonra İsrail’in Gazze’deki tutumuyla ilgili yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Netanyahu, İsrail ordusunun Philadelphi ve Nezarim koridorlarından çekilmeyeceğini belirtti ve anlaşma sağlanacağından emin olmayan bir hava verdi.

Haberin Devamı

Bu tutum ABD’nin tepkisini çekti. Mısır ziyaretinin ardından Katar’a geçen ve ateşkesin sağlanması adına büyük çaba harcayan Blinken, Netanyahu’nun sözlerini eleştirirken, “ABD, İsrail’in Gazze’de uzun süreli işgalini kabul etmediği konusunda çok net. Anlaşmada İsrail ordusunun Gazze’den çekilme takvimi ve yerleri konusu çok net ve İsrail de bunu kabul etti” ifadelerini kullandı.

Başta İsrail olmak üzere ateşkes sağlanmasının herkesin çıkarına olduğunu vurgulayan Blinken, “Rehineler buna bağlı. Ülkenin güvenliği buna bağlı. Çatışmanın başka yerlere yayılmamasını gerçekten sağlayabilmemiz buna bağlı” dedi. 

 

NETANYAHU-BİDEN GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden da Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Gazze Şeridi’nde ateşkese yönelik devam eden diplomatik çabalar ele alındı.

Haberin Devamı

ABD’li ismi açıklanmayan üst düzey bir hükümet yetkilisi de, Netanyahu’nun yorumlarına tepki göstererek, “maksimalist açıklamaların ateşkes anlaşmasını nihayete erdirme sürecinde yapıcı olmadığını” söyledi. Yetkili, “Hamas’ın bu ara teklifi kabul etmesi durumunda görüşmelerin teknik detaylara odaklanarak sürmesini bekliyoruz” dedi. Yetkililer, Amerikan tarafının, Hamas ve İsrail’in anlaşmazlığı nedeniyle mevcut teklifin de öncekiler gibi başarısızlığa uğrayacağından “giderek daha fazla endişelendiğini” ifade etti. Politico dergisine konuşan ve ismi açıklanmayan iki ABD’li ve iki İsrailli yetkili, rehine takası ve ateşkes görüşmelerinin ‘çöküşün eşiğinde’ olduğunu iddia etti. ABD’li yetkililere göre, mevcut teklif, hem Hamas hem İsrail’in taleplerine göre düzenlenmiş şartlar içeren en güçlü anlaşma.

FİLİSTİN İÇİN TELEFON DİPLOMASİSİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken’la Hamas-İsrail müzakerelerini görüştü. Dışişleri Bakanlık sözcüsü Öncü Keçeli sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Görüşmenin “karşı tarafın talebi üzerine” yapıldığını belirten Keçeli, görüşmede, “Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes müzakerelerindeki son durum ve bölgedeki gelişmeler ele alındı” bilgisini verdi. -ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Müzakereler çökme noktasında

LÜBNAN’DA EL FETİH ÜYESİNE SALDIRI

İsrail, Lübnan’ın Sidon kentinde seyir halindeki bir araca saldırı düzenledi. Saldırıda, El Fetih liderlerinden Munir El Makdah’ın kardeşi Halil El Makdah hayatını kaybetti. El Makdah’ın tuğgeneral olarak görev yaptığı bildirildi. İsrail, El Fetih üyesi Makdah kardeşleri Hizbullah ile işbirliği yapmakla suçluyordu. Hizbullah ise Golan’daki Katzrin kentine yaklaşık 50 füze fırlattı.