DünyaMikroplastikler beyne de sızdı

Mikroplastikler beyne de sızdı

23.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Mikroplastiklerin kan, akciğer ve böbreklerin yanı sıra beyne de artan miktarda sızdığı belirlenirken Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, “Plastik kirliliğine karşı acil durum ilan edilmeli” dedi.

Mikroplastikler beyne de sızdı

Beş milimetreden daha küçük plastik parçaları olan mikroplastiklerin dünyanın her yerinde ve canlıların vücutlarında bulunduğu, hem sağlığı hem çevreyi tehdit ettiği biliniyor. Yeni bir araştırma ise mikroplastiklerin insanlarda plasenta, akciğerler, karaciğerler, üreme organları, böbrekler, diz ve dirsek eklemleri, kan damarları, kemik iliğinin yanı sıra beyne de giderek artan miktarda girdiğini gösterdi. ABD’de New Mexico Üniversitesi’nde toksikoloji profesörü Matthew Campen başkanlığında yapılan araştırmada, incelenen ölmüş 24 kişinin beyninde mikroplastikler bulundu. Beyin ağırlığının ortalama yüzde 0.5’inde mikroplastik ölçüldü.

Haberin Devamı

SANILANDAN FAZLA

İncelenen cesetlerin beyinlerinden 91’inde, diğer organlardan ortalama 10 ila 20 kat daha fazla mikroplastik bulunduğunu belirten Prof. Dr. Campen, “Beynimizde hayal edebileceğimizden çok daha fazla plastik var” dedi. İngiliz Guardian gazetesinin görüşlerine yer verdiği Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sedat Gündoğdu “Plastik kirliliğiyle başa çıkmak için küresel acil durum ilan etmek artık zorunluluk” çağrısında bulundu. Vücuda giren mikroplastikler kanserden kalp rahatsızlıklarına, hücre hasarından iltihaplanmaya ve Alzheimer’a kadar birçok hastalık riski yaratıyor. Zaten araştırmaya göre, demans nedeniyle ölen 12 kişinin beyni diğerlerinden 10 kat fazla mikroplastik içeriyordu.