27.11.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Gazze’deki direnişi desteklediği gerekçesiyle Hizbullah’a yönelik saldırı başlatan İsrail ile Lübnan arasında ateşkes konusunda anlaşma sağlandı. ABD Başkanı Biden dün akşam yaptığı açıklamada ateşkesin yerel saatle bu sabah 04.00’te yürürlüğe gireceğini açıkladı. İsrail’in askerlerini 60 gün içerisinde Lübnan topraklarından kademeli olarak çekeceğini dile getiren Biden, “Siviller yakında güvenli bir şekilde topluluklarına dönebilecek ve evlerini yeniden inşa etmeye başlayabilecekler” dedi. Biden “Önümüzdeki günlerde ABD; Türkiye, Mısır, Katar ve İsrail’le birlikte Gazze’de ateşkes için yeni bir girişimde bulunacak” ifadesini kullandı.
Başbakan Netanyahu da, yayımladığı video mesajda, ateşkesin süresinin sahadaki gelişmelere bağlı olacağını söyledi. Netanyahu, Hizbullah’ın anlaşmayı ihlal etmesi halinde İsrail’in Lübnan’ı tekrar vuracağını aktararak; “ABD’nin tam mutabakatıyla, askeri eylemde tam özgürlüğümüzü koruyoruz. Hizbullah anlaşmayı ihlal eder ve kendini silahlandırmaya çalışırsa, saldıracağız.” dedi. Ateşkesi şimdi kabul etmek için 3 temel sebeplerinin olduğunu savunan Netanyahu, bunların; “İran tehdidine odaklanmak, İsrail ordusunu yenilemek, techizat takviyesi yapmak ve Hamas’ı izole etmek” olduğunu öne sürdü.
İki taraf arasında varılan anlaşmanın şu hükümleri içerdiği öne sürüldü: İsrail, Lübnan’a karadan, denizden veya havadan herhangi bir saldırı askeri eylemi gerçekleştirmeyecek. Lübnan’da her türlü silah satışı, tedariki veya üretimi Lübnan hükümetinin denetimi altında olacak. Hizbullah ve Lübnan’daki tüm silahlı gruplar İsrail’e karşı herhangi bir saldırı gerçekleştirmeyecek. Silah veya ilgili malzemelerin imalatıyla ilgili her türlü tesis sökülecek. Ruhsatsız her türlü altyapı veya askeri alan yok edilecek ve yasa dışı silahlara el konulacak. Lübnan, güvenlik güçlerini ve orduyu sınır boyunca konuşlandıracak ve bunları üzerinde anlaşılan güvenlik planına göre dağıtacak.
İsrail, 60 günü bulabilecek bir süre içinde güçlerini kademeli olarak Mavi Hat’ın ötesine çekecek. Lübnan güvenlik ve askeri güçleri silah taşıma ve operasyon yapma yetkisine sahip tek unsur olacak.
Washington, İsrail ile Lübnan arasında tanınmış kara sınırları oluşturmak için dolaylı müzakereleri kolaylaştırmaya çalışacak.
BM’de ‘soykırım’ tartışması
Birleşmiş Milletler’de ‘soykırımı önleme özel temsilcisi’ Alice Wairimu Nderitu’nun İsrail’in Gazze’deki uygulamaları için soykırım ifadesini kullanmaması kurum içinde tartışma yarattı. Wall Street Journal’ın haberine göre soykırım ifadesini kullanmadığı için Nderitu’nun sözleşmesi uzatılmadı. Habere göre, Nderitu, soykırım ifadesinin Hitler Almanyası, Ruanda, Bosna-Hersek ve Sudan’da yaşananlar için kullanılmasını destekliyor, diğerlerine karşı çıkıyor.
‘Netanyahu’nun kibri 7 Ekim’i hazırladı’
İsrail’de hazırlanan bir rapor, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya 7 Ekim’deki Hamas saldırısı nedeniyle ciddi suçlamalar yöneltti. Rapora göre, Hamas’ın saldırısına Netanyahu’nun ‘kibirli tavrı’ ve ‘para ile örgütü kontrol altında tutabileceği’ düşüncesi neden oldu. 7 Ekim’de öldürülenlerin aileleri tarafından kurulan komite, İsrail ordusunun saldırıya hazır olmadığını belirtti.