Gazze Şeridi'ndeki savaş 376'ıncı gününe girerken, dünya Lübnan'daki çatışmaları ve Orta Doğu'daki yansımalarını izliyor.
İsrail ordusuna ait savaş uçağının Gazze'de bir eve düzenlediği hava saldırısında 5 Filistinli öldü, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.
Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusuna ait bir savaş uçağının, El-Hulu ailesine ait eve hava saldırısı düzenlediği belirtildi.
Saldırıda evin tamamen yıkıldığı bildirilen açıklamada, sivil savunma ekiplerinin, evin enkazından 5 kişinin cenazesini ve çok sayıda yaralıyı çıkardığı kaydedildi.
Hizbullah, İsrail'in Kiryat Shmona şehrine bir dizi füze saldırısı gerçekleştirildiğini ve Labbouneh Tepeleri'nde seyreden bir İsrail tankının güdümlü füzeyle vurulduğunu açıkladı.
İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları sürerken, Hizbullah İsrail’e çifte darbe vurdu. Hizbullah’ın sosyal medya platformu Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail'in Kiryat Shmona şehrine bir dizi füze saldırısı gerçekleştirildiği bildirildi. Saldırıyı doğrulayan İsrail basını en az 10 füze fırlatıldığını duyururken, şehirde meydana gelen patlama ve yangın görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Hizbullah ayrıca Lübnan’ın Nakura bölgesi yakınlarındaki Labbouneh Tepeleri'nde seyreden bir İsrail tankının güdümlü füzeyle vurulduğunu duyurdu. Saldırı sonrasında alev alan tank kilometrelerce öteden amatör kameralara yansırken, İsrail’den Hizbullah’ın son misilleme eylemlerine dair resmi açıklama yapılmadı.
İsrail'in, Lübnan'ın güneyindeki iki kasabayı hedef alan hava saldırıları sonucu 7 sivilin öldüğü bildirildi.
Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in güneydeki Tayrdaba kasabasına düzenlediği hava saldırısında 3 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde de İsrail'in ülkenin güneyindeki Habbuş kasabasında bir eve düzenlediği hava saldırısı sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği ve evin tamamen yıkıldığı aktarıldı.
Haberde ayrıca İsrail'in son 3 saatte Lübnan'ın doğu ve güneyindeki kasabalara 15'ten fazla hava saldırısı düzenlediği bildirildi.
ABD, İran'dan İsrail'e yönelik balistik füze tehditlerine karşı THAAD bataryası ile birlikte İsrail'e askeri personel konuşlandırdığını duyurmuştu. THAAD'a eşlik eden 100 kişilik Amerikan birliği İsrail'e ulaşıp sistemi kurmaya başladı. 10 uçak İsrail'e ulaştı. Yaklaşık 15 uçakla sevkiyatı tamamlanan THAAD İsrail'de görüntülendi.
THAAD füze savunma sistemleri, İsrail'de atmosfer içinden ve dışından gelen balistik ve hipersonik füzeleri önlemek amacıyla devrede olacak.
Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'un 10 Ekim tarihinde, İsrail'in Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü soykırımın birinci yıl dönümü vesilesiyle yaptığı açıklamaya tepki gösterildi. "Bu küstah açıklama, 1948 Soykırımı Önleme Anlaşmasının açıkça ihlalidir." ifadelerine yer verilen açıklamada, Baerbock'un iddiaları şiddetle reddedildi.
Açıklamada, "(Annalena Baerbock) Siyonist işgal ordusunun halkımıza, çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve hastalar da dahil savunmasız sivillere karşı daha fazla soykırım suçu işlemesi için bir kılıf buluyor." değerlendirmesinde bulunuldu.
Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL), sabah saatlerinde İsrail ordusuna ait bir tankın UNIFIL’e ait gözetleme kulesine ateş açtığını bildirerek, "Bir kez daha UNIFIL mevzilerine doğrudan ve kasıtlı olarak ateş açıldı" açıklamasını yaptı.
İsrail, Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’nü (UNIFIL) bir kez daha hedef aldı. UNIFIL tarafından yapılan açıklamada, “Bu sabah Kafer Kela yakınlarındaki bir mevzide bulunan barış gücü askerleri, İsrail ordusuna ait Merkava tipi tankın gözetleme kulesine ateş açtığını gözlemledi. İki kamera tahrip oldu ve kule hasar gördü” denildi.
UNIFIL mevzilerine bir kez daha doğrudan ve kasıtlı olarak ateş açıldığı aktarılan açıklamada, “İsrail ordusu ve tüm aktörlere BM personeli ile mallarının emniyet ve güvenliğini sağlama, BM tesislerinin dokunulmazlığına her zaman saygı gösterme yükümlülüklerini hatırlatıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Saldırıda, BM askerlerinin yaralanıp yaralanmadığına dair bilgi verilmedi.
CNN'e konuşan ve adı açıklanmayan bazı ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, 5 Kasım'daki başkanlık seçimine kadar İsrail'in harekete geçebileceği öne sürüldü.
ABD'li yetkililer, İran'a nasıl bir karşılık verileceği konusunda İsrail'de halen aktif bir tartışmanın sürdüğünü ancak 5 Kasım'daki seçime kadar bu saldırının gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.
Aynı yetkililer, olası İsrail saldırısının zamanlamasının başkanlık seçimiyle doğrudan bağlantılı olmadığını ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "ABD'deki siyasi süreçlere karşı oldukça hassas" olduğunu belirtti.
İsrail'in İran'a muhtemel bir saldırısının ABD siyasetini yakından ilgilendireceği vurgulanırken, özellikle seçimlere yakın bir zamanda Orta Doğu'da büyüyecek bir çatışma görüntüsünün Washington'da güçlü bir yansımasının olabileceği kaydedildi.
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye vilayetinde bulunan tarihi Muhaybib beldesinin mahallelerine saldırı düzenledi.
Muhaybib Belediye Başkanı Kasım Ahmed Cabir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun birçok binayı bombalaması sonucu kasabada büyük yıkımın geçekleştiğini söyledi. Yıkımın boyutunu henüz bilemediğini kaydeden Cabir, İsrail saldırıları sebebiyle bölge sakinlerinin evlerini mecburen terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı.
Cabir, Muhaybib beldesinin tarihi bir belde olduğunu, beldede Yakup peygamberin oğlu ve Yusuf peygamberin kardeşi Binyamin'in 2100 yıllık makamının bulunduğunu belirtti. Lübnanlı yetkililerden beldeye yapılan saldırıların sonuçlarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
1 Ekim tarihinden bu yana Gazze Şeridi'nin kuzeyine kuzeyine insani yardımların geçişine izin vermeyen İsrail, ABD'nin 30 gün süre vermesinin ardından bugün tavır değiştirdi. Bugün, bölgenin kuzeyine yalnızca 50 TIR insani yardımın girişine izin verildi. İşgal ordusu, Ürdün'den gelen TIR'ların gıda, su, sağlık ürünleri ve barınma eşyaları taşıdığını açıkladı.
50 TIR'ın geçişi, İsrail'in yoğun saldırılarını sürdürdüğü ve yaklaşık 400 bin kişinin mahsur kaldığı Gazze'nin kuzeyine Ekim ayında gönderilen ilk insani yardım oldu.
İsrail'in Gazze'nin kuzeyine az da olsa insani yardım girişine izin vermesi, ABD yönetiminin Tel Aviv'e yaptığı baskı sonrası gelmesi dikkati çekti. Washington, Gazze'ye insanı yardımın artırılması için İsrail hükümetine 30 gün süre tanıdı ve bunun gerçekleşmemesi halinde Amerikan askeri yardımlarının bir kısmının kesilebileceği uyarısında bulundu.
Fransa, İsrailli firmaların Paris'te yapılacak uluslararası deniz savunma fuarı Euronaval'a katılımına izin vermeyecek.
Henüz resmi olarak duyurulmayan söz konusu karar, Fransa lideri Emmanuel Macron'un İsrail'e silah ambargosu yaptığı çağrıyı izliyor.
Politico dergisine konuşan bir kaynak, İsrail heyetinin fuara gelebileceğini ancak İsrailli firmaların askeri ekipmanlarını fuarda sergilemesinin yasaklanacağını söyledi.
Deniz savunma sistemleri alanındaki uluslararası fuarlardan biri olan ve yüzlerce firmaya ev sahipliği yapan Euronaval, Paris’teki Nord Villepinte Fuar Merkezi'nde 4-7 Kasım tarihleri arasında yapılacak.
İsrail medyasında ise, aynı fuarda Türk firmalarına izin verildiğini ancak İsrail'in yasaklandığı yorumları dikkat çekici. İsrail internet sitesi Mako, 'Makron İsrail'e karşı' başlığını atıp Fransa'nın İsrailli şirketleri Eurosatory Fuarı'ndan da uzak tuttuğunu hatırlattı.
ABD'nin on binlerce ton silah gönderdiği ve toplam 18 milyar doları bulan askeri yardımda bulunduğu İsrail'e 30 gün süre vermesi, Tel Aviv'e gönderilen bir mektupla ortaya çıktı. Washington, Gazze'ye insanı yardımın artırılması için İsrail hükümetine bir ay tanıdı. Bunun gerçekleşmemesi halinde Amerikan askeri yardımlarının bir kısmının kesilebileceği uyarısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin imzalı mektup, 13 Ekim'de Tel Aviv'e ulaştı. Mektup, Biden yönetiminden İsrail'e bugüne kadar yapılan en güçlü yazılı uyarı olarak nitelendiriliyor.
Mektupta, çeşitli tahliye emirleriyle yerlerinden olan 1.7 milyondan fazla kişinin Gazze'nin sahil şeridinde çok dar bir alanda sıkıştığı ve ölümcül bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya olduğu vurgulanıyor.
Gazze'de 'gittikçe kötüleşen insani durumla ilgili derin endişeleri' olduğunu belirten Washington, İsrail'den bu gidişatı değiştirmek için bu ay içinde 'acil ve sürekli' önlemler almasını istiyor.
Amerikan mektubunun halihazırda Tel Aviv yönetimi tarafından incelendiği haberleri gelirken, Washington'ın İsrail'e Yüksek İrtifa Bölge Savunma Sistemi (THAAD) konuşlandırması büyük bir zıtlığı gözler önüne seriyor. ABD İran tehdidine karşı İsrail'e hava savunma sistemiyle birlikte 100 asker de gönderdi.
Türkiye ise gözünü kan bürüyen İsrail'in durdurulması için doğrudan yaptırımı dünya gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mevcut tabloda sözün bittiğini belirtip İsrail'e karşı ikinci aşamaya geçilmesi çağrısında bulundu.
"Bunun ötesine geçmek için yaptırımlardan, uluslararası yasal eylemlerden başlayarak, İsrail'i ve İsrail'in destekçilerini her konuda, uluslararası forumlarda her alanda boykot etmekten başlayarak diğer araçları kullanmaya başlamamız gerekiyor. İkinci aşamaya geçmemiz gerekiyor" diyen Bakan Fidan, Tel Aviv'in bedel ödemesinin altını çizdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Ankara'dan yaptığı çıkış, dünya ve Arap medyasında geniş yer buldu. El Arabiya 'Türkiye Gazze'deki katliam için İsrail'e karşı yaptırım çağrısında bulunuyor' derken, Middle East Monitor 'Türkiye İsrail'e yaptırım istiyor' başlığını seçti.
Şarkul Avsat'taki haberde "İsrail'i boykot etmeliyiz. Artık hiçbir alanda destek almamalı" cümlesini öne çıkardı. En Nehar 'Türkiye'den İsrail'e 'yaptırım' uygulanması çağrısı' başlığını attı.
Uluslararası haber ajansı AFP Bakan Fidan'ın "Yaptırımlarla başlamalıyız" cümlesine yer verdi, Türkiye'nin son bir yılda İsrail'in Gazze'deki işgalini ve Lübnan'daki ölümcül saldırılarını öfkeli bir şekilde eleştirdiğini aktardı.
Al Jazeera ve diğer yayın organları Fidan'ın sözlerine yer verirken, İsrail'in muhtemel misillemesine daha sert bir yanıt vereceğini tekrarlayan İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'yi Türkiye'ye gönderiyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mevkidaşı Erakçi ile Orta Doğu'daki tabloyu ve İsrail'in saldırganlığını ele alacak. Bölge turuna çıkan İranlı bakan, Lübnan, Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerin ardından bugün Ürdün'e uçtu.
Hafta başında Lübnan'daki Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri için güvenlik garantisi isteyen İtalya, Başbakan Giorgia Meloni'yi Orta Doğu'ya gönderiyor.
İtalya Başbakanı, Ürdün'de Cuma günü Kral Abdullah'la bir araya gelecek. Akabe'deki buluşmayı, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Başbakan Necib Mikati'yle randevu izleyecek.
İtalya'nın kısaca UNIFIL olarak bilinen BM barış gücünde 1000'den fazla askeri bulunuyor.
İsrail ordusu, Akdeniz'deki bir savaş gemilerinden Lübnan topraklarına ateş açıldığını gösteren video kaydı yayınladı.
İşgal ordusu, denizden yapılan saldırının Hizbullah'ın roket sistemleri ve silah depolarını vurduğunu ileri sürüyor.
İsrail, Lübnan'a ilk kez denizden saldırıyor. Ordu açıklamasında füze botları ve devriye araçlarının da saldırıda rol aldığı kaydedildi.