DünyaSavaş patladı, dünya ayakta! İsrail'in vurulduğu an kamerada, saflar netleşiyor

SON DAKİKA Savaş patladı, dünya ayakta! İsrail'in vurulduğu an kamerada, saflar netleşiyor

23.09.2024 - 11:47 | Son Güncellenme:

Lübnan'da can kaybı 558'e çıkarken, ABD'nin Orta Doğu'ya ek asker gönderme kararı şok etkisi yarattı. Rusya, Türkiye, Çin ve birçok ülkeden arka arkaya açıklamalar geliyor.

Birinci yılını doldurmasına sayılı günler kalan savaş Orta Doğu'da birçok ülkeye yayıldı ve halihazırda Lübnan savaşın merkez üssü haline geldi.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

GAZZE'DE CAN KAYBI EN AZ 41 BİN 467

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlenen üç saldırıda 12 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 43 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. 

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının toplam 41 bin 467'ye, yaralıların sayısının 95 bin 921'e yükseldiği kaydedildi.

HİZBULLAH KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Hizbullah komutanı İbrahim Kubeysi'nin Beyrut'taki İsrail saldırısında öldüğü haberi geldi. Kubeysi'nin grubun roket biriminin lideri olduğu gelen bilgiler arasında.

BEYRUT SALDIRISINDA EN AZ ALTI ÖLÜ

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısında en az altı kişinin hayatını kaybettiğini ve 15 kişinin yaralandığını duyurdu.

Haberin Devamı
HİZBULLAH BU KEZ HAYFA'DAKİ ELYAKİM ÜSSÜNÜ FÜZELERLE VURDU



İsrail'in kuzeyindeki stratejik liman şehri Hayfa'da bugün gün ortasında sirenler çaldı, hemen ardından patlama sesleri duyuldu.

Hizbullah, Hayfa'daki Elyakim askeri üssünü Fadi 2 füzeleriyle vurduğunu açıkladı.

İsrail ordusu, yerel saatle 13.07'de sınırı geçen beş roket tespit ettiğini ve bazılarının hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunu bildirdi. Ordunun verdiği bilgiye göre, Elyakim'de bir yedek asker yaralandı.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, hafta sonundan bu yana sınıra yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Hayfa ve çevresini füzelerle hedef alıyor.

Hayfa'daki Ramat David hava üssü ve Rafael savunma şirketine ait fabrikaların vurulmasını, diğer üslere gönderilen füzeler izledi.

İSRAİL'DEN BEYRUT'A HAVA SALDIRISI, ÇIĞLIKLAR YÜKSELDİ



İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u güpegündüz vurdu.

Lübnan güvenlik kaynakları, saldırıda bir Hizbullah komutanının hedef alındığını söyledi. Komutanın akıbeti henüz bilinmiyor.

Saldırının gerçekleştiği yer, beklendiği gibi Beyrut'un güneyindeki Dâhiye semti. Dâhiye banliyösü Hizbullah'ın başkentteki kalesi olarak biliniyor ve hava saldırısı Zubeyri mahellesindeki bir binayı vurdu.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Dorsa Jabbari, Dahiye'de geçici bir barınağı filme alırken panik içinde koşturan insanların çığlıklarını duyduklarını aktardı. Hemen bir saldırı olduğunu anladıklarını belirten Jabbari, çekim yaptıkları noktanın vurulan yere 4 kilometre uzaklıkta olduğunu söyledi.

SAFLAR NETLEŞİYOR, RUSYA, ÇİN VE TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA



İsrail'in Lübnan'ı kuzeyden güneye bir günde yüzlerce kez vurması, aylardır korkuyla beklenen topyekun savaş ihtimalini dünyanın bir numaralı gündemi haline getirdi.

İsrail'in ana müttefiki ABD Lübnan'da bir kara işgaline karşı olduğunu bir diplomatı aracılığıyla açıkladı. AFP haber ajansına ismini vermeden konuşan diplomat, Lübnan-İsrail sınırındaki krizin çözümü için bazı somut fikirler sunduklarını aktardı. ABD'li diplomat, söz konusu önerilerin Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve muhatapları arasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları sırasında tartışılacağını da ekledi.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, Mavi Hat olarak bilinen sınır boyunca yaşanan çatışmaların yeterince uzun sürdüğünü belirtip diplomatik çözümün herkesin yararına olduğunu söyledi.

Ancak ABD Savunma Bakanlığı'nın tam da İsrail'in Lübnan'a saldırdığı gün Orta Doğu'ya ek asker göndereceğini duyurması, kafaları karıştırdı. ABD'nin hali hazırda Orta Doğu'da 40 bin askeri bulunuyor, Pentagon ek asker sayısını paylaşmadı ancak az sayıda olacağını açıkladı. Pentagon, bölgesel savaş riskine karşı ek birliklerin Orta Doğu'ya yollanacağını savundu.

RUSYA'DAN UYARI: ÇOK TEHLİKELİ OLAY

Rusya'dan bugün yapılan açıklamada ise İsrail ve Hizbullah arasındaki savaşın tırmanmasının, Orta Doğu'yu tamamen istikrarsızlaşma riski taşıdığı vurgulandı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, mevcut tablonun çatışma bölgesinin genişlemesi riskini de barındırdığını belirtip "Elbette bu potansiyel olarak çok tehlikeli bir olay" dedi. Sözcü Peskov, Lübnan'daki hava saldırılarının Moskova'yı aşırı derecede endişelendirdiğini de ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova ise, Moskova'nın Lübnan'a karşı büyük saldırıyı kesin olarak kınadığını açıkladı. Rusya'nın sivillerin gelişigüzel hedef alınmasını kategorik olarak kabul edilemez bulduğunu kaydeden Zaharova, "Durum tamamen kontrol dışına çıkmadan önce şiddet sarmalının acil şekilde durdurulması gerekiyor" dedi. AFP haber ajansı, Moskova ve Tel Aviv arasında son yıllardaki daha sıcak ilişkilere rağmen Rusya'nın önceki aylarda İsrail'in Gazze'de giriştiği işgal savaşını da kınadığını hatırlatıyor.

TÜRKİYE: KAOSA SÜRÜKLEME ÇABASININ YENİ BİR AŞAMASI

Dışişleri Bakanlığı, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada İsrail'in tüm bölgeyi kaosa sürüklemeye çalıştığını vurguladı.

Açıklamada, "İsrail’in Lübnan’ı hedef alan saldırıları, İsrail’in tüm bölgeyi kaosa sürükleme çabasının yeni bir aşamasıdır. İsrail’e kayıtsız şartsız destek veren ülkeler, Netanyahu’nun siyasi çıkarları uğruna kan dökmesine yardım etmektedirler. Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere, uluslararası barış ve güvenliği korumakla sorumlu kurumların ve uluslararası toplumun gerekli tedbirleri gecikmeksizin alması şarttır" denildi.

ÇİN İSRAİL'İ KINADI

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi İsrail'in Lübnan'a saldırılarını güçlü şekilde kınadı, Lübnan'ın egemenliği ve güvenliğinin korunmasına destek verdi. Lübnanlı mevkidaşı Abdullah Buhabib'le telefonda görüşen Wang Yi, Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

İRAN: BÖLGE GERİ DÖNÜLEMEZ BİR SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in Orta Doğu'yu geri dönülemez bir savaşa sürüklediğini söyledi. Gazetecilere konuşan Pezeşkiyan'a İran'ın Lübnan'a Hizbullah'ı savunmak için gelip gelmeyeceği soruldu. Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in İran'ı provoke etmeye çalıştığını belirtip Orta Doğu'da çıkacak bir savaşın geri dönülemez sonuçlara yol açacağını vurguladı.

ARAP ÜLKELERİ

Arap ülkeleri Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün İsrail'in Lübnan saldırılarını endişeyle izlediklerini belirtip Beyrut yönetimine destek verdi. Mısır, doğrudan İsrail'i kınadı.


İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, tırmanan gerilimin devam etmesinin 'daha da yıkıcı sonuçlar doğurma riski taşıdığı' uyarısında bulundu.

FRANSA'DAN BMGK'YA ACİL OTURUM ÇAĞRISI

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada Paris yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Lübnan'ı görüşmek için acil şekilde toplantıya çağırdığını duyurdu.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'da neredeyse tam teşekküllü bir savaş gerçekleştiğini vurguladı, "Eğer bu bir savaş durumu değilse, buna ne ad verirsiniz bilmiyorum" diyerek sivil kayıplara atıfta bulundu.

Haberin Devamı
LÜBNAN'DA CAN KAYBI 558'E ÇIKTI

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Pazartesi gününden bu yana devam eden İsrail hava saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısının arttığını açıkladı. Buna göre, sabah saatlerinde 492 olan can kaybı 558'e çıktı. Katliamın kurbanlarının 50'si çocuk, 94'ü kadın.

Beyrut ve Lübnan'ın güneyini hedef alan bombardımanda 1835 kişi de yaralandı.

ACİL TAHLİYE HAZIRLIĞI VE DERHAL AYRILIN ÇAĞRILARI

Güney Kore, İsrail ve Lübnan'da yaşayan vatandaşlarını acil bir durumda tahliye etmeyi planlıyor.

Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Kim Hong-kyun, "Acil bir durumda vatandaşlarımızı tahliye planımız var. Durum kötüleşirse, havaalanı kapatmaları veya diğer kesintiler meydana gelebilir. Vatandaşlarımıza ticari uçuşlar hala mevcutken ayrılmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz" dedi.

Yonhap ajansına göre İsrail'de 480, Lübnan'da 140 Güney Kore vatandaşı bulunuyor.

Kanada ise, Lübnan'daki vatandaşlarından acil şekilde evlerine dönmelerini istedi. Dışişleri Bakanı Melanie Joly, X sosyal medya hesabı üzerinden Lübnan'a giden veya ülkeye yerleşmiş Kanada vatandaşlarına 'derhal evinize dönün' çağrısı yaptı. Bakan Joly, ayrıca "Şimdilik uygun zaman değil" diyerek Kanadalılardan Lübnan'a seyahat etmemelerini istedi.

UÇUŞLAR BİR BİR İPTAL



Uluslararası hava yolu şirketleri, savaşın Lübnan'a sıçramasıyla Orta Doğu'daki havalimanlarına gidiş-dönüş uçuşlarını askıya alıyor. Wizz Air şirketi, İsrail'in başkenti Tel Aviv ve Ürdün'ün başkenti Amman'a uçuşlarını bugün için geçici olarak askıya aldı.

Aynı şekilde, British Airways de Tel Aviv ve Amman’a iki gün süreyle uçuşlarını durdurdu.

Alman hava yolu şirketi Lufthansa ise İsrail'e ve İsrail'den uçuşlarının iptalinin 14 Ekim'e kadar uzatıldığını duyurdu. Bu karar aynı zamanda Austrian Airlines, Swiss Air, Brussels Airlines ve Eurowings dahil olmak üzere Lufthansa grubunun diğer şirketlerini de kapsıyor.

Azerbaycan Hava Yolları da (AZAL) Bakü ile Tel Aviv arasındaki uçuşların askıya aldı.

İsrail'e uçuşları durduran hava yolu şirketleri arasında İspanyol Iberia da var.

Türk Hava Yolları başta olmak üzere birçok uluslararası hava yolu şirketi de Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta uçuşlarını durdurma kararı aldı.

Haberin Devamı
İSRAİL'İN LÜBNAN PLANI NE? SON SALDIRININ ŞİFRELERİ

Bir günde yaklaşık 500 kişinin öldüğü hava saldırılarını kara işgali takip eder mi? Gazze'deki soykırım Lübnan'da da yaşanır mı? Dr. Hazar Vural Jane bölgede son gelişmeleri milliyet.com.tr için değerlendirdi.

SİRENLER DEFALARCA ÇALDI, YENİ SALDIRI DALGASI



Hizbullah sabah saatlerinde aralarında Nasıra ve Afula'nın da olduğu birçok noktaya füze ateşledi.

İsrail medyası, Lübnan sınırına onlarca kilometre uzaklıktaki Nasıra ve Afula'da çalan sirenleri sınırın neredeyse sıfır noktasında yer alan Kiryat Shmona'nın izlediğini yazdı.

Times of Israel, Kiryat Shmona ve Metula dahil birçok yerleşimde füze saldırısı sirenlerinin tekrar tekrar çaldığını bildirdi.

İbranice yayın yapan medya, Hizbullah'ın bu sabah 50 kadar roket ateşlediğini yazdı.

İsrail ordusu ise, bu sayıyı kısa sürede 65'ten fazla olarak güncelledi. Dakikalar sonra ise füze sayısı 100'e çıktı.

Kamu yayıncısı KAN televizyonu, Kiryat Shmona'da belediyeye ait depoların da vurulduğunu duyurdu. Kiryat Shmona'da en az bir bina yanıyor.

Haaretz gazetesi, bir otomobilin kamerası tarafından kaydedilen ve Hizbullah füzesinin düştüğü anı gösteren videoyu yayınladı. Bir ana yol kenarını alev topuna çeviren füzeyi gören öndeki sürücü ise, panik halinde aracından inip yere yatıyor.

İtfaiye ekipleri, füze sağanağının ardından çıkan çok sayıda yangına müdahale ediyor.

İsrail ordusu Hizbullah'ın füze sağanağına hava saldırılarıyla karşılık verdi, Lübnan medyası güneydeki Beyt Lif, Arapselim, Sıddıkin ve Sultaniye'nin vurulduğunu aktardı.

1990'DAN BU YANA EN ÖLÜMCÜL GÜN



İsrail'in 23 Eylül Pazartesi günü neredeyse Lübnan'ın her bölgesini savaş uçaklarıyla bombardımana tuttuğu saldırılar, Lübnan iç savaşından bu yana en ölümcül gün olarak kayıtlara geçti.

Pazartesi günü sabah 06.30'da başlayan hava akınları, Lübnan'ın güneyi, Hizbullah'ın kalesi Bekaa Vadisi ve Suriye sınırındaki kuzeye kadar uzandı. İsrail jetleri tıpkı geçen hafta olduğu gibi Hizbullah'ın Beyrut'taki merkezi Dâhiye mahallesini de vurdu.

İsrail ordusu Lübnan genelinde 1600 ayrı hedefi vurduğunu açıkladı, Hizbullah lideri Ali Karaki'nin öldürüldüğünü duyurdu. Ancak İran destekli grup Ali Karaki'nin sağlık durumunun iyi olduğunu ve güvenli bir yere götürüldüğünü belirtip İsrail'i yalanladı.

Lübnan'da büyük bir panik ve kaosa yol açan İsrail saldırıları en az 492 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu, kurbanların 35'i çocuk.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Oliver Marsden, durumu çok gergin olarak tanımladı ve gece yarısı bile trafik yoğunluğu yaşandığını aktardı. İnsanların kafileler halinde güneyden kuzeye kaçtığını belirten Marsden, birçoğunun Beyrut'taki otellere yerleştiğini kaydetti.

Pazartesi gününü sınır hattına yakın Sur'da geçiren Al Jazeera'nin tecrübeli muhabiri Zeina Khodr ise, on binlerce Lübnanlının evlerini terk edip kuzeye doğru yola çıktığını, bazılarının Beyrut'u geçip daha da kuzeye ilerlediğini bildirdi.




İsrail bombardımanını baktıkları her yerde aralıksız hava saldırısı olarak tanımlayan Zeina Khodr, hangi yolun güvenli olduğunu kimsenin bilmediğini ve İsrail savaş uçaklarının Beyrut'a giden ana otoyolu bile vurduğunu söyledi.

Al Jazeera muhabirinin verdiği bilgiye göre, Lübnan hükümeti halihazırda okulları barınağa dönüştürmeyi değerlendiriyor ancak okullar yalnızca 10 bin kadar kişiye ev sahipliği yapabilir.

GECE YARISI MİSİLLEME: AFULA VURULDU

On binlerce savaşçısı ve cephaneliğindeki 150 bin kadar füzeyle Lübnan'ın en büyük askeri gücü olan Hizbullah ise, İsrail'e bu sabah füze sağanağıyla yanıt verdi.



İsrail'in Lübnan sınırındaki birçok yerleşim ve şehirde gece yarısı saat 02.40'ta sirenler çaldı, saat 02.57 ve 03.11'de siren sesleri tekrar duyuldu. Sirenlerle yataklarından fırlayanlar arasında, Lübnan'ın en güneyine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Nasıra şehrinde yaşayanlar da vardı.

İran destekli grup İsrail topraklarındaki altı askeri üssü vurduğunu, stratejik liman kenti Hayfa'nın güneydoğusunda yer alan da Afula'daki hava üssünü hedef aldığını duyurdu. Megiddo Hava Üssü'ne ev sahipliği yapan Afula'nın Lübnan'ın sınırına uzaklığı 50 kilometre.

Hizbullah bir kez daha Hayfa'daki Ramat David hava üssüne saldırırken, Zikhon Ya'akov'daki bomba fabrikası da vuruldu. Zikhon Ya'akov'un Lübnan'a mesafesi 60 kilometre ve bu şimdiye kadar Hizbullah'ın en uzun menzilli saldırısı olabilir.

Hizbullah saldırılarda Fadi 1 ve Fadi 2 adlı füzelerin kullanıldığını belirtirken, İsrail ordusu sınır hattını aşan 20 roketin tespit edildiğini ve çoğunun düşürüldüğünü savundu.

İsrail medyası, Nasıra'da hava savunma sistemlerinin ateşlediği önleyici füzelerin parçalarının hasara yol açtığını yazdı.

İSRAİL OKULLARI TATİL ETTİ

65 bin nüfuslu şehirde panik öyle büyüktü ki, birçok insan sığınaklara koşarken yaralandı ve hastanelerde tedavi altına alındı.

Cezrel Vadisi'nde bir ambulansın da düşün şarapneller nedeniyle hasar gördüğü bilgisi var.

İsrail ordusu Hizbullah'ın fırlattığı iki füzenin Akdeniz kıyısındaki Nehariye'de denize düştüğünü açıkladı.

İsrail, kuzey sınırındaki birçok yerleşim ve şehirde bugün okulları tatil etti. Öğrencilerin okula gitmeyeceği yerler arasında, Hayfa'nın İsrail'in kuzeyi de var.

BM BARIŞ GÜCÜ ASKERLERİ DEVRİYELERİ DURDURDU

Mavi Hat olarak adlandırılan İsrail-Lübnan sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri, devriyelerini askıya aldı. Lübnan'daki devriyelerin durdurulduğunu belirten BM sözcüsü Stephane Dujarric, ateş yoğunluğu nedeniyle askerlerin üslerinde kaldığı bilgisini verdi ve tarafları uçurumun kıyısından geri adım atmaya çağırdı.

Haberin Devamı
IRAK'TAN İSRAİL'E ARFAD ATEŞLEDİLER



Irak'taki İran yanlısı gruplar, bir kez daha İsrail'i hedef aldı. Suriye üzerinden geçen kamikaze silahlı insansız hava aracının rotası, işgal altında tutulan Golan Tepeleri'ydi.

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, Irak'taki İran yanlısı milislerin İsrail'e Arfad adlı silahlı insansız hava araçlarıyla saldırdığını bildirdi.

Son saldırıya dair İsrail tarafından henüz bir açıklama yapılmış değil.

İsrail ordusu, Pazartesi günü Irak'tan ateşlenen bir kamikaze drone'un savaş uçakları tarafından düşürüldüğünü açıklamıştı.