04.02.2025 - 09:46 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Santorini ve Amorgos arasındaki sismik aktiviteyi yakından izleyen bilim insanları, dün Selanik Aristoteles Üniversitesi Jeofizik profesörü Costas Papazachos'un belirttiği gibi, "Yunanistan'da meydana gelen en zor sismik dizilerden biri" olan bu sismik aktiviteyi yakından izliyor. Yunan basınına göre "Sismologların çoğu, deprem öncesi bir diziyle karşı karşıya olduğumuza inanma eğiliminde ve tüm olasılıkları açık bırakıyor."
AFAD'dan Ege Denizi'nde son dakika deprem bildirimleri gelmeye devam ediyor. Sabah 05.26'da 4.6 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi, saat 12.03'te ise yine 4.6 büyüklüğünde bir deprem daha bildirildi.
Deprem fırtınası yaşanan bölgede, AFAD'ın yaptığı açıklamaya göre bugün saat 16.04 sıralarında 5,2 büyüklüğünde sarsıntı yaşandı. Yüzlerce kilometre mesafede meydana gelen deprem İzmir'de de hissedildi.
#DEPREM
— AFAD Deprem (@DepremDairesi) February 4, 2025
Büyüklük:5.2 (Mw)
Yer:Ege Denizi
Tarih:2025-02-04
Saat:16:04:13 TSİ
Enlem:36.55194 N
Boylam:25.6475 E
Derinlik:7 km
Detay:https://t.co/KSuAwDDNsD@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi
Yunan medyasına göre Jeoloji Profesörü Avraam Zelilidis, Santorini'deki yanardağ hakkında yaptığı açıklamada, "Gerçek şu ki sismik diziyi izlediğimizde ya sona yaklaştığımızı ya da bir patlamanın eşiğinde olduğumuzu görüyoruz" iddiasında bulundu.
Santorini ve genel olarak Kiklad Adaları'nda devam eden sismik aktivitenin volkanik hareketlilikle bağlantılı olduğunu söyleyen Zelilidis, şunları ekledi:
"Jeolojik olarak açıklamak gerekirse, Afrika plakası Avrupa'nın altına doğru, Girit'in güneyinden geçen bir yay üzerinde dibe batıyor. Yaklaşık 80 kilometre derinlikte batmaya başlayan Afrika plakası erimeye başlıyor ve bu da Methana, Milos, Nisyros ve Sousaki'ye kadar uzanan bir volkanik yay oluşturuyor. Bu nedenle bu volkanların aktif olduğunu biliyoruz. Uzun süredir patlamamış olsalar da Santorini'deki volkanik aktivite belirli aralıklarla faaliyet göstermeye devam ediyor."
PATLAMA İHTİMALİ VAR MI?
"Bu sismik faaliyetlerin (depremlerin) lavın aşağıdan yukarıya doğru yükselmesiyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Lav yükseldikçe kayaçlar kırılıyor ve bu da depremlere yol açıyor. Ancak bu durum her zaman patlamayla sonuçlanmıyor. Lav yükselirken içerdiği su buharı ve gazlar basınç oluşturuyor, bu gazlar çatlaklardan atmosfere salınarak basınç boşalabiliyor."
"Eğer lav daha hafif ve akışkansa, sessiz akışlar yaşanabilir. Ancak yoğun ve kompakt olması durumunda patlayıcı etkiler görülebilir. Şu anda lavın kimyasal yapısını bilemediğimiz için nasıl bir süreç izleyeceğini tahmin edemiyoruz."
Santorini, Amorgos, Ios ve Anafi adaları açıklarında devam eden yüzlerce deprem, bölge sakinleri ve bilim insanları arasında endişeye yol açtı. Yunan uzmanlar, yoğun sismik aktivitenin Santorini yanardağıyla bağlantılı olmadığını, ancak ana deprem olarak nitelendirilebilecek bir deprem kaydedilmediği için dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Önleyici tedbirler artırılırken, 4 Şubat bugün bakanlar acil toplanıyor. Adalardan tahliyeler ise sürüyor.
Sismoloji Profesörü Vasilis Karakostas, Kiklad Adaları'ndaki depremler hakkında MEGA'ya konuştu: "Şimdiye kadar varılan sonuçlar, sismik aktivitenin yoğun olduğu ve muhtemelen uzun bir süre daha devam edeceği yönünde. Sismik aktivite muhtemelen şu anda kendini gösterdiği şekilde devam edecek. Gelecekte ne olacağını bilmiyoruz, bu yüzden bir çekincemiz var, insanları paniğe sürüklemiyoruz, kimse büyük bir deprem olacağını iddia etmiyor."
FAY HATTI 30 KM'YE UZADI
Ta Nea gazetesinin haberine göre bölgedeki son depremlerle aktif hale gelen fay hattının uzadığı ve 30 km'ye ulaştığı belirtiliyor. Yunan basınında yer alan haberlere göre mevcut depremleri üreten fay hattı yaklaşık 120 kilometre boyunca uzanıyor, ancak Santorini ve Amorgos arasındaki güney kısmının aktive olduğu belirtiliyor.
Belediye başkanının kararıyla, adadaki tüm okul birimlerinin, belediye anaokulunun ve tüm açık ve kapalı spor tesislerinin faaliyetleri önlem amaçlı olarak 4 Şubat Salı günü de tatil edildi. Adalardan şu ana kadar en az 9 bin kişinin ayrıldığı belirtildi.
Dün Kaldera ve Santorini'nin bazı bölgelerinde heyelan meydana geldi. Özellikle inşaatların yapıldığı uçurum altındaki zeminin stabil olup olmadığına dair büyük bir endişe mevcut. Athinios limanına giden ve Kaldera boyunca kıvrılarak inen yolun tehlikeli olduğu uzun süredir biliniyor. Yolda bulunan uyarı tabelaları da geçişin herkesin kendi sorumluluğunda olduğunu belirtiyor. Yılın başında yol kenarındaki toprak ve taşları tutan ağlar bakım gördü ancak tehlike hala büyük.
Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos, Athinios limanının kapanması durumunda alternatif bir tahliye planının hazır olduğunu belirtiyor. "Doğu sahillerindeki plajlardan teknelerle tahliye yapılabilecek," diyor. Ayrıca belediye sosyal medya üzerinden büyük bir deprem durumunda halkın toplanabileceği sekiz güvenli bölgeyi duyurdu.
Santorini, güney Yunanistan'daki Mora'dan Kiklad adalarına kadar uzanan Helenik Volkanik Ark üzerinde yer alıyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü, Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı, izleme sensörlerinin adanın kalderasında "hafif sismik-volkanik aktivite" tespit ettiğini duyurmuştu. Benzer volkanik aktivite 2011'de 14 ay sürmüş ve herhangi bir büyük sorun olmadan sona ermişti.
Kolumbo adlı bir denizaltı volkanı ise Santorini'nin yaklaşık 8 kilometre kuzeydoğusunda, mevcut depremlerin merkez üssüne daha yakın bir yerde bulunuyor. Ancak Yunan sismologlar yaptıkları son açıklamalarda depremlerin volkanlarla ilgili olmadığını söyledi. Hala aktif bir yanardağ olmasına rağmen, son kayda değer patlama 1950'de gerçekleşti.
Bilim insanları hala çoklu depremlerin öncü şoklar olup olmadığını, yani büyük bir depremden önceki daha küçük depremler olup olmadığını kesin olarak belirlemeye çalışıyor. Yunan ERT televizyonuna konuşan Sismolog Gerasimos Papadopoulos, büyük olasılıkla bu depremlerin "öncü deprem" olduğunu söyledi.
OKULLAR BUGÜN DE TATİL
Pazartesi günü beş adada tatil edilen okullar için tatil uzatılırken, Mykonos ve Paros'tan sonra Tinos'taki yetkililer, Santorini'deki devam eden sismik aktivite nedeniyle okulları kapatmaya karar verdi.
Kiklad Ada Takımı adını Yunanca κυκλάς (etrafında) sözcüğünden alıyor. Çünkü bu adalar antik Yunan'ın kutsal adası Delosun etrafında, onu çevreliyor. Yunanistan anakarası ile batı Anadolu kıyıları arasındaki irili ufaklı 220 adayı kapsıyor. Başlı Kiklad Adaları Amorgós, Anáfē, Andros, Antíparos, Dēlos, Eschátē, Íos, Kéa, Kímōlos, Kýthnos, Milos, Mikonos, Naksos, Páros, Folégandros, Sérifos, Sífnos, Síkinos, Sýros, Tēnos ve Thera ya da Santorini'dir. Bu adalardan en büyüğü Naksos'tur.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Brüksel'deki gayrı resmi AB liderleri zirvesine varışında, kendisine bu konu sorulduğunda, Santorini ve Amorgos arasında gözlemlenen sismik artışa da değindi.
Miçotakis yetkili bakanlıklardan "birkaç gün içinde fenomenin bilimsel bir sunumunu yapmasını, böylece herkesin neyle karşı karşıya olunduğunu bilmesini" istediğini belirtti. Miçotakis ayrıca "bu yoğun jeolojik fenomonu yönetmeliyiz. Adalılarımızdan sakin olmalarını, Sivil Savunma'nın talimatlarını dinlemelerini rica ediyorum" dedi.
Öte yandan Ege Denizi'nde son günlerde meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Dr. Celal Şengör, deprem fırtınasının ilk gününde katıldığı bir etkinlikte "Depremlerin ne tür deprem olduğu, derinliklerini öğrendim, 7 kilometre imiş. Yani burada normal bir derinlik, beklenilen bir şey. Ama depremler ne tür depremler? Bir de tam olarak nerede kümeleniyorlar? Vallahi oradaki yanardağ aktif zaten. Yalnız orası patlarsa hepimize Allah'a ısmarladık. Depremlerin türleri ne? Onu görebilmeyi çok isterim. Onun fay çözümlerini bizimkiler yaparlar herhalde. Ondan zamanında almak lazım. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil" diye konuştu.