03.02.2025 - 07:52 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ege Denizi'ndeki Santorini ile Amorgos adaları arasındaki deniz bölgesinde Kiklades Adaları'nda depremler devam ediyor. Son sarsıntıların büyüklüğü 3,5 ile 4,6 Richter arasında değişiyor. AFAD'dan gelen son dakika bildirime göre bugün sabah 08.10'da Ege Denizi'nde 4.0 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.
Ege'de deprem fırtınası sürüyor. AFAD'dan gelen son dakika bildirimine göre saat 10.09'da 4.2 büyüklüğünde, yine aynı dakikalarda 3.6 büyüklüğünde deprem daha meydana geldi.
AFAD gece 00.58'de X'ten yaptığı paylaşımda "Ege Denizi’nde, 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısı an itibarıyla 400'ün üzerine çıkmıştır" bilgisi verdi ve "Ülkemizdeki bilim insanları ve araştırmacılar söz konusu sismik hareketliliği #AFAD ile koordineli şekilde ve farklı açılardan (deprem, volkanik aktivite, tsunami vb.) değerlendirmektedir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz" notu düştü.
'AKTİVİTE AZALACAĞINA ARTIYOR'
Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Vasilis Karastathis, Santorini'deki sismik hareketlerle ilgili bilim insanlarının endişelerini ve 24 Ocak'ta başlayan deprem dizisiyle ilgili gelişmeleri Yunan Kathimerini gazetesine anlattı. Karastathis "Son 24 saatte hem sıklık hem de büyüklük açısından önemli sayıda deprem kaydedildi ve bunlardan birçoğu 4 büyüklüğünü aştı. Bizim hedefimiz sismik aktivitenin kademeli olarak azalmasıdır ancak şu anda tam tersi bir durum yaşanıyor," dedi.
Sismologların dikkatinin Kaldera'dan Anythros bölgesine kaydığını açıklayan Karastathis, bu bölgede hareketliliğin tamamen tektonik nedenlere bağlı olduğunu belirtti:
"Burası önemli tektonik yapılar barındıran bir bölge. Depremlerin gelişimini yakından takip ediyor ve durumu daha iyi anlamak için verileri değerlendiriyoruz."
DEPREMLER TEKTONİK KÖKENLİ
Karastathis ayrıca "Depremler açıkça tektonik kökenli. Volkanik aktiviteyle bağlantı, Caldera içinde mikrosismikliğin olduğu önceki bir evre nedeniyle yapıldı. Ayrıca sivil koruma çerçevesinde, bu durumun analiz edilmesi gerekiyordu. Bu durum hakkında bilgi edinilmesi gerekiyordu. Ancak bunun ötesinde, son 24 saatte Amorgos ve Santorini arasındaki bölgedeki depremlerle ilgili olarak izlediğimiz gelişme tamamen tektoniktir" diye açıkladı.
ADALARI TERK EDİYORLAR
Yunan Ta Nea'nın haberine göre Kiklad Adaları'ndaki Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü'nün sismografları tarafından kaydedilen yüzlerce deprem, bölge sakinleri ve yetkililer arasında yoğun endişeye neden oldu.
Yunanistan basınında ve sosyal medyada endişeli halkın depremlerle sallanan adaları terk ettiğine dair görüntüler yer aldı. Aynı zamanda, Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Sismik Risk Azaltma Daimi Bilimsel Komitesi ve Yunan Volkanik Yayını İzleme Daimi Bilimsel Komitesi, olay geliştikçe yeni toplantılar yapılacağını vurgulayarak ilk önlemleri duyurdu.
KOLUMBU SU ALTI YANARDAĞI
Santorini yakınlarında bulunan Kolumbo adında sualtı yanardağı, halk arasında endişeleri artırdı. Ege Denizi'ndeki en aktif volkan olan Kolumbo'nun son patlaması 1650 yılına kadar uzanıyor. Minoan patlaması olarak bilinen olayın tarihin akışını değiştirdiği ve 70 kişinin hayatına mal olduğu belirtiliyor. Geçen yıl yayınlanan bir çalışma daha önce tespit edilmeyen magma odasının şu anda magma ile dolduğunu olduğunu ortaya koymuştu.
NACİ GÖRÜR: GERİLİM DEVAM EDİYOR
Prof. Dr. Naci Görür ise Afrika Levhası'nın Anadolu Levhası'nın altına daldığını, Kıbrıs Yayı’ndaki tektonik hareketlilik nedeniyle bölgedeki gerilimin devam ettiğini belirtti. Görür, Ege Denizi’nde meydana gelen 4.7 ve 4.8 büyüklüğündeki depremlerin bölgedeki fay hatlarıyla ilişkili olduğunu ifade etti
BAŞBAKANLIK'TA ACİL TOPLANTI
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in liderliğinde Pazar akşamı saat 19.00'da (TSİ ile 20.00) Maximos Sarayı'nda acil bir toplantı düzenlenecek. Toplantıya İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanı Vasilis Kikilias, Ulusal Deprem Planlama ve Koruma Organizasyonu (OASP) temsilcileri ve Genelkurmay Başkanı Dimitrios Houpis katıldı.
İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanı Vasilis Kikilias, toplantı sonrası gazetecilere "Elbette sürekli bilgilendirme sağlanacak. Sismik faaliyetlerin tüm unsurları inceleniyor" dedi.
İNGİLTERE'DEN TURİSTLERE UYARI
Bölgedeki 'artan sismik aktivite' sonrasında popüler Yunan adalarından bir kısmına giden İngiliz turistler uyarıldı. Uyarı, Yunanistan Sivil Savunma Bakanlığı tarafından yayınlandı ve İngiltere Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi tarafından tekrarlandı.
Ayrıca bölgede tatil yapanlara kıyılardan ve havuzlardan uzak durmaları uyarısı yapıldı.
YÜZME HAVUZLARI BOŞALTILIYOR
Yerel yetkililer teyakkuzda. Amorgos Belediyesi, her yerleşim birimi için toplanma alanlarını duyururken, Thira Belediyesi'nin talimatıyla yüzme havuzlarının boşaltılmasına başlandı. Bu önlem, güçlü bir deprem durumunda su hareketlerinin yapı hasarına ve çökme riskine yol açmasını önlemek amacıyla alındı.
OKULLAR PAZARTESİ GÜNÜ TATİL
Sivil Savunma'nın Thira, Anafi, Amorgos ve İos belediyeleri için aldığı karar doğrultusunda:
VATANDAŞLAR İÇİN UYARILAR
SANTORİNİ'YE EKİPLER SEVK EDİLDİ
Yunanistan Acil Durum Yönetimi (EMMAK) ekibi, kurtarma köpeği, iki orman komandosu ekibi, yangın söndürme helikopteri, drone operatörleri ve hava kurtarma ekipleriyle birlikte Santorini'ye ulaştı. CNN Yunanistan'ın haberine göre, adaya 10 EMMAK ve 16 EMODE (Ormancılık Komando Ekibi) görevlisi gönderildi. EMMAK ekipleri Santorini Kapalı Spor Salonu'nun dışına çadır kurarak kurtarma köpekleri ve can simitleri ile hazırlıklarını tamamladı.
PROFESÖRLER ADAYA GİTTİ
Atina Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Profesörü Efthymios Lekkas, Pazar öğleden sonra Santorini'ye ulaştı ve bölgede incelemelerde bulundu. Lekkas, "Bu bölge en fazla 5,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilir," diyerek Santorini'yi 1932'de 7,1 büyüklüğünde deprem yaşayan Ierissos'tan kesin bir şekilde ayırdı.
Thessaloniki Aristoteles Üniversitesi Jeofizik Profesörü Kostas Papazachos da adaya ulaştı.