DünyaSavaşta son durum... Ras Nakura'da tank vuruldu, İsrail askerlerine pusu!

CANLI Savaşta son durum... Ras Nakura'da tank vuruldu, İsrail askerlerine pusu!

10.10.2024 - 09:17 | Son Güncellenme:

Hayfa'daki tüm askeri üsleri ve diğer hedefleri detaylı şekilde gösteren bir video yayınlandı, Akdeniz kıyısındaki kasabada ise Lübnan'a giren İsrail askerlerini bir sürpriz bekliyordu. İsrail işgal birlikleri, sınır hattında görev yapan BM barış gücü askerlerine ateş açtı.

Orta Doğu'yu saran savaştaki kritik gelişmeleri gün boyu canlı blog sayfasına taşıyoruz. İki haftayı aşkın süredir Lübnan odak noktasında.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

ÇOCUK FELCİ AŞISI İÇİN İNSANİ DURAKLAMA YAPILACAK

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi’nde çocuk felci aşısı kampanyasının ikinci turu için insani duraklama yapılacağını açıkladı.

 

DAHİYE'YE YÖNELİK SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

 

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu bölgeden dumanlar yükseldi.

'SALDIRILAR ULUSLARARASI İNSANCIL HUKUKUN İHLALİDİR'

İspanya, İsrail'in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait bir gözlem kulesini hedef aldığı saldırıyı "şiddetle kınadığını" ve barış güçlerine yönelik saldırıların uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğunu bildirdi

Haberin Devamı
12 ASKERİ ARACI PUSUYA DÜŞÜRDÜĞÜNÜ DUYURDU

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyine giren İsrail askeri konvoyuna yönelik saldırılar düzenlediklerini duyurdu.

'İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ'

Bağımsız BM Komisyonu, İsrail'in Gazze'de sağlık çalışanları ve tesislerine yönelik aralıksız ve kasıtlı saldırılarla savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğini bildirdi.

İSRAİL ÇİZGİYİ AŞTI: BM BARIŞ GÜCÜ ASKERLERİNE ATEŞ AÇTILAR

İsrail işgal birlikleri, Lübnan sınırında görev yapan BM barış gücü askerlerine ateş açtı.

İsrail askerlerinin kısaca UNIFIL olarak bilinen görev gücünün üç ayrı mevzisine ateş açtığı bilgisi var.

Saldırıya uğrayan yerlerden biri, ana üssün bulunduğu Nakura.

Al Jazeera, İsrail saldırısında iki BM görev gücü askerinin yaralandığını duyurdu.

UNIFIL, İsrail ordusundan gelen sınırdaki mevzilerden ayrılma talebini geri çevirmişti.

Haberin Devamı
YENİ FÜZE YAĞMURU, RAS NAKURA'DA PUSU



İsrail ordusu bu sabah savaş uçaklarının Lübnan'ın güneyinde iki Hizbullah komutanını öldürdüğünü açıkladı.

Ahmet Mustafa El Hac Ali'nin Kiryat Shmona'ya atılan yüzlerce roket ve tanksavar füzesinden sorumlu olduğunu savunan işgal ordusu, bir diğer komutan Muhammed Ali Hamdan'ın ise Kiryat Shmona'nın karşısındaki Meys El Cebel'deki tanksavar biriminin başında olduğunu ileri sürdü.

İsrail ordusu ayrıca başkent Beyrut'un güneyindeki silah depolarının da jetler tarafından hedef alındığını belirtti.

Hizbullah ise Perşembe gününe İsrail'in kuzeyine onlarca füze ateşleyerek başladı. Yediot Ahronot, birçok füzenin hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini, bazılarının ise Margaliot'da hasara neden olduğunu yazdı.

Yediot Ahronot ayrıca sirenlerin çaldığı yerler arasında Lübnan sınırın neredeyse sıfır noktasındaki Kiryat Shmona'nın da bulunduğunu bildirdi.

Hizbullah ise yaptığı açıklamada yerel saatle 10.00 sularında Kiryat Shmona'yı büyük bir füze salvosuyla hedef aldığını, savaştan önce 22 bin kişinin yaşadığı şehirde çok sayıda patlama duyulduğunu bildirdi.

Lübnanlı grup ayrıca bir saat içinde sınır hattında toplanan İsrail birliklerini üç ayrı noktada füzelerle vurduğunu da ekledi.

Hizbullah, sınır hattındaki Ras Nakura'ya doğru ilerleyen bir İsrail tankının hedef alındığını, alev alev yanan tanktaki askerlerin öldüğünü ya da yaralandığını kaydetti.

Devamında yaralı askerleri kurtarmaya gelen diğer işgal birlikleri de doğrudan vuruldu.

İsrail medyası, son 24 saatte Lübnan'da 20, Gazze'de 2 askerin yaralandığını yazdı.

İSRAİL ORDUSU GAZZE'DE OKUL VURDU: EN AZ 27 CAN KAYBI

İsrail ordusunun Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Rufeyde Okulu'na düzenlediği saldırıda can kaybı artıyor.

Filistinli yetkililer, hayatını kaybedenlerin sayısını önce 17 olarak açıkladı. Ardından ölü sayısı 22'ye çıktı ve en son 27 olarak göncellendi.

Al Jazeera, Deyr Belah'taki okul saldırısında kurbanlar arasında çocuklar ve kadınların bulunduğunu bildirdi.

LÜBNAN'DA BİR İSRAİL ASKERİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

1 Ekim Salı günü başlayan kara işgalinde şimdiye kadar hiçbir sınır ilçesini kontrol altına alamayan İsrail ordusu, Hizbullah'la çatışmalarda bir askerinin daha öldüğünü açıkladı.

Öldürülen askerin 5030'uncu taburdan olduğu bilgisi verilirken, aynı taburdan bir başka asker de ağır şekilde yaralandı.

İsrail ordusu işgalin ilk 10 gününde 12 askerini kaybettiğini söylüyor. Hizbullah aynı zaman aralığında 25 İsrail askerini öldürdüğünü açıkladı.

Haberin Devamı
YARIM SAAT KONUŞTULAR, AÇIKLAMALARDA İRAN DETAYI YOK

İran'ın füze saldırısına misilleme yapması beklenen İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile ABD lideri Joe Biden yaklaşık iki ay sonra ilk kez telefonda konuştu.

30 dakikalık görüşmenin ardından açıklama yapan Beyaz Saray, Biden'ın Tel Aviv yönetimine Lübnan'da sivillere yönelik zararın 'en aza indirilmesi' çağrısı yaptığını, özellikle de Beyrut'un yoğun nüfuslu bölgelerine dikkat çektiğini vurguladı.

Başkan Yardımcısı ve mevcut başkan adayı Kamala Harris'in de katıldığı telefon görüşmesini verimli olarak tanımlayan Beyaz Saray, Biden ve Netanyahu’nun bazı konularda görüş ayrılığı yaşadığını ve bu konuda açık olduklarını söyledi.

Tel Aviv yönetimi, İran'ın tarihte ikinci kez İsrail'i hedef aldığı ve 181 balistik füze ateşlediği saldırıya misillemede bulunacağını defalarca tekrarladı.

Son olarak İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran'a saldırının 'ölümcül, hassas ve ansızın' gerçekleşeceğini söyleyip "Ne olduğunu ve nasıl olduğunu anlamayacaklar" dedi.

Biden ile Netanyahu arasındaki konuşmaya dair Washington ve Tel Aviv'den gelen açıklamalarda İran'a misillemenin detaylarından söz edilmedi.

İsrail'de son günlerde İran'ın nükleer tesislerinin vurulmasını isteyen birçok açıklama var ancak ABD'nin böyle bir hamleye karşı olduğu biliniyor. Uzmanlar, Biden'ın nükleer tesislerin yanı sıra petrol rafinerilerine saldırıya da yeşil ışık yakmadığının altını çiziyor.

BÜTÜN SIRLAR YEDİ DAKİKALIK VİDEODA



İsrail'in en büyük üçüncü şehri Hayfa'yı iki gün üst üste füzelerle vuran Hizbullah, Çarşamba akşam saatlerinde ise sıra dışı bir video kaydı yayınladı.

Lübnanlı grup sınıra kuş uçuşu yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki stratejik liman kentini güpegündüz hedef aldı.

Aralıksız çalan sirenleri hava savunma sistemlerinin aktif hale gelmesiyle gökyüzündeki patlamalar takip etti, Akdeniz kıyısındaki şehirde çok sayıda bina hasar gördü.

Hava savunma sistemlerini aşan bazı füzelerin yanı sıra gökyüzündeki patlamalarda ortaya çıkan şarapnel parçaları en az 15 kişinin yaralanmasına yol açtı. Hayfa'nın kuzey semtlerinde elektrikler kesilirken, sosyal medyada onlarca video yayınlandı.

İsrail ordusunun 23 Eylül'den bu yana yoğun hava saldırılarıyla hedef aldığı Hizbulah'ın buna rağmen Hayfa'yı vurabilmesi, grubun operasyonel yapısının yerli yerinde olduğunu gösteriyor.

30 Temmuz akşamı Beyrut'ta Fuad Şükür'le başlayan suikastlar dizisinde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah dahil tüm üst düzey yöneticilerini kaybetti. Hasan Nasrallah'ın yerine geçmesi beklenen Haşim Seyfeddin'den de günlerdir haber alınamıyor. İsrailliler Seyfeddin'in hava saldırısında öldüğünü söylerken, Hizbullah'tan herhangi bir açıklama yapılmış değil.

On binlerce milisi ve cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Orta Doğu'nun devlet dışı en güçlü aktörü Hizbullah, Hayfa'daki tüm askeri üsleri ve kritik tesislerin havadan çekilmiş görüntülerini yayınladı.

Hüdhüd 3 adı verilen insansız hava aracı tarafından kaydedilen videoda, odak noktası Carmel bölgesi. Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, Carmel bölgesinde askeri karargahların yanı sıra endüstriyel, bilimsel ve turistik tesislerin de yer aldığını belirtip kayda dair detaylar verdi.

Hayfa ve çevresini korumakla görevli hava üssü Kiryat Eliezer ile Akdeniz kıyısındaki deniz üssü Stellamaris'in gözetlendiğini aktaran televizyon, çok katmanlı radar sistemlerine vurgu yaptı.

7 dakikayı aşan kayıtta Mishar Carmel üssü ile Ze'ev üssü gibi yerler, Demir Kubbe hava savunma sistemi bataryaları da var. Kritik liman şehri Hayfa'daki petrol rafinerisi ve sanayi bölgeleri de keşif drone'unun kadrajına girdi.

LÜBNAN'DA İKİ SURİYELİ AJAN YAKALANDI

Lübnan ordusu, ülkedeki iki Suriyelinin İsrail için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandığını açıkladı.

Lübnan ordusu, söz konusu iki kişinin ülkede farklı yerlerin fotoğraflarının çekilmesi ve hava saldırılarının sonuçlarını kaydetmekle suçlandığını söyledi. Şüpheliler arama kurtarma operasyonlarını da yakından takip ediyordu.

Beyrut yönetimi, İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın iki Suriyeliyi sosyal medya üzerinden işe aldığını belirtti.

Haberin Devamı