15.05.2024 - 11:07 | Son Güncellenme:
Gazze Şeridi'ndeki savaş 222'inci gününe girerken, İsrail hem güneyindeki Mısır'la hem de kuzeyindeki Lübnan'la karşı karşıya. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.
Yahudi yerleşimciler, Gazze Şeridi’ne insani yardım taşıyan konvoyları hedef almaya devam ediyor. Batı Şeria’daki Beit El Kavşağı'nda Yahudi yerleşimcilerden oluşan bir grup, Gazze Şeridi’ne yardım taşıdığı gerekçesiyle bir ticari kamyona saldırarak şoförü darp etti. Kamyondaki gıda maddelerini yola boşaltan saldırganlar, yolu lastik yakarak trafiğe kapattı. Kamyonun Cenin kentinden güneydeki El Halil kentine gittiği belirtildi.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, üst düzey Hamas heyetiyle bir araya geldi.
Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, heyetin başında geçtiğimiz haftalarda İstanbul'dan Hamas'ın silah bırakma şartlarını dünyaya duyuran Halil el Hayya'nın olduğunu aktardı.
Heyette ayrıca Hamas'ın siyasi büro ekibinden Muhammed Nasr ve Lübnan'daki sözcüsü Usame Hamdan yer alıyor.
İsrail'in Akdeniz kıyısındaki Sur şehrinde silahlı insansız hava aracı saldırısıyla Hüseyin Mekki'yi öldürmesine, Hizbullah gün içinde roket yağmuruyla yanıt verdi.
Bir drone'dan ateşlenen füze Lübnan'ın güneyindeki Sur'da gece yarısı bir aracı vurdu, alev topuna dönüşen araçtaki iki kişi öldü. Ölenlerden biri, Hizbullah'ın önemli komutanlarından Hüseyin Mekki'ydi.
Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, bugün İsrail'e en az 60 roket fırlattı.
İsrail gazetesi Haaretz, Hizbullah'ın roketlerinin sınır hattında hafif hasarlara yol açtığını yazdı.
Hizbullah ve İsrail ordusu, Gazze'deki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim'de çatışmaya başladı. Yedinci ayını çoktan dolduran sınır çatışmasında Hizbullah 300'den fazla üyesini kaybetti, İsrail tarafında ise yüksek rütbeli komutanların da aralarında bulunduğu 14 asker öldü. İsrail hava saldırıları ayrıca aralarında çocuklar, kadınlar ve kadınların yer aldığı 70'ten fazla sivili katletti.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'den Refah'a kara saldırısını derhal durdurmasını istedi.
İsrail işgal ordusu, aylardır korkuyla beklenen saldırıyı geçen hafta başlattı ve tanklar Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'a girdi. Mısır sınırındaki Refah, katliamdan kaçan 1,5 milyonu aşkın Filistinli için son sığınak konumundaydı.
AB yetkilisi Borrell, bugün yaptığı açıklamada İsrail'i uyardı ve Refah'taki kara işgalinin devam etmesi halinde Avrupa Birliği ile Tel Aviv arasındaki ilişkileri baltalayacağını söyledi. AB Dış İlişkiler Temsilcisi'ne göre ilişkiler kaçınılmaz bir biçimde ciddi bir şekilde gerilecek.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında İngiliz hakimiyetine geçen Filistin topraklarının adım adım Yahudi devletine dönüştürüldüğü 30 yılı aşkın süreçte, 5 milyondan fazla insan yurtlarını kaybetti.
Yahudi çetelerin saldırılarıyla evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinliler dünyanın dört bir yanına dağılırken, geride 15 Mayıs tarihi El Nakba yani Felaket Günü olarak kaldı.
1948 yılında İsrail bağımsızlığını ilan ederken 15 Mayıs günü İngiliz askerleri bölgeden ayrıldı, başlayan savaşta 750 bin Filistinli Gazze Şeridi'ne sığındı.
Bugün zorunlu göçün 76'ıncı yılı. Filistinliler, halihazırda devam eden savaş 222'inci gününe girerken bugün ikinci bir Nakba ile karşı karşıya.
İsrail işgal ordusu 35 binden fazla Filistinliyi katletti, Gazze Şeridi'ndeki yüz binlerce insan birden fazla kez evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Filistinliler devam eden savaşta 1948'in aksine yalnız. Zira, 1948'de bütün Arap devletleri İsrail'e karşı savaştı.
Buna rağmen Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Nakba'nın 76'ıncı yıldönümünde diz çökmeyeceklerini söyledi.
İsrail tarihinin en sağcı hükümetindeki faşist bakanlar, sekizinci ayına giren savaşta birçok kez Filistinlilerin Gazze'den çıkarılıp Sina Çölü'ne sürülmesini ya da başka bir ülkeye gönderilmelerini dillendirdi. Aşırı sağcı siyasetçiler elbette Gazze'ye Yahudilerin yerleştirilmesini de önerdi.
En yakın müttefiki ABD'nin bile karşı çıktığı Refah işgaline başlayan İsrail, güney komşusu Mısır'la ciddi kriz yaşıyor. İsrail tankları geçen hafta Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'a girdi, bölgenin dünya ile tek bağlantısı olan Mısır sınırındaki Refah kapısını ele geçirdi.
Bu aynı zamanda İsrail ve Mısır arasında 1979 yılında imzalanan barış anlaşmasının ihlali anlamına geliyordu. Zira, sınır hattında ince bir tampon bölge olan Philadelphia Koridoru'na İsrail işgal birliklerinin girmesi, Kahire yönetimi için kırmızı çizginin aşılması oldu.
Kahire, Philadelphia Koridoru'nda İsrail tanklarının görünmesiyle Refah kapısını kapattı, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasına katılacağını duyurdu.
Tel Aviv ise Gazze Şeridi'ne yardımların girişi için Mısır'ın Refah kapısını açmasını istedi, insani krizden Kahire yönetimini sorumlu tuttu.
Mısır'ın İsrail'in yanıtı gecikmedi, Dışişleri Bakanı Semih Şükri Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ndeki insanî krizin suçunu Kahire'ye atma girişimini kınayıp "Yardımların Gazze'ye girememesinin ana nedenleri, İsrail'in Refah sınır geçişinin Gazze tarafını ele geçirmesi ve bölgede yürüttüğü askerî operasyonlardır" dedi.
Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Mısır'ın İsrail ile diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürebileceğini yazdı. Haberini ismini vermediği Mısırlı yetkililere dayandıran WSJ, Kahire'nin İsrail büyükelçisini geri çekebileceğini aktardı.
İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi ise, bugün Tel Aviv yönetimindeki korkuyu sayfalarına taşıdı. Haaretz'e göre, Tel Aviv ve Kahire arasındaki ilişkiler dibe vururken İsrailli yetkililer Mısır'ın mevcut arabuluculuk rolünü askıya almasından korku duyuyor.
Aylardır devam eden ateşkes müzakereleri, Mısır, ABD ve Katar arabuluculuğunda gerçekleşiyor. Haaretz'e konuşan İsrailli bir yetkili, "Mısır'da gelinen nokta, savaşın başından bu yana en kötü durum" diyerek mevcut tabloyu özetledi.
Bir başka yetkili ise, Kahire'nin ilk ayların aksine şu anda savaşı durdurmak için kasten hamleler yaptığını belirtti, bunun daha önce asla yaşanmadığını savundu.
İsrail'in saldırıya geçmesiyle Refah'a sığınan yüz binlerce Filistinli bir kez daha yerlerini terk edip bu kez kuzeye doğru kaçtı. Mısır, savaşın başından bu yana sınıra bir göçmen akını olmasından endişe ediyor ve İsrail'i defalarca uyardı.
Mısır, 1979'da İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi. Kahire 1979 yılında imzalanan anlaşmayı bölgesel istikrarın kilometre taşı olarak görüyor.
İsrail ordusu, geçen hafta giriştiği Refah'ın işgalinde bir askerinin öldüğünü duyurdu.
Katliamdan kaçan 1,5 milyon Filistinli için son sığınak haline gelen Mısır sınırındaki Refah şehrinde hem tahliyeler hem de yoğun çatışmalar var.
İsrail ordusu, işgal birlikleri ile Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları arasındaki çatışmada bir askerinin öldürüldüğünü açıkladı.
Böylece, Ekim ayı sonunda başlayan kara işgalinde İsrail ordusunun kaybı 273'e çıktı.
Kassam Tugayları ise Refah'ta havaya uçurduğu İsrail tanklarının görüntülerini yayınladı. Al Jazeera, saklandıkları tünelden çıkıp park halindeki bir İsrail tanklarına ulaşan ve tanksavar mayınlarını yerleştiren Filistinli savaşçıların, korkusuz saldırılar gerçekleştirdiği yorumunu yaptı. Savaşçılar patlamadan önce tünele dönerken, bir başka Filistinli savaşçı uzaktaki tankı roketle vurdu.
Gazze'deki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim'de başlayan sınır çatışmalarında Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece İsrail bir kez daha el yükseltti.
Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki sınır çatışmasında, gece yarısı Akdeniz kıyısındaki Sur şehrinde ilerleyen bir araç silahlı insansız hava aracından ateşlenen füzeyle vuruldu.
Araçta seyahat edenlerden biri, Hizbullah'ın önemli isimlerinden Hüseyin Mekki'ydi.
İran destekli grup Mekki'nin öldürüldüğünü duyurdu ancak rütbesine dair bir bilgi sunmadı.
İsrail ordusu ise, 50'li yaşların ortasındaki Hüseyin Mekki'nin Hizbullah'ın kıyı komutanı olduğunu savundu.
Alev topuna dönen araçta ölen Hizbullah komutanı Mekki'nin, İsrail tarafından İran'ın Şam Büyükelçiliği'nde vurulan Kudüs Gücü komutanı Muhammed Rıza Zahedi ile yan yana fotoğrafları sosyal medyada paylaşılmaya başlandı.
Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün en önemli komutanlarından Rıza Zahedi ve altı subayın konsolosluk binasında öldürülmesi, İsrail ve İran'ı ilk kez doğrudan karşı karşıya getirdi. İran İsrail'e 300'ü aşkın füze ve kamikaze drone'la saldırdı, Tel Aviv İran'ın orta kesimindeki bir askeri üsse füze ateşleyerek karşılık verdi.
Uluslararası haber ajansı AFP, zaman zaman 100 kilometre içerideki Bekaa Vadisi'ne kadar sıçrayan sınır çatışmasında bugüne kadar Hizbullah'ın 330'den fazla üyesini kaybettiğini aktarıyor.
Refah işgali nedeniyle İsrail'e bazı bombaların sevkiyatını askıya alan ABD, ana müttefikine yeni silahlar göndermeye hazırlanıyor.
Wall Street Journal gazetesi, ABD lideri Joe Biden'ın İsrail'e 1,2 milyar doları aşan değerde yeni silah paketi yollamak için Kongre'yi bilgilendirdi.
Silah paketinde 700 milyon dolarlık tank mermisi, 60 milyon dolarlık havan mermisi, 500 milyon dolarlık zırhlı araçlar bulunuyor.
Silah paketi Kongre'nin onayına sunulacak.
Henüz geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında Amerikan silahlarını kullanarak uluslararası insani hukuku ihlal etmiş olabileceğini belirtmişti.
Biden da İsrail'in Refah'ta büyük bir işgal başlatması durumunda silah göndermeyi durdurabileceklerini söylemiş; kara operasyonlarında kullanılma ihtimali olan yaklaşık 900 kilogramlık bombanın sevkiyatını ertelediğini belirtmişti.
İsrail'e silah sevkiyatı, İsrail lobisinin çok güçlü olduğu ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Biden üzerinde ciddi bir baskı unsuru. Ancak Biden'ın kendi partisi olan Demokrat Parti'den de Filistin'deki sivil kayıplara yönelik ciddi tepkiler var.