29.06.2024 - 12:36 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta dokuzuncu ay yeni haftayla birlikte dolacak, kuzey cephesinden tüm Orta Doğu'ya hatta Doğu Akdeniz'e yayılabilecek bir alev topuna dair endişeler giderek büyüyor.
Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in kuzeyinde bulunan El-Mutille mevzisindeki casus ekipmanlarının, uygun silahlarla hedef alınarak imha edildiği kaydedildi.
Açıklamada, Kefr Şuba Tepeleri'ndeki Ruveysat el-Alem mevzisinde bir Merkava tankı ve bir askeri aracın güdümlü füzelerle tam isabet vurulduğu belirtildi.
Öte yandan Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, İsrail güçleri, Lübnan'ın güneyindeki Havla beldesinde bir ev ve dükkanı bombaladı, Lübnan sınırındaki Rub Selasin kasabasına topçu saldırıları düzenledi.
Haberde, Lübnan'ın güneyindeki Kefr Kela beldesine ağır top atışlarıya saldırı düzenlendiği, Beni Hayan ve Merkeba beldelerine düzenlenen bombalı saldırılar nedeniyle yangın çıktığı ifade edildi.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 2 askerinin öldüğünü, birinin yaralandığını açıkladı.
Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda 2 asker öldü, 1 asker ağır yaralandı." denildi.
İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre, askerlerden biri Gazze kentindeki Eş-Şucaiyye Mahallesi'nde girdiği bubi tuzaklı bir binada bombanın patlaması sonucu öldü, diğeri ise aynı mahallede bir keskin nişancı tarafından öldürüldü.
Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail Güvenlik Kabinesi’nin işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin yaşadığı 5 kaçak yerleşim biriminin yasallaştırılmasının ve binlerce yeni yerleşim birimi inşa etme planının kınandığı belirtildi.
Filistin Kızılayı, İsrail'in saldırıları sebebiyle Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan geçici merkez binasını boşalttığını duyurdu. Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, İsrail'in doğrudan saldırılarına maruz kalan ve şarapnel isabet eden Han Yunus'un batısındaki El-Mevasi bölgesinde bulunan geçici idari merkezin tamamen boşaltıldığı belirtildi.
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken başkent Tel Aviv'de toplanan yüzlerce İsrailli, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesi için anlaşma yapılması,Netanyahu hükümetinin istifası ve erken seçimlere gidilmesi talebiyle gösteri düzenledi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları yoğun bir şekilde devam ederken, bölgede ateşkes müzakereleri de çıkmaza girdi. Hamas’ın üst düzey yetkilisi Usame Hamdan, Lübnan’da düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi’ndeki savaş nedeniyle İsrail ile yürütülen ateşkes müzakerelerinde ilerleme kaydedilmediğini belirtti. Hamdan, Hamas’ın savaşı sona erdirecek herhangi bir ateşkes önerisine olumlu yaklaşmaya hazır olduğunu söyledi. Kıtlığın Gazze Şeridi’nde, özellikle Gazze şehri ve kuzey bölgelerinde Filistinlilerin hayatını tehdit etmeye devam ettiğini vurgulayan Hamdan, İsrail’i gıda, su, ilaç ve yakıt girişine izin vermemekle suçladı. Hamdan, “Birçok uluslararası kuruluş, 2,3 milyonluk Gazze Şeridi nüfusunun günde en az 500 yardım kamyonuna ihtiyaç duyduğunu teyit etti” ifadelerini kullandı.
“5 YAŞIN ALTINDAKİ 346 BİN ÇOCUK YETERSİZ BESLENMEKTE”
Birleşmiş Milletler kurumlarının verilerine göre, Gazze nüfusunun tamamı şu anda gıda güvencesinden yoksun durumda. 5 yaşın altındaki 346 bin çocuk yetersiz beslenirken, 5 yaşın altındaki 50 bin 400 çocuk ise akut olarak yetersiz besleniyor. Bölgede 160 bin hamile ve emziren kadının da yetersiz beslenmesini önlemek için ek gıdaya ihtiyaç duyuluyor.
Suudi Arabistan, İsrail-Lübnan sınırında yükselen tansiyon nedeniyle Lübnan'da bulunan vatandaşlarına "ülkeyi terk etme ve bu ülkeye seyahatlerini iptal etme" çağrısı yaptı.
İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, yüzlerce İsrailli gösterici, ülkenin kuzeyindeki Safed kenti yakınlarında bulunan Ami'ad kavşağını trafiğe kapattı. Göstericiler, "Kuzeye gidin ve İsrail'i kurtarın" yazılı dövizler taşıdı. Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor. Bu çatışmalar nedeniyle çok sayıda İsrailli, kuzeydeki evlerini terk etti.
Wedding semti Müller Caddesi'ndeki belediye binası önünde yüzlerce kişi, Filistin ile dayanışma göstermek ve İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için bir araya geldi.
Daha sonra Filistin bayraklarıyla yürüyüşe geçen göstericiler, "Filistinlilerin hayatı önemlidir", "Ateşkes şimdi" ve "İsrail tarafından 19 binin üzerinde kadın öldürüldü" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.
Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan göstericiler, "Gazze'deki soykırımı durdurun", "Biz sesimizi çıkarıyoruz çünkü topraklarımızı çalıyorlar", "Filistin'e özgürlük" ve "Netanyahu terörist" sloganları attı. Polis, Gesundbrunnen metro istasyonunun yakınlarında gösteriye müdahale ederek, çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı.
Bazı göstericilere kelepçe takılırken, bir eylemci, polisin müdahalesi sonrasında baygınlık geçirdi.Gösteriyi organize edenler, polisin barışçıl eylemcilere yönelik sert müdahalesine karşı suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyinde İsrail ile yaşanan çatışmalarda bir Hizbullah mensubunun öldürüldüğünü duyurdu. Hareketten İsrail saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki Şakra beldesinde İsrail ile yaşanan çatışmalarda Abbas Munif adındaki Hizbullah mensubunun hayatını kaybettiği belirtildi.
İsrail ordusunun 8 Ekim'den bu yana Lübnan'a gerçekleştirdiği saldırılarda ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 353’e yükseldi.
Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK'nın haziran ayı başkanlığını yapan Güney Kore ve BM Genel Kurulu Başkanı Dennis Francis'e mektup gönderdi.
Mansur söz konusu mektupta, BMGK'dan, Gazze'de ateşkesin sağlanması, Filistin halkının korunması ve uluslararası kurallara riayet edilmesini garanti altına almak için acilen harekete geçmesini istedi.
"İşgalci güç İsrail, Gazze'de Filistin halkına karşı saldırılarını sürdürüyor ve amansızca zulüm işliyor. Bu da daha fazla sivil ölümlerine ve yıkıma neden oluyor." ifadesini kullanan Mansur, BMGK'nın yaklaşık 3 hafta önce aldığı 2735 sayılı karardan (Gazze'de ateşkesin sağlanmasına yönelik karar) bu yana en az 2 bin 616 kişinin öldüğüne dikkati çekti.
Mansur, Gazze'de 20 bini aşkın çocuğun kayıp, alıkonmuş, enkaz altında ya da toplu mezarlarda olduğuna, bunun yanı sıra yaklaşık 17 bin çocuğun da yetim kaldığına işaret etti.
Mektubunda Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e de değinen Mansur, "İsrail, kent, kasaba, köy ve mülteci kamplarına saldırılarını, gözaltıları, çocuklar da dahil olmak üzere sivillere işkence etmeyi sürdürüyor. 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 136'sı çocuk olmak üzere 553 Filistinli hayatını kaybetti. Gaspçı İsrailliler, Filistinli sivillere yönelik saldırılarını, mülklerini yağmalama ve kundaklamayı, Filistinli aileleri evsiz bırakmayı sürdürüyor." ifadesini kullandı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'deki soykırıma devam etme vaadi verdiğini, İsrail ordusunun da etnik temizlik, kan dökme, aç ve sakat bırakmaya devam ettiğini hatırlatan Mansur, uluslararası topluma, "bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe doğrudan tehdit oluşturan bu menfur, yasa dışı ve ahlak dışı duruma son verilmesi ve Filistin halkına yönelik büyük adaletsizliğe son verilmesi için" derhal harekete geçme çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze'de yüzbinlerce insanın hâlen yeterli barınma, gıda, ilaç ve temiz sudan mahrum olduğunu belirtti.
UNRWA'nın X hesabından Gazze Şeridi'ndeki insani duruma ilişkin açıklama yapıldı.
Gazze'de yüzbinlerce insanın hâlen yeterli barınma, gıda, ilaç ve temiz sudan mahrum olduğu ifade edilen paylaşımda, Gazze'de çöplerin birikmeye devam ettiği, çöpü imha etme, atık suları arıtma işlemlerinin çok kısıtlı olduğu kaydedildi.
UNRWA'nın bir başka paylaşımında da Gazze'deki ailelerin çöp yığınları ve kanalizasyon atıkları arasında yaşadığı, dayanılmaz yaz sıcaklarında hijyen koşullarının kötü olduğu belirtildi.
İsrail ordusunun Gazze'nin el-Bureyc Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırı sonucu ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu ölü ve yaralılar, Deyr Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirildi. Elektrik kesintileri nedeniyle hastanedeki sağlık görevlileri, yaralı bir çocuğu cep telefonu ışığında tedavi ediyor.
Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah şehri bugün İsrail ordusu tarafından bombardımana tutuldu.
Zırhlı araçlar Refah'ın batısında ilerlerken gökyüzünde silahlı insansız hava araçları vardı.
Çadırlara doğru top atışlarının yapıldığı bölgede en az 13 can kaybı var. Anadolu ajansı, yaralılar arasında gazetecilerin de olduğunu bildirdi.
8 Ekim'de başlayan İsrail ve Hizbullah arasındaki sınır çatışmalarında kritik eşik aşılıyor mu? Lübnan ile güney komşusu İsrail arasındaki sınırda gece yarısı patlamalar duyuldu, savaş uçakları Hizbullah'ın füze saldırılarına misillemede bulundu.
Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, Cuma günü sınırdaki birçok İsrail üssünü vurduğu görüntüleri yayınladı. Roketler ve kamikaze silahlı insansız hava araçlarının kullanıldığı saldırılarda vurulan yerler arasında, bir radar üssü de vardı.
İsrail ordusu ise, Cebel Safi Dağı'ndaki Hizbullah'a ait büyük radar ve hava savunma tesislerine saldırdığını duyurdu. Yanı sıra İsrail jetleri Hiam, Hula, ve Zıbkın gibi köyleri bombardımana tuttu.
Sabah saatlerinde ise Meys el Cebel ve Hula arasında ilerleyen bir motosiklet İsrail silahlı hava aracından atılan füzeyle vuruldu.
Haziran ayında tırmanan gerilimle birlikte artık İsrail ve Hizbullah topyekun savaştan söz ediyor.
İRAN'DAN GECE YARISI GELEN UYARI
Hizbullah'ın ana müttefiki İran Cuma gününü Cumartesi'ye bağlayan gece İsrail'i açık bir şekilde uyardı, ezeli düşmanının Lübnan'a saldırması durumunda yok edici bir savaşın çıkacağını ilan etti.
Tahran yönetiminin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, sosyal medya hesabından "Tüm direniş cephelerinin bütünüyle katılımı dahil, tüm seçenekler masada" mesajını paylaştı.
İran'ın BM temsilciliği, iki ülkenin tarihte ilk kez doğrudan karşı karşıya geldiği Nisan ayındaki saldırılarda da İsrail'e mesaj verdi.
Şam'daki büyükelçilik saldırısına yanıt verildiği belirtilen mesajda, "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır" denildi.
İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen gibi ülkelerdeki vekil güçlerini direniş cephesi olarak adlandırıyor.
BİR DÖNÜM NOKTASI
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Haziran ayındaki televizyon konuşmasında Güney Kıbrıs'ı tehdit etmesi ise, bir dönüm noktasına işaret ediyor. Business Insider, 'Hizbullah'ın Güney Kıbrıs'a tehdidini yerine getireceği silahları var' başlıklı özel haberinde Nasrallah'ın 19 Haziran tarihindeki konuşmasına atıfta bulundu, krizin ilk kez Orta Doğu dışına yayılma riski bulunduğunu bildirdi.
Hasan Nasrallah, muhtemel bir savaşta İsrail jetlerine havaalanlarını açması halinde Güney Kıbrıs'ı vuracaklarını söyledi. Business Insider'a konuşan uzmanlara göre, bu dolaylı olarak NATO üyesi Yunanistan'a da bir tehdit.
HİZBULLAH'IN GÜNEY KIBRIS'I VURABİLECEK CEPHANELİĞİ
Paul Iddon imzalı habere göre, Hizbullah'ın kuş uçuşu en az 160 kilometre mesafedeki Güney Kıbrıs'ı vurabilecek geniş bir cephaneliği var. Kamikaze silahlı insansız hava araçlarının yanı sıra balistik, gemisavar ve seyir füzeleri Lübnan'dan Rum tarafına ateşlenebilir.
Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin Hizbullah liderini kınadığını, Türkiye'nin ise Güney Kıbrıs'ı bölgedeki gerilimden uzak durması için uyardığını hatırlatan Business Insider, Lübnanlı grubun yalnızca iki yıl önce Doğu Akdeniz'deki İsrail doğalgaz sondaj platformu üzerinde silahlı insansız hava araçları uçurduğunu kaydetti.
Business Insider'a konuşan Fransız siyasi araştırma enstitüsündeki kıdemli isim George Tzogopoulos, Rumların hem Avrupa Birliği hem de ABD'den yardım isteyebileceğini söyledi.
Paul Iddon 7 Ekim'de başlayan savaştan önce Güney Kıbrıs'ın İsrail'den Merkava tankları ve ünlü Demir Kubbe hava savunma sistemini satın almak istediği yönünde haberler çıktığını, Rumların elinde halihazırda yalnızca Rus üretimi orta menzilli Buk ve Tor hava savunma sistemleri bulunduğunu yazdı. Haber, Rus sistemlerinin Hizbullah'ın güçlü karadan karaya füzeleriyle boş ölçüşemeyeceğini, özellikle İran üretimi Fetih füzelerinin 240 kilometre uzaklıktaki Rumların başkentini bile vurabileceğinin altını çizdi. Ayrıca 300 kilometre menzile sahip Rus üretimi Yakhont gemisavar füzesi de Güney Kıbrıs'a önemli bir tehdit.
Business Insider'a göre, Hizbullah'ın elinde yaklaşık 150 bin füze ve roketin yanı sıra 2 bin kadar silahlı insansız hava aracı bulunuyor.
İnternet sitesine konuşan bir diğer araştırmacı Nicholas Heras ise, Hizbullah'ın sahip olduğu uzun menzilli füzelerin Yunanistan'ı bile vurabileceğini savundu.
2006 yılından sonra yeni Lübnan sınırında yeni bir savaşın başlayacağı korkusu büyürken, birçok ülke vatandaşlarını bölgeden ayrılmaları için uyardı. Almanya, Kanada, Hollanda, ABD ve Kuzey Makedonya gibi ülkeler vatandaşlarından Lübnan'ı terk etmelerini istedi.
Filistinli yetkililer, İsrail işgal ordusunun katliamında yaşamını yitiren Gazzelilerin sayısının 37 bin 834'e çıktığını duyurdu.
Savaşın kurbanlarının neredeyse yarısı çocuklar. Binlerce Filistinli ise kayıp.
ABD ordusunun Orta Doğu operasyon birimi Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Kızıldeniz'de devam eden adı konulmamış savaşta Yemenli Husilere ait yedi kamikaze silahlı insansız hava aracının yerde imha edildiğini açıkladı. Amerikan jetlerinin hava saldırısında ayrıca bir yer kontrol istasyonu da vuruldu.
İran destekli Husiler, İsrail işgal birliklerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini istiyor. Kasım ayı ortasından bu yana onlarca gemiyi füzeler ya da kamikaze drone'larla vuran Husiler, bunlardan ikisini batırdı.