DünyaSavaşın fitili ateşlendi! İsrail saldırıları sonrası Nasrallah dünyaya açık açık ilan etti...

CANLI Savaşın fitili ateşlendi! İsrail saldırıları sonrası Nasrallah dünyaya açık açık ilan etti...

19.09.2024 - 17:32 | Son Güncellenme:

Lübnan'da infilak eden telsizleri imal eden Japon firması kafaları karıştıran bir açıklama yaptı, New York Times gazetesi çağrı cihazlarında adı geçen fırmanın aslında İsrail istihbaratının paravan şirketi olduğunu yazdı. Hizbullah lideri Nasrallah İsrail'in çağrı cihazı ve telsiz saldırıları sonrasında kamera karşısına geçti. Nasrallah'ın konuşması sırasında Beyrut'ta İsrail jetlerinin sesleri duyuldu. Öte yandan İsrail, Lübnan’da çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi.

Gazze Şeridi'ndeki savaş 350'inci gününe girerken, Lübnan'da iki gün arka arkaya gerçekleşen patlama dalgası en az 32 can aldı, 3 binden fazla yaralı var.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

MESAJ GÖNDERİLEREK PATLATILDI

Lübnan'da Hizbullah mensuplarının haberleşme amacıyla kullandığı çağrı cihazlarının ve telsizlerin eş zamanlı patlatılmasının etkileri sürüyor. Bu hafta düzenlenen saldırıya yönelik Lübnanlı yetkililer tarafından yapılan ön soruşturmada, cihazlara Lübnan'a gelmeden önce patlayıcı yerleştirildiği tespit edildi. Haberde, Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilen mektupta çağrı cihazlarının ve el telsizlerinin elektronik mesaj gönderilerek patlatıldığının tespit edildiği belirtildi.

İSRAİL MÜLTECİ KAMPINA SALDIRI DÜZENLEDİ

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Nuseyrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Saldırı sonrası aralarında çocukların da bulunduğu yaralılar, tedavi edilmek üzere Deyr Belah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirildi.

ABD'DEN DİPLOMATİK BASKI VURGUSU

ABD Dışişleri Bakanlığı, 17 Eylül'de Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana gelmesiyle artan İsrail-Hizbullah gerginliğinin azaltılması için taraflara diplomatik baskı uygulamaya devam edileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, son iki gündür yaşanan gelişmeler üzerine İsrail ordusuyla Hizbullah mensupları arasında artan çatışmaların yatıştırılması için ABD'nin uygulayacağı politik duruş hakkında gazetecileri bilgilendirdi.

Miller, "Hiçbir tarafın bu çatışmayı tırmandırmasını istemiyoruz. İsrail'in karşı karşıya olduğu gerçek güvenlik sorununu çözmenin en iyi yolunun, binlerce İsrail vatandaşının ve binlerce Lübnan vatandaşının evlerine dönmesine izin verecek diplomatik bir çözüm olduğunu düşünüyoruz." dedi.

"Tüm tarafları gerginliği azaltmaya ve sonunda diplomatik bir çözüm için baskı yapabileceğimiz bir noktaya ulaşmaya zorlamaya devam edeceğiz" diyen Miller, İran, Hizbullah ve Hamas'a karşı İsrail'in kendini savunma hakkının yanında durmaya "devam edeceklerini" söyledi.

Miller, ABD'nin "İsrail'in bölgedeki rakiplerine göre niteliksel bir askeri üstünlüğe sahip olmasını garantilemesi gerektiğini" ifade etti.

Sözcü Miller, Hizbullah mensuplarına ait çağrı cihazlarının patlaması sonucu hayatını kaybedenler arasında çocukların da bulunduğunun hatırlatılması üzerine, bir ülkenin kendini teröristlere karşı savunmasını "uygun" bulduklarını ancak sivillerin hiçbir zaman "meşru bir hedef haline gelmemesi gerektiğini" belirtti.

Lübnan'ın güneyinde yoğunlaşan çatışmaların Gazze'deki barış görüşmelerine etkisi hakkındaki soruyu yanıtlayan Miller, "Önceliğin Gazze'de ateşkes sağlamak olduğuna inanmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı
HİZBULLAH'A AİT 30 FÜZE PLATFORMUYLA 150 FÜZE RAMPASI VURULDU

İsrail ordusu, Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, söz konusu saldırı İsrail istihbaratıyla işbirliği içinde gerçekleştirildi.

Açıklamada, Hizbullah'a ait İsrail topraklarına doğru ateşlenmeye hazır 30 füze platformu ve 150 füze rampasının hedef alındığı belirtildi.

İsrail ordusunun ayrıca, Hizbullah'ın altyapısını ve Lübnan'ın güneyindeki çeşitli bölgelerde bulunan silah depolarını vurduğu, topçu birliklerinin de Nakura bölgesine saldırı düzenlediği aktarıldı.

"ATEŞKES HEDEFİNİ TEHLİKEYE ATACAK EYLEM GÖRMEK İSTEMİYORUZ"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransa’ya resmi ziyarette bulundu. Başkent Paris’te Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ile bir araya gelen Blinken, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Orta Doğu'da herhangi bir tarafın tırmandırıcı eylemlerde bulunmaması çağrısında bulundu. Bölgede itidal çağrısı yapan Blinken, “Fransa ve ABD, genel olarak Orta Doğu, özel olarak da Lübnan söz konusu olduğunda itidal çağrısında bulunma ve gerilimi azaltma konusunda hemfikirdir” ifadelerini kullandı.

İsrail ile Hizbullah arasından gerilime atıfta bulunan Blinken, "Herhangi bir tarafın Gazze'de ateşkes hedefini tehlikeye atacak herhangi bir tırmandırıcı eylemini görmek istemiyoruz" dedi.

HAMAS'TAN HİZBULLAH AÇIKLAMASI

Hamas, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın, İsrail'in son iki gündür düzenlediği saldırılara rağmen Gazze'ye destek vermeye devam edecekleri yönündeki açıklamasını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya atılmış bir tokat olarak niteledi.

Hamas'tan yapılan açıklamada, Nasrallah'ın, "İsrail'in söz konusu saldırılarının hedefinin Lübnan cephesinin kapanması olduğu yönünde mesajlar aldıklarını ancak Gazze'deki saldırılar sona ermediği sürece Lübnan cephesinin kapanmayacağı" yönündeki sözlerinden memnuniyet duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, "bu tavrın, Netanyahu ile onun faşist hükümetine atılmış bir tokat olduğu, İsrail'in salı ve çarşamba günleri gerçekleştirdiği korkunç ve vahşi terör saldırılarıyla Gazze'deki direnişi destekleyen (Lübnan) cephesine darbe indirme planını boşa çıkardığı" savunuldu.

İsrail'in, Lübnan ve Filistin'deki sivillere karşı işlediği katliam ve soykırımın dozunu artırarak tüm uluslararası değer ve yasaları ihlal ettiği, bu haliyle bölge ve dünya güvenliğini tehdit eden "haydut bir varlık" haline geldiğine vurgu yapılan açıklamada, uluslararası topluma, İsrail'i tecrit etmek ve komutanlarının işledikleri suçların hesabını sormak için harekete geçme çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU LÜBNAN'DA HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Bölgedeki görgü tanıkları, İsrail ordusunun hava saldırılarında birçok noktanın hedef alındığını belirtti. Saldırılar nedeniyle Lübnan'ın güneyindeki bazı bölgelerden dumanlar yükseldiği ifade edildi.


Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise İsrail ordusunun hava saldırıları düzenlediği noktalardan alevler yükseldiği görüldü.

Resmi olmayan kaynaklar, İsrail ordusunun 50'den fazla hava saldırısı düzenlediğini ileri sürdü.

Saldırılara ilişkin henüz Lübnan makamlarından ve İsrail ordusundan açıklama yapılmadı.

İSRAİL'DE ÖZEL GÖRÜŞME

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın üst düzey güvenlik yetkilileriyle Hizbullah konusunda "özel görüşme" yaptığı bildirildi.

İsrail basınında yer alan haberde, Netanyahu ve Gallant'ın üst düzey güvenlik yetkilileriyle bir araya geldiği belirtildi.

Toplantının İsrail'in Hizbullah'a karşı "eylemlerinin" ele alındığı "özel bir görüşme" olduğu ifade edildi.

İsrail ordusunun, bu görüşmede kuzey sınırı konusundaki "birkaç seçeneğini" sunacağı aktarıldı.

Haberde, ayrıca söz konusu toplantıda İsrail'in Lübnan konusundaki "eylem planının" şekillenmesinin de beklendiği kaydedildi.

Konuya dair resmi makamlardan henüz açıklama yapılmadı.

'YOK OLUŞUNA ŞAHİT OLACAĞIZ'

İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, Hizbullah mensuplarının kullandığı telsizlerin patlatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Saldırıların ardından İsrail'in ezici bir yanıtla karşılaşacağını Nasrallah'a söylediğini belirten Selami, “Bu tür terör eylemleri şüphesiz İsrail rejiminin çaresizliğinin ve art arda gelen başarısızlıklarının sonucudur. Bu kana susamış ve cani rejimin yok oluşuna tanık olacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
BM'DEN KINAMA

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, Lübnan ve Suriye'de çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasının uluslararası hukukun "korkunç ihlali" olduğunu belirterek, bu eylemleri kınadı.

BM raportörleri, Lübnan ve Suriye'de çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Bu saldırılar uluslararası hukukun korkunç bir ihlalidir." ifadesi kullanılan açıklamada, saldırılar kınandı.

Açıklamada, "Bu tür saldırılar, gerçeği ortaya çıkarmak ve cinayet suçundan hesap sorulmasını sağlamak için acil ve bağımsız bir soruşturma gerektiriyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Saldırıların kurbanlarıyla dayanışma içerisinde olunduğu aktarılan açıklamada, patlayan çağrı cihazları ve radyoların çoğunlukla Hizbullah mensupları olduğu iddia edilen kişiler arasında dağıtıldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bu tür saldırılar, yaşam hakkını ihlal etmenin yanı sıra öldürme, sivillere saldırma ve ayrım gözetmeyen saldırılar başlatma gibi savaş suçları teşkil edebilir." ifadeleri kullanıldı.

Siviller arasında terör yaymak ve şiddet uygulamanın da bir savaş suçu olduğu uyarısının yapıldığı açıklamada, Lübnan'da artık günlük hayata bir korku ikliminin hakim olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Şiddetin tırmanması tüm bölgeyi istikrarsızlaştırıyor. BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu barışı ve adaleti yeniden sağlamak için harekete geçmeli." ifadeleri yer aldı.

İNGİLTERE LÜBNAN ÇAĞRISINI YİNELEDİ

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Lübnan'daki İngiliz vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısını yineledi.

Lammy, X'ten yaptığı paylaşımda, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefonda görüştüğünü ve ülkede artan gerilim ve sivil kayıplardan duyduğu derin endişeyi dile getirdiğini belirtti.

Bakan Lammy, görüşmede, İsrail ile Hizbullah arasındaki "Mavi Hat" boyunca istikrar ve güvenliğin yeniden tesisi için müzakere edilmiş çözüme duyulan ihtiyacı ele aldıklarını bildirdi.

​​​​​​​Lammy, "Lübnan'daki İngiliz vatandaşlarına mesajım, ticari uçuş seçenekleri devam ederken ülkeyi terk etmeleridir. Tansiyon yüksek ve durum hızla kötüleşebilir." uyarısı yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, son seyahat uyarısında, vatandaşlarına Lübnan'a gitmemeleri ve ülkeden ayrılmaları tavsiyesinde bulunmuştu.

ABD ZİYARETİ ERTELEDİ

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Hizbullah ile yaşanan gerilim nedeniyle 22 Eylül'de İsrail'e yapmayı planladığı ziyaretin ertelendiği bildirildi.

İsrail basınında yayımlanan haberde, ziyaretin bilinmeyen bir tarihe ertelendiği belirtildi.

Haberde, adı açıklanmayan İsrailli bir yetkili, Austin'in ziyaretinin Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması nedeniyle İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilim nedeniyle ertelendiğini ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Austin'in Hizbullah ile yaşanan gerilimi görüşmek üzere İsrail'i ziyaret etmeyi planladığı bildirilmişti.

Haberin Devamı
İSRAİL ASKERLERİ CENAZEYİ TEKMELEYEREK ÇATIDAN ATTI!

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da öldürülen bir Filistinlinin cenazesini tekmeleyerek çatıdan attığı anların görüntüsü ortaya çıktı.

İsrail askerleri, Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin kentinin Kabatiya beldesine bugün baskın düzenledi.

Baskında bir evi kuşatan İsrail askerlerinin saldırısında 3 Filistinli öldü.

Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail askerleri 3 Filistinlinin cenazesini bulundukları evin çatısından aşağı attı.

Sosyal medyada yer alan görüntüde, 3 İsrail askerinin ölen Filistinlilerin cenazelerinin bulunduğu binanın çatısında olduğu görülüyor.

Askerlerden birinin ölen Filistinlilerden birinin cenazesini teklemeyerek çatının kenarına ittiği cep telefonu kamerasına yansıyor. Daha sonra bu Filistinlinin naaşı İsrail askerince çatıdan aşağı atılıyor.

Görgü tanıkları ayrıca Filistinlilerin naaşlarının İsrail'e ait buldozerlerle olay yerinden götürüldüğünü aktardı.

"OPERASYONLARIMIZ DEVAM EDECEK"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan sınırına yönelik savaş planının onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bu savaşta yeni bir aşama, önemli fırsatlar var ama aynı zamanda ağır riskler de taşıyor. Hizbullah kovalandığını hissediyor ve askeri operasyonlarımız devam edecek" dedi.

İsrail'in Lübnan sınırına yönelik savaş planını onaylamasının ardından gözler bölgeye çevrildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, kararın ardından yaptığı açıklamada, "Bu savaşta yeni bir aşama, önemli fırsatlar var ama aynı zamanda ağır riskler de taşıyor. Hizbullah kovalandığını hissediyor ve askeri operasyonlarımız devam edecek” dedi.
Amaçlarının ülkenin kuzeyinde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine geri götürmek olduğunu belirten Gallant, "Zaman ilerledikçe Hizbullah daha fazla bedel ödeyecek. Aynı zamanda esirleri geri getirme ve Hamas'ı çökertme çabalarımızı da sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

İSRAİL'İN LÜBNAN'IN GÜNEYİNE DÜZENLEDİĞİ SALDIRIDA 4 KİŞİ YARALANDI

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki El-Haniyye beldesine düzenlediği hava saldırısında 4 kişi hafif şekilde yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Acil Operasyon Merkezi'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı.

İsrail ordusunun El-Haniyye'ye düzenlediği hava saldırısında 3'ü Filistinli, 1'i Lübnanlı 4 kişinin yaralandığı kaydedilen açıklamada, yaralıların tedavi altına alındıkları belirtildi.

Haberin Devamı
HİZBULLAH'IN DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA 2 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi'nin bu sabah düzenlediği saldırılarda 2 İsrail askerinin öldüğü bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Hizbullah'ın bu sabah ülkenin kuzeyine düzenlediği saldırılarda 2 askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, 2 askerin İsrail'in kuzeyindeki saldırılarda yaşamını yitirdiği belirtilirken daha fazla detaya yer verilmedi.

Öte yandan İsrail basını askerlerden birinin Hizbullah'ın güdümlü tanksavar füzesi saldırısında, diğerinin ise insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda öldüğü ifade edildi.

Haberde ayrıca bu iki ayrı saldırıda biri ağır olmak üzere 9 İsrail askerinin de yaralandığı aktarıldı.

"BOMBALI SALDIRI GİRİŞİMİ ÖNLENDİ"

İsrail ordusu, ülkenin kuzeyindeki Lübnan sınırında 2 Hizbullah üyesinin el yapımı patlayıcı yerleştirme girişiminde bulunduğunu ve saldırının önlendiğini bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada, 2 Hizbullah mensubunun sınırın Lübnan tarafına patlayıcı yerleştirmeye çalıştığı öne sürüldü.

Sınırdaki Hizbullah üyelerinin insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda öldürüldüğü belirtildi.

İsrail ordusu, ölen Hizbullah üyelerinden birine ait olduğunu iddia ettiği yaka kamerası görüntüsünü de paylaştı.

BEYRUT ÜZERİNDE ALÇAK UÇUŞ

İsrail savaş uçakları Nasrallah'ın konuşması devam ederken Beyrut'ta alçak uçuş yaptı. İsrail uçakları Beyrut semalarındaki alçak uçuş sırasında ses duvarını aşarak sonik patlamalara neden oldu.

Beyrut'un yanı sıra Lübnan'ın bazı bölgelerinde de İsrail savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığı aktarıldı. İsrail ordusu, Nasrallah'ın konuşmasından dakikalar önce Lübnan'ın güneyindeki bazı bölgelere hava saldırıları düzenlemişti.

NASRALLAH: DÜŞMAN TÜM KIRMIZI ÇİZGİLERİ AŞTI


Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail’in son saldırılarıyla Lübnan'daki direniş tarihinde büyük bir darbe almış olduklarını söyledi. Nasrallah, televizyondan yayınlanan konuşmasında, salı ve çarşamba günleri düzenlenen ve 37 kişinin ölümü ve binlercesinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıları değerlendirdi. İnsanların büyük çoğunluğunun patlamalar sonucu gözünden yaralandığını kaydeden Nasrallah, bu nedenle hastanelerde büyük bir iş yükü oluştuğunu ifade etti. Patlamaların çoğunun hastaneler, çarşılar, yollar ve evlerde meydana geldiğini kaydeden Nasrallah, bu mekanlarda ise daha çok kadın ve çocukların olduğunu vurguladı.

"İsrail kırmızı çizgileri aştı." diyen Nasrallah, "İsrail'in salı günkü patlamalarla bir dakikada 4 bin kişiyi öldürmek istediğini, salı ve çarşamba günleri 2 dakika içinde 5 bin kişiyi öldürmek niyetinde olduğunu" kaydetti. "İsrail’in (son iki gündür) düzenlediği saldırılar Lübnan halkına karşı bir savaş ilanıdır." diyen Nasrallah, sözlerini şöyle sürdürdü: "Lübnan'daki direniş tarihinde büyük bir darbe almış olduk. Bu İsrail'le mücadele tarihinde de görülmemiş bir saldırı ve büyük bir darbedir."

Nasrallah, İsrail'in teknolojik olarak kendilerinden üstün olduğunu zira NATO ve ABD tarafından desteklendiğini dile getirdi.

"Hedef direniş cephesini yıkmaktı"

Hizbullah'ın 8 Ekim'den bu yana açtığı destek cephesinin, İsrail'i çok ciddi etkilediğini ve bu saldırıların da bunun kanıtı olduğunu söyleyen Nasrallah, "Salı ve çarşamba günleri Hizbullah için ağır ve kanlı günlerdi. Bu acı ve büyük darbe bizi yıkmadı ve yıkamayacak. Bunlardan çıkardığımız derslerle daha güçlü olacağız." diye konuştu. Lübnan cephesinin en büyük destek ve baskı cephelerinden biri olduğunu belirten Hizbullah Genel Sekteri, "İsrail, Lübnan cephesini durdurmaya çalıştı. İsrail'in, daha önceki tüm çabalarına rağmen direniş cephesi kapanmadı ve bunun üzerine bu saldırılara başvurdu." değerlendirmesinde bulundu. Nasrallah, salı günü kendilerine resmi ve gayrı resmi kanallardan gelen mesajın, saldırıların hedefinin Lübnan cephesinin kapanması ve Lübnan ile Gazze'nin birbirinden ayrılması" olduğunu ifade ederek, "Lübnan cephesi, Gazze'deki saldırılar sona ermediği sürece kapanmayacak. Bunu daha önce de söyledik, bu saldırılardan sonra da söylüyoruz." dedi.

İSRAİL NASRALLAH'IN KONUŞMASINA DAKİKALAR KALA LÜBNAN'A HAVA SALDIRILARI DÜZENLEDİ

İsrail ordusu, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın yapacağı konuşma öncesi Lübnan'ın bazı bölgelerine hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada, Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğu öne sürülen 'hedeflere' hava saldırıları düzenlendiği belirtildi.İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırılarının Hizbullah lideri Nasrallah'ın konuşmasından dakikalar önce gelmesi dikkati çekti.

İsrail basını saldırıların 'geniş çaplı olduğunu' yazarken, bombardımana ilişkin Lübnan makamlarından henüz açıklama yapılmadı.

Öte yandan Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyindeki bazı bölgelere roket atışları yaptığı ifade edildi.

TELSİZ PATLAMALARINDA ÖLENLER İÇİN CENAZE TÖRENİ

Lübnan'da dün Hizbullah mensuplarının kullandığı telsiz cihazlarının patlatılması sonucu hayatını kaybeden iki kişi için başkent Beyrut’un güneyinde cenaze töreni düzenlendi. Törene, çok sayıda kişi katıldı.


SALDIRILAR SONRASI NASRALLAH'IN İLK AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın bugün saat 17:00'de konuşma yapması bekleniyor. 

İsrail'in Lübnan'a peş peşe düzenlediği saldırılar sonrası ilk açıklamasını yapacak olan Nasrallah'ın söyleyeceği sözlerin, bölgedeki gelişmelerin gidişatında belirleyici rol oynayabileceği kaydediliyor.

LÜBNAN'DA CAN KAYBI ARTIYOR

Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin bir gün arayla eş zamanlı patladığı Lübnan'da, can kaybı 37'ye çıktı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Çarşamba günü gerçekleşen telsiz patlamalarında beş kişinin daha öldüğünü duyurdu.

Halihazırda Lübnan hastanelerinde yüzlerce yaralı tedavi görüyor, birçoğunun durumu ağır.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, patlama dalgasında 3 bin 500'den fazla kişi yaralandı.

ALMANYA İSRAİL'E SİLAH İHRACATINI DURDURDU MU?

Berlin yönetimi satışların askıya alındığı yönündeki haberler üzerine açıklama yaptı, ihracat kayıtlarında ise dikkat çeken rakamlar var.

PATLAMALARIN İZİ BULGARİSTAN'A UZANDI!



Lübnan'daki patlama dalgasını başlatan çağrı cihazlarının Hizbullah üyelerinin eline nasıl geçtiği sorusu, yanıt bekliyor.

Lübnan sivil havacılık yönetimi, artık yolcuların hiçbir uçağa yanlarında çağrı cihazı ya da telsizle binemeyeceğini açıkladı. Resmi haber ajansı NNA, getirilen yasağın kargo ve bagajları da kapsadığını bildirdi.

Yasak derhal uygulamaya girecek ve havalimanı güvenlikleri yolcuların yanındaki telsiz ve çağrı cihazlarına el koyacak.

Lübnan'da Salı günü Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları, Çarşamba günü ise telsizler eş zamanlı olarak patladı. Ülkeyi birbirine katan seri patlamalarda en az 32 kişi hayatını kaybetti, binlerce insan yaralandı.

Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, çağrı cihazlarının üretimini Macaristan'daki iş ortağı BAC Consulting'in gerçekleştirdiğini duyurdu.

Budapeşte yönetimi Gold Apollo'nun açıklamalarını yalanlarken, New York Times gazetesi Macaristan'daki BAC Consulting'in aslında İsrail istihbaratının bir paravan şirketi olduğunu duyurdu.

İsrail dış istihbarat ajansı Mossad'ın iz bırakmamak için iki ayrı şirket daha kurduğunu belirten New York Times'ın haberini, Macar ajansı Telex'in aslında çağrı cihazı satışını Bulgaristan merkezli Norta adlı şirketin kolaylaştırdığını bildiren haberi izledi.

Bulgaristan ulusal güvenlik ajansı DANS ise, İçişleri Bakanlığı'yla birlikte bir soruşturma başlattığını duyurdu. DANS'ın açıklamasında Norta adlı şirketin ismi geçmedi, çağrı cihazıyla bağlantılı bir firmadan söz edildi.

Bulgar basınında bugün çıkan haberlerde, Sofya merkezli Norta adlı şirketin Hizbullah'a çağrı cihazı ihracatında rol aldığı belirtildi.

Norta firmasından yetkililer uluslararası medyanın yorum taleplerine henüz yanıt vermiş değil.

TÜRKİYE UYARDI: İKİ ÜLKEDE SAVAŞ RİSİK VAR

Lübnan'daki patlamaları değerlendiren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Orta Doğu'daki iki ülkede daha savaş riskinin olduğunu söyledi.

HİZBULLAH'TAN İLK MİSİLLEME! İSRAİL'DE YARALILAR VAR



Çağrı cihazları ve telsizlerin infilak etmesiyle İsrail'e misilleme sözü veren Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden tanksavar füzelerle saldırı düzenledi.

İsrail medyası, hastane kaynaklarına dayandırdığı haberlerinde en az sekiz kişinin yaralandığını bildirdi.

İkisi ağır beş yaralı helikopterle İsrail'in Akdeniz kıyısındaki stratejik liman kenti Hayfa'ya nakledildi. Üç yaralı ise Safed şehrindeki hastanelerde tedavi görüyor.

Hizbullah, sınır hattında yer alan Yukarı Celile'deki İsrail askerlerinin bulunduğu bir mevziyi hedef aldığını duyurdu.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Zeyna Khodr, Hizbullah'ın İsrail'e vereceği yanıtı ölçüp tartarken şimdiye kadarki en büyük zorlukla yüzleştiğini aktarıyor. İran destekli grubun son iki günde yenilgiler yaşadığını kaydeden muhabir Khodr, Hizbullah'ın çok zor durumda olduğu yorumunu yapıp iletişim ağının tehlikeye girmesini öne çıkardı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın bugün yapacağı konuşmanın beklendiğini bildiren Zeyna Khodr, Nasrallah'ın yalnızca İsrail'e mesaj vermeyeceğini kendi takipçilerine de sesleneceğini belirtti.

BİNLERCE İSRAİLLİYE SAHTE MESAJ: DERHAL SIĞINAKLARA GİRİN

Lübnan'daki patlama dalgasının ardından İsrail'de binlerce kişinin cep telefonuna 'acil durum uyarısı' olan mesajlar geldi.

Kamu yayıncısı KAN televizyonu, binlerce kişiye ulaşan mesajlarda derhal bomba sığınaklarına girilmesi talimatının olduğunu bildirdi.

İsrailli yetkililer, sahte mesajlarda İran bağlantısını araştırıyor.

İsrail ordusu ise, mesajları kendisinin göndermediğini duyurdu. Orduya göre, mesajda İbranice 'güvenli oda' terimi yanlış yazılırken ayrıca şüpheli bir link de vardı.

BU KEZ ADRES JAPONYA! NEW YORK TIMES: BAC CONSULTING MOSSAD'IN PARAVAN ŞİRKETİ



Lübnan'da çağrı cihazlarının patlamasını bir gün sonra infilak eden telsizler izledi. Hizbullah üyeleri tarafından kullanılan telsizler, Çarşamba günü öğleden sonra güneydeki İsrail sınırında ve başkent Beyrut'ta eş zamanlı patladı.

Bazı patlamalar telsizler otomobil içinde veya motosiklet üzerinde taşındığı sırada gerçekleşti. Salı günü çağrı cihazlarının infilak etmesiyle hayatını kaybedenler için Beyrut'ta Hizbullah tarafından cenaze töreni düzenleniyordu ve tören alanında da bir patlama oldu.

Amerikan haber ajansı Associated Press'in (AP) bir fotoğrafçısı, Lübnan'ın güneyindeki Sayda şehrinde patlayan cihazlar nedeniyle hasar almış bir araba ile bir cep telefonu mağazası gördüğünü aktardı.

Uluslararası haber ajansına konuşan bir görgü tanığı, "Dün duyduğumuz seslerin aynısını duyuyoruz" diyerek yaşananları anlattı.

İki gün arka arkaya patlamaların gerçekleşmesi Beyrut ve Lübnan şehirlerinde büyük bir paniği tetikledi. Beyrut'un güney banliyölerinde Hizbullah üyelerinin alelacele ellerindeki patlamamış telsizlerin pillerini çıkardığı ve parçaları etrafa attıkları görüldü.

Telsizlerin patlamasıyla ambulanslar hastanelere yaralı yetiştirmekte zorlandı, Beyrut'taki hastanelerin önünde yoğun ambulans trafiği vardı.

GÜNEŞ ENERJİLERİ DE PATLADI

Lübnan resmi haber ajansı, Beyrut ve ülkenin güneyindeki evlerin çatılarında yer alan güneş enerjisi sistemlerinin de patladığını bildirdi. Ayrıca, Hizbullah üyelerinin kullandığı parmak izi okuma sistemlerinde de patlamalar olduğu haberleri var.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Çarşamba günü telsizlerin patlaması sonucu 20 kişinin yaşamını yitirdiğini, 450'den fazla insanın da yaralandığını bildirdi. Böylece, iki günde hayatını kaybedenlerin sayısı 32'ye çıktı, yaralıların sayısı ise 3 bin 200'ü aştı.

Yüzlerce ağır yaralı halihazırda hastanelerde tedavi görüyor. Telsiz patlamalarında yaraların çoğunun karın bölgesi ve ellerde olduğu bilgisi var. Çağrı cihazlarında ise yüzlerce Hizbullah üyesi gözlerini kaybetti.

Patlamaların arkasındaki İsrail'den iki gündür hiçbir açıklama ya da yorum yok.

MADE IN JAPAN

İnfilak eden telsizlerin iç panelinde 'ICOM' ve 'Made in Japan' (Japon Malı) ibarelerinin yer aldığı görüldü. İnternet sitesine göre ICOM, merkezi Japonya'da olan bir radyo iletişim ve telefon şirketi.

Telsizlerin Hizbullah tarafından beş ay önce, çağrı cihazlarıyla aynı zamanda satın alındığı bilgisi var.

Japon firması ICOM ise, yaptığı açıklamada Lübnan'da infilak eden telsizlerin üretimini yaklaşık 10 yıl önce durdurduğunu bildirdi.

IC-V82 model telsizlerin 2004 ile 2014 yılları arasında Orta Doğu ülkelerine ihraç edildiği bilgisini veren şirket, 10 yıldır üretilmeyen telsizlerin herhangi bir satışının gerçekleşmediğini de ekledi.

ICOM, telsizin çalışması için gereken pilleri de artık üretmediğini, sahte ürünleri ayırt etmek için hologram takılmadığını belirtip patlayan telsizlerin şirketten gönderilip gönderilmediğini doğrulamayacağını savundu.



NEW YORK TIMES: MACARİSTAN'DAKİ BAC CONSULTING MOSSAD'IN PARAVAN ŞİRKETİ

Salı günü patlayan çağrı cihazlarının markası ise, Gold Apollo'ydu. Tayvan firması, cihazların Macaristan'daki bir iş ortağı olan BAC Consulting tarafından üretildiğini açıkladı ancak Macaristan Başbakanı Viktor Orban bu bilginin doğru olmadığını bildirdi.

Amerikan New York Times gazetesi ise, BAC Consulting'in aslında İsrailli paravan bir şirket olduğunu dünyaya duyurdu. Gazeteye göre, İsrail dış istihbarat servisi Mossad çağrı cihazı üreticilerinin ajanlar olduğunu gizlemek için iki paravan şirket daha kurdu.

New York Times'ın haberine göre, binlerce Hizbullah üyesinin kullandığı çağrı cihazları 2022'de Lübnan'a gönderilmeye başlandı.

BMGK YARIN TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, yarın özel oturumda Lübnan'daki patlamaları görüşecek. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "İster sivil, ister silahlı grupların üyeleri olsun; cihazların kimin elinde olduğunu, bulundukları yeri ve çevresindekileri bilmeden binlerce kişinin eş zamanlı olarak hedef alınması uluslararası insan hakları hukukunun ihlalidir" dedi.

Yazarlar