DünyaKremlin'de işgal paniği! Yetkililer: 'Kimseyi dinlemiyor, blöf sanıyorduk'

Kremlin'de işgal paniği! Yetkililer: 'Kimseyi dinlemiyor, blöf sanıyorduk'

21.04.2022 - 11:14 | Son Güncellenme:

Giderek artan sayıda üst düzey Kremlin çalışanının, Ukrayna işgalinin 'felaket' bir hata olduğunu düşündüğü bildirildi. Bloomberg'e konuşan Kremlin görevlileri, Putin'in işlerini perde arkasından yürütmeye başladığı için çok ciddi hesap hatalarının yapıldığını anlattı.

Kremlinde işgal paniği Yetkililer: Kimseyi dinlemiyor, blöf sanıyorduk

İşgal uzadıkça Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha inatçı ve çevresindekilere korku salan bir hale geldiği bildiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) dış istihbarat birimi başkanı Albay General Sergey Beseda'nın, ev hapsinin ardından Moskova'nın yüksek güvenlikli Lefortovo hapishanesine nakledildiği ortaya çıktı. Giderek paranoyaklaşan Rus liderin başlattığı geniş çaplı operasyonda birçok FSB yetkilisi 'işgalden önce Ukrayna'daki gerçek durum hakkında Kremlin'e yanlış bilgi aktardıkları' iddiasıyla gözaltına alındı. Dahası, giderek çevresine karşı güvensizleşen Putin'in planlarını birçok kişiden sakladığı ve bu nedenle Kremlin'in birçok konuda hazırlıksız yakalandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İŞGAL BAŞARISIZ OLURSA NÜKLEER KULLANABİLİR 

İsmini açıklamak istemeyen 10 tane kaynak, Bloomberg'e Putin'in işgale devam edeceğini düşündüklerini ve bu kararın Rusya'yı diğer ülkelerle yıllarca tecrit ve gerginliğe 'mahkum' edeceğini söyledi. Kremlin görevlileri, Rusya'nın sakatlanmış bir ekonomi ve küresel etkisinin giderek azalması riskiyle baş başa kalacağı konusunda uyardı. Ayrıca, Ukrayna'yı işgali başarısız olursa Putin'in düşmanlarına karşı nükleer silah kullanma gibi sert önlemlere başvurabileceğine dair korkularını da dile getirdiler. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün yaptığı açıklamada 'bu aşamada' nükleer silah kullanmayı düşünmediklerini söyleyerek bu korkuların temelsiz olmadığını göstermiş oldu.

Haberin Devamı

RUSYA'YI BEKLEYEN EKONOMİK FELAKET

İşgalin başlangıcından bu yana, Batılı ülkeler Rusya'nın kurumsal ve finansal sistemine benzeri görülmemiş yaptırımlar uyguladı. Putin, Rusya'nın ekonomisinin ve finansal sisteminin Batı'nın yaptırımlarına dayandığını iddia ederek, yaptırımların gübre gibi temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını artırarak gıda kıtlığına ve Batı'ya göçe yol açacağı konusunda ısrar etti. Ancak fikirlerini dile getirmekten korkan Kremlin görevlilerine göre, yetkililer Putin'e Kremlin'i, Rus oligarklarını ve finansal sistemi hedef alan bu yaptırımların ekonomik etkisinin yıkıcı olacağını söyledi. Kaynaklar, Putin'in çizgisine bağlı kaldığını ve Rusya'nın yaptırımların bedelini ödemesine rağmen Batı tarafından Ukrayna'ya savaş açmaya zorlandığını söylediğini aktardı.

İSTİFA ETMEKTEN KORKUYORLAR: 'KİMSE HESAPLAYAMADI'

Geçen ay bir Kremlin yetkilisi, Putin'in işgal planlarını üst düzey yöneticilerin çoğundan gizli tuttuğu için, Rus bankalarının SWIFT bankacılık sisteminden çıkarılması gibi Batı'nın katı mali yaptırımlarını 'kimsenin hesaplamadığını' söyledi. Rus güvenlik servisleri konusunda uzman olan Andrei Soldatov, Federal Güvenlik Servisi'nin içinde kötü giden işgalle ilgili hayal kırıklığının büyüdüğünü söyledi. Şimdiye kadar sadece bir kıdemli Kremlin görevlisi istifa etti. 2020'den bu yana Putin'in özel temsilcisi ve ekonomist olan Anatoly Chubais, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini protesto etmek için iddiaya göre geri dönmemek üzere Rusya'dan ayrıldı. Chubais, Rusya'dan ayrıldıktan sonra neden istifa ettiğini ve nereye gitmek istediğini henüz açıklamadı. Ancak Kremlin'deki pek çok kişi, istifa etmekten çok korkuyor. Siyasi danışman Tatiana Stanovaya, Bloomberg'e verdiği demeçte şunları söyledi:

Haberin Devamı

Putin rejimini, esas olarak kendisine seçkinleri kontrol etme olanağı veren halk desteğini artırma üzerine inşa etti. Anlaşmazlığa ya da tartışmaya yer yok, herkes buna uymak ve başkanın emirlerini uygulamak zorunda. Putin durumu kontrol altında tuttuğu sürece insanlar onu takip edecek.

HERKES 'BLÖF' SANIYORDU

Moskova siyasi, askeri, güvenlik ve kamu hizmetlerinde ağırlığı olan üst düzey isimlerin, Putin'in işgal planları hakkında büyük ölçüde dışarıda bırakıldığı söyleniyor. Bu isimlerin birçoğu, Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırlarına yığılmasının bir blöf olduğuna ve bir savaşın asla olmayacağına inandığı düşünülüyor. Kaynaklara göre hükümet, Putin'in yalnızca doğu Ukrayna'daki Kremlin destekli iki ayrılıkçı bölgeyi tanımayı planladığını düşünüyordu ve topyekün bir işgal planından habersizdi, dolayısıyla ekonomik politikalarını yaptırımların nispeten hafif olacağı ihtimali üzerine kurmuştu.

Yazarlar