Dünya Ukrayna'da büyük savaş geliyor! Uzmanlar ABD basınına yorumladı

Ukrayna'da büyük savaş geliyor! Uzmanlar ABD basınına yorumladı

18.04.2022 - 16:36 | Son Güncellenme:

Rusya'nın son günlerde doğu Ukrayna'da ve çevresinde genişleyen askeri konuşlandırmaları, Moskova'nın taarruzunun yeni bir aşamasına zemin hazırlıyor. ABD'li Wall Street Journal'ın haberine göre, bu saldırı son iki aydır yürütülen operasyonlardan çok farklı olacak.

Ukraynada büyük savaş geliyor Uzmanlar ABD basınına yorumladı

Rusya, büyük bir saldırının hazırlığı olarak Ukraynalıların savaş güçlerini yeniden tedarik etme kabiliyetini engellemek için silah depolarına ve lojistik noktalarına karşı hava saldırıları düzenledi. Moskova ayrıca kanlı geçmişi nedeniyle tartışmalı komutan Orgeneral Aleksandr Dvornikov'u da birliklerin başına atadı. Bu kez, iki ülkenin orduları kitlesel kuvvetler ve zırhlı saldırılar için çok uygun olan açık arazide karşı karşıya gelecek.

Haberin Devamı

ASIL SORU: RUSLAR LOJİSTİK SORUNLARINI ÇÖZDÜ MÜ?

Rus kuvvetleri ayrıca batı Rusya'daki üslerine daha yakın, bu nedenle lojistik olarak daha elverişli ve Rus komutanların daha iyi bildiği topraklarda savaşacak. Askeri analistler, savaşın başlangıç aşamasında Rusya'nın kara ve hava kuvvetleri arasındaki lojistik sorunların ve zayıf koordinasyonun Moskova'nın hedeflerine ulaşamamasında etkili olduğunu söylüyor. Analist Mason Clark, Rusya'nın Donbas'taki tedarik hatlarının Kiev'dekinden daha gelişmiş olduğunu vurguladı. İngiliz zırhlı piyade taburunun eski komutanı Ben Barry da, "Rusya komuta ve kontrolünü geliştirmek için yola çıkmış görünüyor ancak asıl soru, Rusya'nın lojistik sorununu çözüp çözmediğidir" dedi.

Haberin Devamı

ZELENSKİY: STRATEJİ DEĞİŞTİRDİLER

Savaşın ilk haftalarında Ukrayna, hazırlıksız Rus birliklerini pusuya düşürmek için tanksavar silahlarıyla donanmış küçük birimleri kullanarak Kiev'e ve ülkenin kuzeyindeki diğer bölgelere yönelik bir Rus saldırısını engellemeyi başardı. Gelecek savaşlar muhtemelen daha geleneksel tipte olacak. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen hafta Rus güçlerinin 'strateji değiştirdiğini' söyledi ve "Doğuda baskıyı daha da fazla artırmak için birliklerini takviye ediyorlar" dedi. Avrupa'daki ABD Ordusu'nun eski komutanı olan emekli Korgeneral Ben Hodges, "Bunun artık tamamen yeni bir savaş olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

KRİTİK CEPHELER: ODESA VE MARİUPOL

Batılı yetkililer ve askeri uzmanlar, Rusya'nın en temel amaçlarından birisinin, Donbas'taki Rus işgali altındaki bölgelerin karşısında bulunan Ukrayna güçlerinin bağlantısını kesmeye çalışmak olduğunu söylüyor. Bunu yapmak için Rus kuvvetleri Harkov yakınlarından güneye doğru ilerliyor, ayrıca Azak Denizi'ndeki liman kentini ele geçirmelerini tamamlamaları halinde Mariupol'dan kuzeye doğru ilerlemeleri bekleniyor. Ukrayna kuvvetleri kuzeyden Rus ilerleyişini engellemek için çalışıyor, defalarca İzyum çevresinde Rus güçlerini vuran Ukraynalılar mühimmat ve yiyecek kaynakları azalırken bile umutsuzca Mariupol'e tutunmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Rusya, Ukrayna'nın doğusunun kontrolünü ele geçirirse, tekrar batıdan ilerlemeyi deneyebilir. Ukrayna hükümetinin hala kontrol ettiği son Karadeniz limanı olan Odessa'yı kaybetmesi, ülkeyi denizle bağını kopartarak tamamen karayla çevrili bir ulusa dönüştürecek. Rus kuvvetleri ayrıca Dinyeper Nehri üzerindeki güneydoğu şehri Dnipro'yu almaya ve Kiev'e yeni bir saldırı girişiminde bulunmaya çalışabilir.

ZIRHLI VE MOBİLİZE BİRLİKLERİN SAVAŞI

Her iki taraf da yaklaşan zorlu mücadeleye hazırlanıyor. ABD, Kiev ile istihbarat paylaşımını Donbas ve Kırım'daki hedefleri de içerecek şekilde genişletti ve ilk kez 155 mm obüsleri gönderiyor. Ancak Ukrayna kuvvetleri, savaş sırasında maruz kaldığı kayıplara rağmen daha uzun menzilli topçu ve zırhlı araca sahip bir Rus ordusuyla karşı karşıya. Rusya Kırım'ı ilk aldığında NATO'nun en üst düzey komutanı olan emekli Hava Kuvvetleri generali Philip Breedlove şunları söyledi:

"Arazi çok daha geniş, bu da pusu tarzı kuvvetler yerine ağır zırhlı ve mobilize kuvvetlerin ön plana çıkacağını gösteriyor"

Kağıt üzerinde birçok faktör Rusların lehine olsa da savaşın ilk haftalarında gelişmiş silahlarından ve sayısal üstünlüklerinden tam anlamıyla yararlanamadılar. Düz arazi üzerinde süpürme manevraları Rus ordusunun normalde pek alışık olmadığı bir koordinasyon gerektirecek ancak bu arazi aynı zamanda Ruslara, Ukrayna birliklerini kuşatma ve hatlarını delmeye çalışma fırsatı da tanıyacak.

Haberin Devamı

UKRAYNA'DA MÜHİMMAT TÜKENİYOR ANCAK T-72'LER HENÜZ SAHAYA İNMEDİ

Ukrayna özel harekat kuvvetleri, Rus birliklerin toplanmasını engellemek için geçtiğimiz günlerde Harkov bölgesinde bir köprünün altına patlayıcı yerleştirdi ve Rus konvoyu geçerken köprüyü havaya uçurdu. Ukrayna kuvvetleri için daha büyük olan zorluk ise, çatışmanın bir yıpratma savaşına dönüşmesi halinde birimlerini takviye etmek olacak. Ukraynalı yetkililer şimdiden ülkenin mühimmat ve ikmal malzemelerini tüketmeye başladığını söyledi. Ukrayna'nın mütevazı Neptün füze envanterini desteklemek için Batı ve doğu Avrupa ülkelerinin sağladığı T-72 tankları ve gemisavar füzeleri gibi önemli sistemler henüz savaş alanında görünmedi.

Haberin Devamı

'ÇOK KANLI VE ÇİRKİN ŞEYLER GÖREBİLİRİZ'

Pentagon yetkilileri, çatışmanın yoğunluğunun 50 günden fazla süredir devam eden savaşta şu ana kadar meydana gelen muharebeleri fazlasıyla aşabileceğini söylüyor. ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bu artık yüz yüze bir çatışma olacak, göreceğimiz şeyler son derece çirkin ve kanlı olabilir" dedi.