DünyaKıbrıs Harekatı'nı çarpıtan dizi: Famagusta! KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan tepki: Netflix dizisine tepkimiz büyük!

Kıbrıs Harekatı'nı çarpıtan dizi: Famagusta! KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan tepki: Netflix dizisine tepkimiz büyük!

01.09.2024 - 11:31 | Son Güncellenme:

'Netflix dizisine tepkimiz büyük' diyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Harekatı'nı kötüleyen kara propaganda yapıldığı ifade etti. Konuyla ilgili Tatar, CNN TÜRK canlı yayınında Tunç Arslanalp'e açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve AK Partli Çelik de sosyal medya hesabında platforma tepki gösterdi.

Türkiye’nin hassasiyetlerini yok sayan dijital yayın platformu Netflix yine bir skandala imza attı. Rum tezleri üzerinden 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı çarpıtarak anlatan dizi 20 Eylül’den itibaren Netflix’te yayınlanacak.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Netflix'in Kıbrıs Barış Harekatı'nı çarpıtan ve Türk askerini karalayan Rum dizisini yayımlayacağını duyurmasına tepki gösterdi.

CNN TÜRK yayınına katılan Tatar şu açıklamaları yaptı; “Tepkiler çok büyük gerek KKTC gerek Türkiye Cumhuriyetinden büyük tepkilerin olduğunu görüyorum. Bu beni memnun etti. Netflix’in böyle bir siyasi olaya tek taraflı görüş açısı ile alet olması kendilerine hiç yakışmamıştır.

Kıbrıs meselesi asla 1974’te başlamamıştır. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı esas itibarıyla Kıbrıs Türk’ünü soykırımdan kurtaran bir askeri müdahaleydi. Ecevit’in dediği gibi ‘biz müdahalemizle Kıbrıs’a barış getiriyoruz.’ Bu barış Türklere, Rumlara bütün dünya bilmektedir ki 1974 Barış Harekatı ile Kıbrıs’ta kanın akması durmuştur. 50 yılda bu zor bölgede barış devam etmektedir.

Haberin Devamı

‘KIBRIS TÜRKLERİNİN KATLEDİLDİĞİNİ BÜTÜN DÜNYA BİLMEKTEDİR’

1974 öncesinde Kıbrıs Türkü burada çeşitli katliamlardan geçmiş, canlı canlı mezarlara gömülmüş, bugün Gazze’de olanların benzeri Kıbrıs’ta yaşanmış bütün dünya izlemişti. BM askerlerinin meseleye bulaşmadıklarını Kıbrıs Türklerinin katledildiklerini bütün dünya bilmektedir.

Kıbrıs Harekatını çarpıtan dizi: Famagusta KKTC Cumhurbaşkanı Tatardan tepki: Netflix dizisine tepkimiz büyük

‘BİZ DE DİZİLER YAPMAK DURUMUNDAYIZ’

Birilerinin kara propagandası, birilerinin kendi siyasi emellerine alet olacaksa bu onlara da yakışmayacaktır. O bakımdan Kıbrıs Türk’ü tepkisini koymuştur. Biz bunun için farklı yöntemler arayışı içerisinde olacağız. Biz de kendi meselemizi anlatmak için farklı diziler yapmak durumundayız.

‘İŞİN GERÇEĞİNİ GÖSTERMEK DURUMUNDAYIZ’

Kendilerine göre propaganda yapıyorlar. Birtakım seyirciyi etkileyebilirler. Ona karşılık karşı dizilerle işin gerçeğini göstermek durumundayız.

NETFLİX’E KARŞI TAVRINIZ OLACAK MI?

Tabi, bütün Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’ın yöneticileri kilit noktalara yerleşiyorlar. Koskoca AB’yi bize karşı kullanabiliyorlar. Nasıl Yahudiler Gazze olaylarında propagandalarını yayıyorlar, bu işte bir Yunan, Rum parmağı var. Biz gerekli tepkileri koyacağız.

'TARİHİ GERÇEKLER SENARYOLAR İLE ÖRTÜLEMEZ'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuya ilişkin, "Tarihi gerçekler senaryolar ile örtülemez. Dijital yayın platformları Rum propagandasına alet olmamalıdır. Enosis hayalleri ile darbeye kalkışan, Kıbrıs Türkü’nü; çocuk, yaşlı ayırmadan katleden Rum EOKA mezalimi film değil gerçekti. Bu zalimliğin izleri bugün hâlâ KKTC’de açıkça görülmekte, hâla Kıbrıs Türkleri’ne ait toplu mezarlar bulunmaktadır. Ne yaparlarsa yapsınlar, barış harekatı ile başlayan ve yarım asra varan huzur ortamını, sahadaki KKTC devleti gerçekliğini değiştiremezler. Barış harekatı olmasa; bugün Gazze’de yaşanan katliamların, fırsatını bulduklarında Kıbrıs Türkü’ne de reva görülmeyeceğini kim garanti edebilir!" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'KIBRIS TÜRKLERİNİN AZİZ HATIRALARINA BÜYÜK BİR SAYGISIZLIK TEŞKİL ETMEKTEDİR'

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dijital bir platformda yayınlanacak olan "Famagusta" adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir. Bu dizi, 1963-74 yılları arasında gözlerini kan bürümüş Kıbrıslı Rum çeteler tarafından katledilen Kıbrıs Türklerinin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil etmektedir. Gerçekleri olduğundan farklı yansıtmaya dönük bu tip nafile girişimler, Milli davamız Kıbrıs konusundaki mücadele azmimizi daha da güçlendirmektedir. Kıbrıs gazilerimizi saygı, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

BİR AÇIKLAMA DA AK PARTİ'DEN

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, '1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı çarpıtan ve Rum tarafının propagandasını yapan bir dizinin, 20 Eylül’den itibaren bir film platformunda yayınlanacak olması çok rahatsız edicidir.

Barışı getiren ve adaleti tesis eden müdahalenin, Rum propagandasıyla hedef alınmasını kabul edemeyiz.

Bu dizi vasıtasıyla Kıbrıs Barış Harekatı, kahraman Türk askeri, barış ve adalet hedef alınamaz.' dedi.