03.05.2016 - 10:45 | Son Güncellenme:
Avustralya yönetimindeki Nauru gözaltı merkezinde kendini ateşe vermesi sonucu ağır yaralanan Somalili kadın mülteci Mülteci Eylem Koalisyonu (RAC) tarafından yapılan açıklamada, dün Nauru gözaltı merkezinde kendini yakarak ağır yaralanan Yasin’in, ambulans uçak ile getirildiği Brisbane kentinde tedavi altına alındığı belirtildi. Tedavi edildiği Nauru’daki hastaneden nakledilen Yasin’in hayati tehlikesinin bulunduğu ifade edildi.
Avustralya Göç Bakanı Peter Dutton, Nauru gözaltı merkezinden 5 gün içinde ikinci kişinin kendini yakması üzerine mülteci hakları savunucularını ve kendini ateşe verenleri eleştirdi. Başkent Canberra’da bir açıklama yapan Dutton, mülteci hakları savunucularını deniz aşırı gözaltı merkezlerinde tutulanlara yanlış umut verdikleri suçlamasını yöneltti.
Bakan Dutton, merkezde yapılan eylemlerin yaşam şartlarına karşı olmadığını ileri sürerek, ‘‘Nauru’da çalışan 300 kişi. Bunların 30’u küçük iş yeri açtı ve oradaki yaşam koşulları, eğitim ve sağlık hizmetleri hakkında bir şikayetleri yok. Şikayetler daha çok insanların Avustralya’ya gelmek istemelerinden kaynaklanıyor.’’ ifadelerini kullandı.
Buna karşılık, Sığınmacı Kaynak Merkezi’nden Pamela Curr, kendisi gibi mülteci hakları savunucularının gözaltında kalanlara sükunet tavsiye ettiklerini söyledi. Curr, "Gözaltında kalanların tabii ki kendilerine zarar vermelerini istemiyoruz." dedi.
Nauru’da beş günde ikinci intihar
Protestolar, açlık grevleri, tecavüz vakaları, güvenlik sorunları, sağlıksız ve zorlu yaşam koşullarının yanı sıra mültecilerin akıbetiyle ilgili belirsizlik nedeniyle sık sık gündeme gelen Nauru gözaltı merkezi, son 5 günde ikinci kez kendini yakma girişimine sahne oldu.
Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği görevlilerinin gözaltı merkezini ziyareti sırasında, yaklaşık 3 yıldır kampta tutulan Omid adlı İranlı, yaşadıkları belirsizliği protesto için ziyaretçilerin gözü önünde kendisini yakmıştı. Nauru’da tedavi altına alınan Omid, daha sonra ambulans uçakla Avustralya’ya nakledilmesine rağmen hastanede hayatını kaybetmişti.
Mülteci hakları savunucuları, 23 yaşındaki Omid’in ölümü üzerine Avustralya hükümetinin uyguladığı politikaları sert bir dille eleştirmiş ve ülke genelinde protesto gösterileri düzenlemişti.