05.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
2 bin 500 yıllık geçmişiyle en eski monarşi olan Japonya’nın imparatorluk ailesi, vâris kriziyle karşı karşıya. Sadece erkek vârislerin tahta çıkabilme-si bu krizin temel nedeni. Öyle ki bir prensesin oğlu bile tahta çıkamıyor. Ama Japon imparatorluğunda şu anda biri 85 yaşında olan sadece üç vâris var. Öte yandan prenseslerin halktan insanlarla evlenmeleri halinde unvanlarını kaybetmeleri nedeniyle de imparatorluk ailesi 18 üyeye düştü.
Cinsiyet tartışması
İmparatorluk ailesinde vâris sıkıntısı ortaya çıkınca hükümet çözüm arayışına girdi. Bir kadının tahta çıkıp çıkamayacağı tartışması, İmparator Akihi-to’nun 2019’da tahttan çekilmesine izin verilmesinin ardından başlamıştı. Akihito’nun oğlu Naruhito’nun 2019’da tahta geçmesinin ardından imparator olmaya aday, biri 85 yaşında olan sadece üç erkek vârisin bulunması endişeleri artırıyor. O dönem hükümet, imparatorluk verasetine yönelik reform-ları inceleme sözü verdi. Ancak hükümetteki gelenekçilerin, Naruhito’nun (61) sağlıklı olduğu, vâris olarak erkek kardeşi Veliaht Prens Akişino (55) ile yeğeni Prens Hisahito’nun (14) bulunduğu savunması nedeniyle bu süreç ertelendi. Diğer vârisin imparatorun 85 yaşındaki hasta amcası Prens Hitachi olduğu belirtilirken, reformla ilgili resmi görüşmeler bu yıl nisan ayında başladı.
Kadınlara destek
İngiliz “Times” gazetesinin Japon medyasına dayandırdığı haberine göre, çeşitli alanlardan 21 üyeden oluşan hükümet danışma paneli bir çözüm bulmaya çalışıyor, ancak bir prensesin hüküm sürmesine izin vermeyi düşünmüyorlar. Bu da vâris krizinin büyümesine neden oluyor. Yapılan anketler, Japon halkının yüzde 80’inden fazlasının bir kadının tahta geçmesini desteklediğini gösterdi. Başbakan Yoshihide Suga’nın Liberal Demokrat Partisi’nin bazı üyeleri de dahil olmak üzere bir dizi politikacı da imparatoriçe fikrine destek veriyor.
‘Prenses çıksın’
“Japan Times”ın aktardığına göre üst düzey bir hükümet yetkilisi bu ay yaptığı açıklamada, “İktidar partisi içinde, İmparator Naruhito’nun tek çocuğu olan Prenses Aiko’nun tahta çıkmasının özlemi var” dedi. Gelecekte ülkenin olası başbakanı olarak gösterilen kabine üyesi Taro Kano ise prenseslerin tahta çıkmasına izin verme hareketine desteğini dile getirdi. Kano, “Prenses Aiko da dahil olmak üzere imparatorluk prenseslerinin bir sonraki hüküm-dar olarak kabul edilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Şu anda tahtın sadece bir yeni nesil vârisi var (yeğen Prens Hisahito). Artık erkek mi-rasçı kalmadığında ne yapacağımızı düşünmemiz gerekiyor” dedi.