16.05.2022 - 18:22 | Son Güncellenme:
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, hükümetinin NATO üyeliği için resmi başvuruda bulunma kararı aldığını açıkladı. Sosyal Demokrat Parti'nin kurduğu azınlık hükümetinin başbakanı Andersson, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, NATO üyeliğinin ülkesi için "en iyi şey" olduğunu söyledi.
Güvenlik politikaları konusunda Parlamento'daki tartışmanın ardından konuşan Andersson, "İsveç parlamentosunda büyük bir çoğunluk NATO'ya katılmaktan yana" dedi. Andersson, "İsveç ve İsveç halkı için en iyi şey NATO'ya katılmaktır" ifadesini kullandı.
İsveç'in de başvuru kararıyla kuzey Avrupa'nın jeopolitik haritasının yeniden çizileceği değerlendirmesi yaptı. Finlandiya da Pazar günü NATO üyeliği için başvuru yapma kararı almıştı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto dün resmi olarak NATO üyeliğine başvuracaklarını açıklamıştı.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA TÜRKİYE'YE GELİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusu konusunda "Olumlu bir düşünce içinde değiliz" açıklaması üzerine, İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, ülkesinin NATO üyeliği konusunda görüşmeler yapmak üzere Türkiye'ye bir heyet göndereceğini açıkladı.
İsveç Devlet Televizyonuu SVT'ye konuşan Hultqvist, "(Sorunun) ne olduğunu ve nasıl çözülebileceğini anlamak üzere görüşmeler yapmak için Türkiye'ye diplomatlardan oluşan bir heyet göndereceğiz" dedi. Peter Hultqvist, heyetin ziyaretiyle ilgili başka ayrıntı vermedi.
Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in Ukrayna'nın işgali sonrası NATO'ya üyelik başvurusunu değerlendirmeye başlaması üzerine "İskandinav ülkelerinin terör örgütleri için bir nevi misafirhaneye dönüştüğünü" söylemiş ve iki ülkenin NATO'ya üyelikleri konusunda "Olumlu bir düşünce içinde değiliz" ifadesini kullanmıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "NATO'nun genişlemesine karşı olduğumuz için değil, teröre destek veren ülkelerin müttefik olmaması gerektiğine inandığımız için karşıyız" demişti.
TÜRKİYE'NİN ÇEKİNCELERİ
NATO'nun önemli üyesi Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in ittifaka kabulünde bazı çekinceleri var. Ankara, iki İskandinav ülkesinin terör örgütlerine verdiği desteğin sona ermesini istiyor.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, hafta sonu Almanya'da gerçekleşen dışişleri bakanları toplantısında yaptığı açıklamada bir uzlaşma yolunun bulunacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "NATO'nun genişlemesine karşı olduğumuz için değil, teröre destek veren ülkelerin müttefik olmaması gerektiğine inandığımız için karşıyız" diye konuştu.
Finlandiya Devlet Başkanı Niinisto, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. İsveç ise, Ankara'ya bir heyet gönderiyor.
MOSKOVA'DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR
Rusya ile 1340 kilometre kara sınırı bulunan Finlandiya'nın 19 bin 250 askeri var. İsveç ordusunun asker sayısı ise 14 bin 600.
İki İskandinav ülkesinin NATO duyurusu, beklendiği gibi Rusya'nın başkenti Moskova'da şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı. Rusya lideri Vladimir Putin, İsveç ve Finlandiya'ya kurulacak NATO üslerinin Moskova tarafından bir karşılığı tetikleyebileceğini söyledi.
NATO'nun genişlemesinin bir sorun olduğunu savunan Putin, ülkesinin Finlandiya ve İsveç'le bir problemi olmadığını kaydetti.
"NATO'nun askeri altyapısının İsveç ve Finlandiya'ya genişlemesine tepki vereceğiz" diyen Rus lider, ittifaka yeni ülkeler katılmasının ABD'nin çıkarına olduğunu ileri sürdü.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise, bu sabah yaptığı açıklamada Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararıyla birlikte küresel durumun radikal şekilde değişeceğini söyledi. Rus diplomata göre, Finlandiya ve İsveç'in NATO adımları çok geniş sonuçları olacak bir hata.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da, Moskova'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusunu yakından takip ettiğini söyledi. Peskov, İskandinav ülkelerinin aldığı kararın Avrupa'nın güvenliğini güçlendirmenin bir yolu olamayacağını da vurguladı.