16.05.2022 - 13:31 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ukraynalı yetkililer, Pazartesi gününden itibaren Rus işgalcilerin yeni bir taarruza başlayacağını ve kendi ordularının hazırlık yaptığını belirtiyor. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Oleksiy Arestovich, ülkenin ikinci büyük kenti Harkov çevresinden püskürtülen Rus birliklerinin Donbas bölgesine kaydırıldığını söyledi. Ruslar, Nisan ayı ortasından bu yana Donetsk ve Lugansk'ta ayrılıkçıların kontrolünde olmayan bölgeleri işgal etmeye çalışıyor.
17 RUS SALDIRISI PÜSKÜRTÜLDÜ
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Pazar günü 17 Rus saldırısının püskürtüldüğünü ve aralarında helikopterlerin de bulunduğu 11 Rus ekipmanının yok edildiğini duyurdu. Ukraynalılar, çatışmaların yoğunlaştığı İzyum'dan Rus işgalcileri geri çekilmeye zorluyor. Ruslar'ın İzyum'u kaybetmesi, ana sevkiyat rotasının Ukraynalıların eline geçmesi anlamına geliyor.
"YAPTIK, BURADAYIZ!"
Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı videoda, 127. Tugay askerlerinin sarı-mavi renklerdeki taşı sınıra kadar taşıdığı ve diktiği görüldü. Video kaydında Ukraynalı askerlerden birinin "Yaptık, buradayız" dediği duyuldu.
Harkov Valisi Oleh Sinegubov ise, sıfır noktasına kadar ilerleyen askerlerin sınıra yeniden işaret koyduğunu söyledi. Ukrayna birlikleri, son haftalarda Harkov çevresindeki yerleşimleri birer birer Ruslardan kurtardı. Rus topçularının Harkov'u hedef alan atışları tamamen kesilmese de önemli ölçüde azaldı.
"RUSLAR KARA KUVVETLERİNİN ÜÇTE BİRİNİ KAYBETTİ"
İngiltere Savunma Bakanlığı istihbaratı, Rus birliklerinin Moskova'nın belirlediği takvimin oldukça gerisinde olduğunu kaydediyor. İngilizlere göre, Ruslar kara muharebe güçlerinin üçte birini Ukrayna'da yitirmiş olabilir. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, "Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı Moskova'nın planladığı gibi gitmiyor" dedi. "Ukrayna savaşı kazanabilir" diyen NATO yöneticisine göre, Donbas'taki Rus saldırısı hızını kaybetti.
On yıllardır tarafsız kalmış iki İskandinav ülkesinden beklenen resmi açıklamalar ise, Pazar günü geldi. Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin birlikte kameralar karşısına geçti, Helsinki yönetiminin NATO'ya üyelik başvurusunda bulunacağını resmen ilan etti. Söz konusu kararın nihai olarak Finlandiya parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Başbakan Marin, birkaç gün içinde parlamentonun kararı onaylamasını umduğunu söyledi.
İsveç'te ise, iktidar partisi Sosyal Demokratlar NATO üyeliği için çalışmaya karar verdiklerini yazılı açıklamayla duyurdu. Parti, buna karşın İsveç'te nükleer silah ya da NATO üssü istenmeyeceğini belirtiyor.
BBC'den Maddy Savage, Sosyal Demokratlar tarafından alınan söz konusu kararının İsveç'in iki yüzyıl içerisinde ilk kez askeri tarafsızlık konumundan uzaklaşmasının yolunu açması yönüyle 'tarihi bir önemde' olduğunu aktarıyor.
Finlandiya ve İsveç'in üyelik sürecini birlikte yürütmesi bekleniyor.
NATO'nun önemli üyesi Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in ittifaka kabulünde bazı çekinceleri var. Ankara, iki İskandinav ülkesinin terör örgütlerine verdiği desteğin sona ermesini istiyor.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, hafta sonu Almanya'da gerçekleşen dışişleri bakanları toplantısında yaptığı açıklamada bir uzlaşma yolunun bulunacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "NATO'nun genişlemesine karşı olduğumuz için değil, teröre destek veren ülkelerin müttefik olmaması gerektiğine inandığımız için karşıyız" diye konuştu.
Finlandiya Devlet Başkanı Niinisto, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. İsveç ise, Ankara'ya bir heyet gönderiyor.
Rusya ile 1340 kilometre kara sınırı bulunan Finlandiya'nın 19 bin 250 askeri var. İsveç ordusunun asker sayısı ise 14 bin 600.
İki İskandinav ülkesinin NATO duyurusu, beklendiği gibi Rusya'nın başkenti Moskova'da şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı. Rusya lideri Vladimir Putin, İsveç ve Finlandiya'ya kurulacak NATO üslerinin Moskova tarafından bir karşılığı tetikleyebileceğini söyledi.
PUTİN'DEN TEHDİTKAR AÇIKLAMALAR
NATO'nun genişlemesinin bir sorun olduğunu savunan Putin, ülkesinin Finlandiya ve İsveç'le bir problemi olmadığını kaydetti.
"NATO'nun askeri altyapısının İsveç ve Finlandiya'ya genişlemesine tepki vereceğiz" diyen Rus lider, ittifaka yeni ülkeler katılmasının ABD'nin çıkarına olduğunu ileri sürdü.
"ÇOK GENİŞ SONUÇLARI OLACAK BİR HATA"
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise, bu sabah yaptığı açıklamada Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararıyla birlikte küresel durumun radikal şekilde değişeceğini söyledi. Rus diplomata göre, Finlandiya ve İsveç'in NATO adımları çok geniş sonuçları olacak bir hata.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da, Moskova'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusunu yakından takip ettiğini söyledi. Peskov, İskandinav ülkelerinin aldığı kararın Avrupa'nın güvenliğini güçlendirmenin bir yolu olamayacağını da vurguladı.
Rus devlet televizyonu, Moskova'nın taktik nükleer silahları Rusya'nın Finlandiya ve İsveç'le arasındaki Avrupa sınırlarına konuşlandırabileceğini bildirdi.
Resmi televizyon Rossiya One kanalındaki bir yorumcu, "İsveç ve Finlandiya'nın resmi kararının nedeni korku. Ancak onlar daha çok NATO'nun içerisindeyken korkacak" ifadesini kullanıp ekledi:
"Finlandiya ve İsveç'te ne zaman NATO üsleri ortaya çıkar, Rusya'nın etkisiz hale getirmekten başka bir seçeneği kalmaz. Ayrıca taktik nükleer silahların sevk edilmesiyle Rusya yeni tehdit oluşturur."
Rossiya One kanalının yayınladığı haritada Rusya'nın halihazırdaki NATO üyeleriyle paylaştığı kara sınırının Finlandiya'nın ittifaka katılmasıyla iki katına çıkacağı da gösterildi.
Rusya lideri Vladimir Putin geçen hafta Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının 'hata' olacağını söylemiş, Kremlin ise Helsinki yönetiminin 'pişman olacağı' tehdidini savurmuştu.
Putin'in yerine bir dönem devlet başkanlığı yapan Dmitriy Medvedev ise, haftalar öncesinde Rusya'nın Avrupa'daki toprağı Kaliningrad'da nükleer silahlar ve hipersonik füzeler yerleştirebileceğini dile getirmişti.