Dünyaİsrail'in saldırıları devam ederken, Gazze'deki siviller bir şişe su için saatlerce sıra bekliyor

İsrail'in saldırıları devam ederken, Gazze'deki siviller bir şişe su için saatlerce sıra bekliyor

03.08.2024 - 17:12 | Son Güncellenme:

Gazze'de 11 aydır devam eden İsrail-Hamas savaşının mağduru bir şişe su için kilometrelerce yol yürüyüp saatlerce sıra bekleyen siviller.

İsrailin saldırıları devam ederken, Gazzedeki siviller bir şişe su için saatlerce sıra bekliyor

Ekim 2023'te başlayan İsrail-Hamas savaşının üzerinden tam 11 ay geçti. İsrail'in saldırıları hız kesmeden devam ederken, Gazze'deki Filistinliler için hayatta kalabilecek kadar gıda bulmak ve temiz suya erişmek ise hala ciddi birer sorun.

Haberin Devamı

Savaş nedeniyle temel gıdaların, temiz suyun, hijyen malzemelerinin bölgeye girişi kısıtlandığından, aileler, hayırseverlerin dev kazanda pişirdiği yemekleri tüketerek hayatta kalma mücadelesi veriyor. O gün yiyecekleri yemeği ve içecekleri suyu alabilmek için dayanılmaz sıcakta saatlerce kuyrukta bekliyorlar, çoğunlukla da sadece pilav yiyebiliyorlar. Haftada sadece bir kez tavuk verildiği düşünülüyor.

İlginizi Çekebilir

Deyr el-Belah'ta kurulan küçük bir aşevini işleten Ebu Hamza, sekiz bin ila 10 bin yerinden edilmiş insana yemek hazırladığını söyledi. Savaştan ötürü evini kaybeden Um Yehia Şahin adlı bir kadın, "Hayat zor. Hiçbir şey yok. Aşevine geliyoruz ve her gün güneşin altında dört-beş saat sıra bekliyoruz" diyor.

Haberin Devamı

Gazze'de su kıtlığı da ciddi boyutlara ulaştı. İsrail hava saldırılarında tahrip edilen su kuyularından ötürü insanlar temiz suya ulaşabilmek için günlerini harcıyor. Deyr el-Belah'taki Filistinliler, su varillerinden şişelerine ya da bidonlarına su doldurabilmek için güneşin altında saatlerce kuyrukta bekliyor.

Tıpkı Şahin gibi evini kaybetmiş bir başka Gazzeli Muhammed Hanounah, "Burada hayat yok. Gerçekten yaşamıyoruz. Gazze'deki eşekler bile şu an bizden daha iyi şartlarda yaşıyor" dedi.

Halkın ulaştığı suyun ne kadar temiz olduğu da belirsiz. Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile bölgedeki kanalizasyonlardan aldıkları örnekler üzerinde yaptıkları çalışmada, çocuk felci hastalığı olarak da bilinen, vücutta bazı sakatlıklara ve felce yol açan polio virüsüne rastladı.

Geçtiğimiz çarşamba kamuoyuna duyurulan çalışma, çadır kamplarında yaşayan yerinden edilmiş on binlerce insanın yeni bir tehditle yüzleştiğini kanıtlıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve İsrail Sağlık Bakanlığı'nın araştırmalarında da, Gazze'deki kanalizasyonlardan elde edinilen örneklerde polio virüsün Tip-2 türüne tespit edildiği duyuruldu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, farklı otoritelerin kabul ettiği gerçekliğin yeni bir yıkıma yol açabileceği uyarısında bulundu. Bakanlığın açıklamasında, "Altyapının tahribatı nedeniyle yerinden edilmiş kişilerin hayata tutunmaya çalıştığı çadır kamplarda ve diğer yerleşim alanlarında akan atık suyun içeriğinde polio virüsün tespit edilmesi, ufuktaki sağlık felaketine işaret ediyor" denildi.

Haberin Devamı

Kamplardaki kalabalığa, kıt imkanlara, etraftaki çöplerden ötürü kirlenen su kaynaklarına atıfta bulunan Bakanlık, 'Gazze'ye hijyen malzemelerinin girişine izin verilmemesinden' ötürü farklı hastalıkların görülmesinde İsrail'in 'oldukça uygun bir ortam yarattığını' iddia ediyor.

Bakanlık son olarak, "Gazze'ye temiz suyun getirilebilmesi için uluslararası kamuoyundan İsrail saldırılarının bir an önce durdurulmasını" istedi.

Yazarlar