Dünyaİsrail’den İran’a ihtiyatlı misilleme

İsrail’den İran’a ihtiyatlı misilleme

27.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail’in İran’a yönelik beklenen misilleme saldırısı gerçekleşirken, bunun askeri hedeflerle sınırlı kaldığı görüldü. İran, ‘karşılık verileceğini’ açıklasa da, uzmanlar şimdilik gerilimi tırmandıracak yeni bir saldırı beklemiyor.

İsrail’den İran’a ihtiyatlı misilleme

İsrail’den İran’a yönelik beklenen misilleme saldırısı önceki gece geç saatlerde gerçekleşti. Saldırıyla ilgili video mesajı yayınlayan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, “İran’daki askeri hedeflere belirli ve hassas saldırılar düzenleyerek İsrail’e yönelik acil tehditleri bertaraf ettik. İsrail Savunma Kuvvetleri görevini yerine getirmiştir” ifadelerini kullandı. Hagari, İran’dan gerilimi tırmandıracak bir hareket gelmesi durumunda yine karşılık verileceğini duyurdu. İsrail’in saldırılarını beklendiği üzere askeri hedeflerle sınırlı tutması dikkat çekti. İsrail saldırıda İran’ın nükleer tesislerini ya da petrol tesislerini hedef almadı. ABD’nin bu konuda İsrail’e uzun süredir baskıda bulunduğu ifade ediliyordu.

Haberin Devamı

S-300’ler vuruldu

“Tövbe Günleri” adlı saldırının ilk aşamasında yaklaşık 20 askeri tesisin hedef alınırken ikinci ve üçüncü aşamalarında İran’ın İHA ve füze üretim tesislerine odaklanıldı. New York Times’ın İranlı yetkililere dayandırdığı habere göre, Tahran yakınlarındaki S-300 hava savunma sistemleri de vurulan hedefler arasında.

Tahran’daki patlamalarla eş zamanlı olarak Suriye’nin başkenti Şam ve Humus ilinde de patlamalar meydana geldiği bildirildi. Suriye Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Suriye’nin güney ve orta kesimindeki askeri tesislere hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Savaş ihtimali azaldı

İran’dan saldırının ‘kısıtlı hasar verdiğini’ savundu, dört askerin hayatını kaybettiği belirtildi. İran’ın, İsrail’in saldırılarına cevap vermeye hazırlıklı olduğu ve ‘orantılı karşılık’ verileceği bildirildi, “İran, BM Şartı’nın 51. maddesinde belirtildiği gibi yabancı saldırgan eylemlere karşı meşru müdafaa hakkına sahiptir” denildi. Uzmanlar ise İran’ın gerilimi daha da artıracak yönde adım atmasını beklemiyor.

Haberin Devamı

Nitekim New York Times, topyekun savaş ihtimalinin uzaklaştığını yazarken, ABD yönetiminin Netanyahu hükümetini dizginlemeyi başarması önemli bir detay olarak görüldü. ABD merkezli Axios’ta yer alan iddiada ise, İsrail’in aracılar vasıtasıyla İran’a saldırı düzenlenecek noktalar hakkında haber gönderdiği, İran’ın karşılık vermemesi konusunda uyarıldığı öne sürüldü.

Hizbullah uyarıp vurdu

Hizbullah dün akşam İsrail’in kuzeyindeki 20’den fazla yerleşim yerinin haritasını yayınlayarak, bu noktaların hedef olacağını belirtti ve İsraillilerden tahliye etmelerini istedi. Bu bölgelerde gece siren seslerinin andından Hizbullah’ın saldırısı başladı. Hizbullah, İsrail’in Gazze ve Lübnan’da tahliye duyuruları ile uyguladığı psikolojik savaş taktiğine aynı şekilde yanıt verdi.

İsrail’den İran’a ihtiyatlı misilleme

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a düzenlenen hava saldırılarının ardından Kirya’daki Hava Kuvvetleri operasyon merkezinde, güvenlik yetkilileriyle bir araya geldi.

Haberin Devamı

Türkiye saldırıyı kınadı

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, saldırının en güçlü şekilde kınandığı vurgulanarak, “Gazze’de soykırım işleyen, Batı Şeria’yı ilhak etmeye hazırlanan ve Lübnan’da her gün sivilleri öldüren İsrail, bölgemizi daha büyük bir savaşın eşiğine getirmiştir. İsrail’in bölgede yarattığı teröre son verilmesi, uluslararası güvenlik ve huzurun tesisi bakımından tarihi bir görev haline gelmiştir” denildi. Hukukun uygulanması ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin durdurulması için uluslararası toplumun bir an önce harekete geçmeye çağrıldığı açıklamada, “Türkiye olarak, bölgemizde daha fazla savaş, şiddet ve hukuksuzluk istemediğimizi tekraren vurguluyoruz. Orta Doğu’da barışın yeniden tesisi için bölge ülkelerinin ve bölge dışı aktörlerin akılcı ve sağduyulu bir tutum benimsemesi şarttır” ifadelerine yer verildi. -ANKARA Milliyet

Biden: Son olmasını umuyorum

Saldırı öncesi ABD, İsrail tarafından bilgilendirilirken, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett “askeri hedeflere yönelik saldırıların İsrail’in İran’ın 1 Ekim’deki balistik füze saldırısına karşı bir kendini savunma eylemi” olduğunu söyledi. ABD Başkanı Joe Biden ise, İsrail’in İran’a yönelik saldırısının “son” olmasını umduğunu belirtti. Konuya dair istihbarat yetkilileriyle görüşme yaptığını vurgulayan Biden, “Görünüşe göre askeri hedefler dışında bir şey vurmamışlar. Umarım bu bir sondur” dedi.

Yazarlar