Dünyaİsrail’den BM mevzisine ateş!

İsrail’den BM mevzisine ateş!

11.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki operasyonları devam ederken, BM güçlerinin bulunduğu bölgeye ateş açılması ve burada iki askerin yaralanması tartışma yarattı. İtalya Savunma Bakanlığı, İsrail’in büyükelçisini çağırdı.

İsrail’den BM mevzisine ateş

İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki hava saldırıları ve kara operasyonu sürerken, İsrail ordusunun Birleşmiş Milletler (BM) güçlerinin bulunduğu bölgeye ateş açması ve iki askerin yaralanması tartışma yarattı. İsrail ordusunun Güney Lübnan’da BM Lübnan Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) bulunduğu mevzilere ateş açtığı ve 2 askerin hafif yaralandığı belirtildi. Adı açıklanmayan UNIFIL görevlisi, isabet alan yerlerden birinin UNIFIL’in Naqoura’daki ana üssü olduğunu söylerken, karargahta bulunan bir UNIFIL nöbetçi kulesinin vurulduğunu ve 2 askerin hafif yaralandığını söyledi. Nakura’daki üste iki Türk askeri de görev yapıyor. Yaralanan personelin Endonezya askeri olduğu, Türk personelin durumunun ise iyi olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı UNIFIL’e yönelik saldırıyı kınadı. İtalya Savunma Bakanlığı, İsrail’in ülkedeki büyükelçisini çağırdı. ABD saldırıdan endişe duyduğunu ifade ederken Fransa da İsrail’den açıklama talep etti. 

Haberin Devamı

Komutanlar öldürüldü 

İsrail ordusu ve Hizbullah arasındaki çatışmalar ve karşılıklı saldırılarsa devam ediyor. İsrail ordusu, Hizbullah’ın Güney Lübnan’da Hula Cephesi komutanı Ahmed Mustafa el-Hac Ali ile Meiss El Jabal bölgesindeki tanksavar birliğinin komutanı Muhammed Ali Hamdan’ın öldürüldüğünü açıkladı. El-Hac Ali’nin İsrail’in Kiryat Shmona bölgesine yönelik yüzlerce füze ve tanksavar füze saldırısından, Muhammed Ali Hamdan’ın ise İsrail’in kuzeyindeki yerleşim yerlerine geniş çaplı tanksavar füze saldırılarından sorumlu olduğu öne sürüldü. İsrail ordusu, Suriye’nin Kuneytra bölgesinde Hizbullah’ın Golan Tepeleri sorumlusu Adham Jahout’un da öldürüldüğünü açıkladı. 

Bununla birlikte Hizbullah’ın karşı saldırıları sürüyor. Lübnan’daki Hizbullah noktalarından İsrail’in kuzeyine 40 roket fırlatıldığını bildirildi. Roketlerin bazılarının hava savunma sistemleri tarafından önlendiği belirtilirken, bazı roketlerin ise bölgede hasara yol açtığı aktarıldı. 

Haberin Devamı

BM’den savaş suçu raporu!

BM işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçları araştıran Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail’in Gazze’de sağlık çalışanları ve tesislerine yönelik saldırılarla savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğini bildirdi. İsrail’in Gazze’ye yönelik daha geniş kapsamlı bir saldırının parçası olarak sağlık sistemini yok etmek için koordineli bir politika izlediği vurgulanan raporda, “İsrail, sağlık çalışanları ve tesislerine yönelik aralıksız ve kasıtlı saldırılarla savaş suçları ve insanlığa karşı imha suçu” işlediği ifadeleri yer aldı.

Esirlere karşı ‘Sinvar’a ‘sürgün

İsrail basınında yer alan habere göre, İsrail hükümeti, Hamas’ın tuttuğu esirlerin serbest bırakılması karşılığında örgütün lideri Yahya Sinvar’ın yaşamasına izin verecek. İddiaya göre, İsrail, esirler karşılığında Sinvar ve Hamas liderlerinin Sudan’a sürüleceğine dair bir öneri sundu. Haaretz’de yer alan iddiaya göre İsrail, Hamas liderlerine Sudan’da sürgün olarak yaşama güvencesi vermesi yanında, Hamas’ın Sudan’da dondurulan banka hesaplarının yeniden açılabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

İsrail Beyrut’un merkezini vurdu

İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’un merkezine düzenlediği saldırıda 22 kişinin öldü, 117 kişi yaralandı. Kentin merkezindeki 2 patlamanın ardından, hava saldırısıyla hedef alınan bir bina yıkıldı, çevredeki evlerde ve araçlarda da hasar oluştu. İsrail medyası saldırının hedefinde, daha önce hayatını kaybeden Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın kayınbiraderi ve Hizbullah’ın üst düzey isimlerinden Vafik Safa’nın olduğunu aktardı. Hizbullah ise Safa’nın hayatta olduğunu duyurdu.

Gazze’de okul saldırısı: 27 ölü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin Deir el-Balah kentindeki bir okulu hedef aldığı saldırıda 27 kişi hayatını kaybetti, 54 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğu öğrenilirken, yaralılar El Aksa Şehitleri Hastanesine kaldırıldı.