Dünyaİran’a saldırı sınırlı olacak

İran’a saldırı sınırlı olacak

16.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Netanyahu’nun Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’in İran’ın petrol ya da nükleer tesislerine saldırmayacağı sözü verdiği öne sürüldü. İsrail’in Amerikan seçimlerine kadar büyük bir saldırı yapması beklenmiyor.

İran’a saldırı sınırlı olacak

İsrail’in İran’ın gerçekleştirdiği füze saldırılarına yanıtının ne olacağı tüm Ortadoğu’da endişeyle beklenirken, Amerikan basını konuyla ilgili dikkat çekici bir habere yer verdi.Washington Post gazetesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’in İran’ın petrol ya da nükleer tesislerine saldırmayacağı yönünde söz verdiğini yazdı. Buna göre Netanyahu, Biden yönetimine İran’a yönelik bir karşı saldırıda İsrail’in sadece askeri hedefleri vuracağını aktardı. Netanyahu’nun yorumları, ABD’nin İran’ın nükleer veya petrol tesislerine yönelik bir karşı saldırıyı desteklemeyeceği konusunda kendisini açıkça uyarmasının ardından geldi ve İsrail liderinin daha sınırlı bir operasyon düzenlemeye istekli olduğunu gösterdi. Gazetenin ismini vermediği bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İsrail’in planları yaklaşan ABD seçimlerini etkilememek üzere ayarlanıyor.

Haberin Devamı

Biden endişeli

Netanyahu’nun ofisi ise gece yarısı yaptığı açıklama ile İran’a karşı misilleme planlarına ilişkin kararın İsrail’in ihtiyaçlarına göre verileceğini duyurdu. İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada “ABD’nin görüşlerini dinliyoruz ancak nihai kararlarımızı ulusal çıkarlarımıza göre vereceğiz” denildi.

Her iki yetkili de başbakanın tutumundaki belirgin yumuşamanın Biden’ın İsrail’e güçlü bir füze savunma sistemi gönderme kararında etkili olduğunu söyledi. ABD geçtiğimiz günlerde İsrail’in hava savunmasına destek için THAAD bataryası ve bir operasyon ekibinin bu ülkeye gönderilmesine onay vermişti.

Bölgede açıkça ateşkes çağrısında bulunan Biden’ın, İran’ın petrol tesislerine yönelik bir saldırının ekonomik yansımalarından ve özellikle de petrol fiyatlarındaki artışın yaklaşan ABD başkanlık seçimleri üzerinde yaratabileceği zincirleme etkisinden korktuğu söyleniyor. Bununla birlikte İsrail basını, Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve diğer bakanların yaptıkları güvenlik istişareleri toplantıları sonucunda, İran’a yapılacak saldırının kapsamı ve zamanı üzerinde anlaştığını bildirdi.

Haberin Devamı

Beyrut vurulmayacak

Öte yandan bu durumdan Lübnan da faydalanacak gibi gözüküyor. Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail’in Beyrut’a yönelik saldırılarını azaltılacağına ilişkin ABD’den güvence aldığını söyledi. Nitekim İsrail basınında yer alan haberlerde, Biden’ın isteği doğrultusunda Netanyahu’nun orduya Beyrut’a yönelik saldırıları durdurma emri verdiği iddia edilmişti. İsrail Beyrut’u en son 10 Ekim’de hedef almıştı.

Mikati, ayrıca İsrail’in saldırı için herhangi bir mazeret sunmasını önlemek amacıyla Beyrut’taki havalimanında bir haftadır sıkı güvenlik önlemleri alındığını kaydetti. İsrail, Beyrut’taki havalimanı üzerinden Hizbullah’a silah transfer edilmesine izin verilmeyeceğini ve böyle bir eylemin tespit edilmesi durumunda savaş uçaklarının müdahaleye hazır olduğunu duyurmuştu.

BM gücü kalacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yayınladığı video mesajda İsrail’in Lübnan’daki BM gücü UNIFIL’e kasıtlı olarak saldırmadığını belirti ve ‘askerlerin tehlikeden uzak olması amacıyla’ bölgeyi terk etmeleri talebini tekrarladı.  UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti ise yaptığı açıklamada, “Kalıyoruz. Güvenlik Konseyi yetkisi altında Lübnan’ın güneyindeyiz. Dolayısıyla uluslararası bir varlığı ve BM bayrağını bölgede tutmak önemli” dedi.

Haberin Devamı

THAAD İsrail’de

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran tehdidine karşı konuşlandıracağını duyurduğu Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryası ile askeri personelin İsrail’e ulaştığını açıkladı. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ilerleyen günlerde de batarya bileşenlerinin ulaşacağını ve sistemin tam olarak operasyonel hale geleceğini söyledi. Singh, gazetecilerin İsrail’de asker konuşlandırmasının “ABD’yi çatışmaların içine daha fazla çekip çekmediği” yönündeki sorusuna, bununla İsrail’i daha iyi korunması için geçici bir hava savunma kabiliyeti sağlamanın amaçlandığını, bunun ABD’nin gerilimi azaltma niyetiyle de uyumlu olduğunu savundu.

Haberin Devamı

İran’a saldırı sınırlı olacak

Kaani cenazede ortaya çıktı

Hakkında çeşitli iddialar bulunan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı İsmail Kaani ortaya çıktı. İsrail’in Beyrut’a düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden İranlı General Abbas Nilfuruşan’ın cenazesine Kaani de katıldı. Kaani’nin Tahran’da ihanet suçlamasıyla sorgulandığı öne sürülmüştü. Kaani’nin Hizbullah yöneticisi Safiyuddin’in Beyrut’ta öldürülmesinin ardından Tahran’a çağrıldığını ve bizzat dini lider Ali Hamaney’in emriyle gözetim altına alındığı iddia ediliyor.

İran’a saldırı sınırlı olacak

ABD’den İsrail’e 30 gün süre!

ABD, İsrail yönetimine oldukça sert bir uyarı gönderdi ve 30 gün içinde Gazze’deki insani yardımın arttırılmaması durumunda askeri yardımı kesmekle tehdit etti. Biden yönetiminden gelen bu en sert uyarı büyük dikkat çekerken, gönderilen mektup Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından imzalandı. Mektupta İsrail, Gazze’de yardım hareketlerinin yüzde 90’ını engellemekle suçlandı.

Hizbullah: Savaştayız

Haberin Devamı

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım gerçekleştirdiği konuşmasında İsrail’e meydan okudu ve artık ‘destek’ olmadıklarını ‘doğrudan savaşta’ olduklarını duyurdu. İsrail’e yönelik saldırıların meşru olduğunu ifade eden Kasım, “İsrail ateşkes ilan etmediği sürece vurmaya devam edeceğiz” dedi.