02.08.2023 - 14:34 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Ukrayna ordusu aylardır devam eden Rus işgalinde savaşı Moskova'ya taşımaya çalışıyor. Bu bağlamda sık sık sabotaj saldırılarında bulunan Ukraynalılar son olarak 2 gün arayla Moskova'nın kalbindeki gökdeleni iki kez drone'larla vurmayı başardı. Kiev saldırıların sorumluluğunu üstlenmedi ancak uzmanlar bu saldırıların daha büyük bir saldırı öncesi hazırlık olduğunu düşünüyor.
Amerikan New York Times gazetesi de, Ukrayna’dan Moskova’ya yüzlerce kilometre uçarak Rusya’ya karşı saldırılarda kullanılan üç drone modelini tespit ettiğini öne sürdü. Haberde Rusya’daki hedefleri vuran drone’ların, “Bober”, “UJ-22 Airborne” ve adı belirlenemeyen üçüncü bir model olduğu belirtilirken, Mayıs-Temmuz arasında Ukrayna’dan Rusya’ya uçan drone sayısının 2022’nin tamamındaki uçuşlardan iki kat fazla olduğu aktarıldı. Özellikle UJ-22, 6 saat havada kalabiliyor ve 800 km gidebiliyor.
İngiliz basınında çıkan haberlerde ise işgalin boyutunu değiştiren İHA, SİHA ve Drone'ların karşılaştırılması yapıldı. Rusların klasik tank taktiğini yok eden SİHA'lar arasında Bayraktar TB2'de kendine yer buldu.
Drone'ların en önemli avantajlarından biri ucuz yoldan hava kuvvetlerini güçlendirmekten geçiyor. Artık dronlar sadece askeri süper güçlerin havadan koruyucusu değil, bunun yerine Ukrayna gibi ülkelere savaş alanında nispeten yeni bir seçenek sunuyor. Dünyanın çatışmayı bu kadar yakından izlemesinin bir nedeni de bu.
Birçok askeri uzman Rusya ile Ukrayna arasında olup bitenleri, yapay zekanın ve insansız robot uçaklarının veya araçlarının yaygın olduğu gelecekteki savaş için bir plan olarak görüyor. Savaş uçaklarından çok daha ucuz olan drone'lar askeri personel kaybını da sıfıra indiriyor.
Aslında Ukrayna drone'lar üzerinden Rusya'ya bir mesaj vermek istiyor. Zelensky Rusya'ya yönelik yapılan saldırılarda Rus kamuoyuna Putin'in ve savaşının gerçek yüzünü göstermek istiyor. Kiev güçlerinin geri almaya çalıştığı Bakhmut şehri de dahil olmak üzere doğu Ukrayna'nın bazı bölgelerinde siper savaşı hâlâ devam ediyor.
Ukrayna'da kullanılan ve savaşın simgesin haline gelen en önemli SİHA'lardan biri Bayraktar TB2. Ukraynalılar TB2 ile birlikte Rusya'nın tank ve zırhlı araçlarının yanı sıra bir dizi çoklu fırlatma roket sistemi ve uçaksavar sistemini imha etmeyi başardılar.
12 metre kanat açıklığına sahip olan TB2, lazer güdümlü zırh delici bombalarla tankları ve ağır silahları imha ederek Rus ordusuna büyük zarar verdi ve Rusların cephedeki ezici üstünlüğünün altını oydu.
Ukrayna yapımı R18 'octocopter' insansız hava aracı, hedeflerinin üzerine 5 kg'a kadar olan patlayıcıları atabiliyor savaşın başlamasından bu yana 130 milyon sterlin değerindeki Rus topçu silahını imha edebildi. R-18 termal kameralarının yanı sıra 4 kilometreye uzağa uçabiliyor.
Çinli DJI şirketi tarafından üretilen bu küçük İHA Ukraynalı halk tarafından Rusya'ya karşı savaşta orduları tarafından kullanılmak üzere bağışlandı.
ABD savaşın başından beri Ukrayna'ya tahmini 700 adet Switchblade model İHA gönderdi. Boyutuna göre ölümcül saldırılar yapan Switchblade, 40 kilometre mesafeye uçabiliyor, ayrıca tankların zırhlarını delen patlayıcılar atabiliyor.
Rus envanterine savaşın ortalarında giren ve İran üretimi olan Şahid'ler, intihar drone'ları olarak da biliniyor. Hedeflerine burundan dalan bu cihazlar, çarptığı an patlıyor ve düşmanı etkisiz hale getirebiliyor. Şahid-136, 2,5 metre kanat açıklığına, 3,5 metre uzunluğa ve yaklaşık 200 kilo ağırlığa sahip. Şahid'ler 50 beygir gücündeki bir motorla çalışıyor ve maliyetleri ortalama 20 bin dolar.
Listede belki de Bayraktar TB2 ile karşılaştırılacak tek İHA Rus üretimi Orion. 24 saat kadar havada kalabilen Orion, 25 bin fit yüksekliğe çıkabiliyor. Saatte 200 kilometre hıza ulaşabilen Orion, 250 kiloya kadar malzeme taşıyabiliyor. Orion'un ayrıca elektro-optik ve kızılötesi kameralarla donatılmış lazeri de bulunuyor.
12 metre kanat açıklığına sahip olan ve 25.000 fit yüksekliğe kadar çıkabilen lazer güdümlü zırh delici bombalarla tankları ve ağır silahları imha eden Bayraktar TB2, Rusya'nın ezici askeri üstünlüğünün cephe hattında yok etti. Öyle ki 2022'de Rus savaş gemisi Moskova'yı Karadeniz'de batıran saldırıda Bayraktar insansız hava aracı kullanıldı. Cephe hattındaki başarıları sebebiyle Bayraktar TB2 Ukraynalıların sevgilisi haline dönüştü. Öyle ki adına şarkılar bile yazıldı.