01.05.2024 - 17:28 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Vladimir Putin'in bir sonraki hedefinin Baltık ülkeleri olabileceği korkusu tırmanırken Letonyalılara, bodrumlarını bomba sığınaklarına dönüştürmeleri söylendi.
'BODRUMLARA SIĞINMAYA HAZIR OLUN'
Letonya'nın başkenti Riga'nın Belediye Başkanı Vilnis Kirsis, insanların bodrumlara sığınmaya hazır olmaları gerektiğini söyledi.
Kirsis, "Herkesi büyük temizlik sırasında ve sonrasında bodrumlarınızı acil durumlarda barınak olarak kullanılabilmesini sağlamaya çağırıyoruz" dedi.
Eski Sovyet Cumhuriyeti Letonya, Rusya ile 214 uzunluğunda bir sınırı paylaşıyor ve 2004'ten beri NATO üyesi.
Kremlin'in Ukrayna işgali devam ederken, Rusya Devlet Başkanı'nın, Letonya'yı veya askeri ittifakın üyesi olan komşu Baltık ülkelerinden Estonya ve Litvanya'yı hedef alabileceği yönündeki korkular artıyor.
Riga'nın sivil savunma komisyonu da bir saldırı ihtimaline hazırlık amacıyla şehirdeki kamu binalarında barınaklar hazırlamaya başladı. Komisyonun başkanı Gints Reinsons, şehrin yıl sonuna kadar her ay 100 barınak hazırlayacağını söyledi.
ÜÇ BALTIK ÜLKESİNDEN ORTAK SAVUNMA BÖLGESİ KARARI
Yerel basına verdiği demeçte, "Kamu binaları, okullar, huzurevleri, hastaneler ve belediye binalarının bodrum katları yetkililer tarafından incelenerek, saldırı durumunda saklanma yeri olarak kullanılmaya hazır hale getirilecek" dedi.
Ocak ayında üç Baltık ülkesi, Kremlin'in artan saldırganlığı karşısında Rusya ve Moskova'nın müttefiki Belarus ile sınırlarında ortak bir savunma bölgesi kurmaya karar verdi.
Üç ülkenin savunma bakanları, doğu sınırlarında 'mobilite önleyici savunma tesisleri' inşasını onaylamak ve füze-topçu işbirliğini geliştirmek için Riga'da bir araya geldi.
60 MİLYON EUROLUK DEV BÜTÇE
O dönemde Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, "Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, Estonya'yı korumak için ekipman, mühimmat ve insan gücünün yanı sıra, sınırda ilk metreden itibaren fiziki savunma yapılarına da ihtiyacımız olduğunu gösterdi" dedi.
Estonya kamu yayıncısı ERR'ye göre Estonya, Rusya ile olan 294 kilometrelik sınırı boyunca 60 milyon euroluk bir başlangıç bütçesiyle 600 sığınak inşa edeceğini söyledi.
Her sığınak 10 askeri barındıracak şekilde tasarlandı ve Savunma Bakanlığı inşaata 2025 yılının başlarında başlamayı planlıyor.