DünyaGüney Kore, Çin ve Japonya liderlerinin buluştuğu zirvede füze krizi

Güney Kore, Çin ve Japonya liderlerinin buluştuğu zirvede füze krizi

28.05.2024 - 09:01 | Son Güncellenme:

Güney Kore, Çin ve Japonya liderleri, Seul'de ülkelerinin dört yılı aşkın bir süredir gerçekleştirdiği ilk üçlü toplantıda buluştu. Toplantı öndesinde Kuzey Kore, ikinci askeri casus uydusunu taşıdığı anlaşılan bir roket fırlatmayı planladığını duyurdu.

Güney Kore, Çin ve Japonya liderlerinin buluştuğu zirvede füze krizi

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Çin Başbakanı Li Qiang, Seul'deki zirvede, Asyalı komşular arasında daha fazla işbirliği çağrısında bulundu. Görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Yoon, Kuzey Kore'nin fırlatması beklenen casus uyduya karşı güçlü bir uluslararası tepki verilmesi çağrısında bulunurken, Kishida da Pyongyang'ın bu planı durdurmasını talep etti.

Haberin Devamı

Zirvenin "yeni bir başlangıcı" temsil ettiğini söyleyen Li, "Bu yıl BM Güvenlik Konseyi üyeleri olarak birlikte çalışan üç ülkemizin, küresel karmaşık kriz ve jeopolitik çatışmalar karşısında bilgelik ve güç toplayarak uluslararası toplumda barış ve refaha katkıda bulunmak için güçlerini birleştireceğini umuyorum" dedi.  Zirvenin hemen öncesinde Kuzey Kore, Japon Sahil Güvenliği'ni yakın bir zamanda uydu fırlatılacağı konusunda bilgilendirdi.

Yoon, "Balistik füze teknolojisi kullanılarak yapılacak herhangi bir fırlatma BM Güvenlik Konseyi kararlarını doğrudan ihlal edecek ve bölgesel ve küresel barış ve istikrarı baltalayacaktır. Kuzey Kore'nin uluslararası toplumun uyarılarına rağmen füze fırlatması halinde, uluslararası toplumun buna kararlı bir şekilde karşılık vermesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Haberin Devamı

Kishida, toplantıya başlamadan önce Kuzey Kore'ye "fırlatmayı durdurma" çağrısında bulundu. Kuzey Kore'nin balistik teknoloji kullanarak testler yapması birçok BM kararıyla yasaklanmış durumda. Analistler, uzaya fırlatma kabiliyetleri ile balistik füzelerin geliştirilmesi arasında önemli bir teknolojik örtüşme olduğunu söylüyor.

Kuzey Kore'nin en büyük ticaret ortağı ve önemli bir diplomatik müttefiki olan Çin, daha önce Pyongyang'ı silah denemeleri nedeniyle kınamakta direnmiş, bunun yerine ABD-Güney Kore ortak tatbikatlarını gerilimi arttırmakla eleştirmişti. 

"Fırlatma olmayacağı anlaşılıyor"

Uzmanlar, üç ülkenin Pyongyang'ın nükleer tehditleri ve Rusya ile artan bağları gibi kilit konulardaki farklı tutumları nedeniyle, zorlu jeopolitik konularda bir fikir birliği oluşturmalarının zor olacağı konusunda uyardı.

Güney Kore gazetesi The Hankyoreh, başyazısında "Bu toplantının düzenlenmesindeki zorluklara rağmen önemli diplomatik başarılar elde edilmesi pek olası değil" dedi.

Hankyoreh, Seul'ün üçlü toplantıyı "Washington ve Tokyo ile yürütülen diplomasinin sınırlarını aşmak ve bir süredir gözden düşmüş olan Güney Kore, Çin ve Japonya üçlü diplomasisinin çerçevesini yeniden inşa etmek için kullanması gerektiğini" söyledi.

Haberin Devamı

"Seul'deki Kuzey Kore Araştırmaları Üniversitesi Başkanı Yang Moo-jin AFP'ye "Çin'in katılımı göz önünde bulundurulduğunda, Kuzey'in Pekin'in tutumuna saygı göstererek önemli bir aradan sonra toplanan üçlü toplantı sırasında herhangi bir fırlatma yapmayacağı anlaşılıyor." dedi.

Nükleer silahlara sahip Kuzey Kore geçtiğimiz kasım ayında ilk keşif uydusunu fırlatarak uluslararası kınamalara neden olmuş ve ABD bunu BM yaptırımlarının "küstahça ihlali" olarak nitelendirmişti.

Liderler zirvesinin ardından Yoon, Li ve Kishida bir basın toplantısı düzenleyecek ve ülkeler arasındaki ticareti arttırmayı amaçlayan üst düzey endüstri liderlerinin de hazır bulunacağı bir iş zirvesine katılacak.