DünyaGezegen ısındıkça akıl baştan gidiyor

Gezegen ısındıkça akıl baştan gidiyor

13.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Küresel ısınma, sadece biyolojik sağlığımızı tehdit etmiyor. Ruhsal sağlığımız da bozuluyor. Bir uzmana göre, sıcaklık yüzünden risk algısı değişen insanlar saldırganlaşıyor! Öyle ki ABD’de mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcak havalarda 8 bin silahlı saldırı meydana gelmiş.

Gezegen ısındıkça akıl baştan gidiyor

Dünya giderek ısınıyor. Bu ısınma canlıların biyolojik sağlığını tehdit ediyor. Sıcak çarpması, güneş çarpması, kalp krizi gibi tehlikeler doğuyor. Açlık, kıtlık, susuzluk alarmları insanlığın kâbusu oluyor. Ama iklim değişikliğinin, küresel ısınmanın sadece biyolojik sağlığımızı bozduğunu sanmak büyük bir yanılgı oluyor. Çünkü sıcak havalar, insanların ruhsal sağlığını da tehlikeye atıyor. Avrupa Çevre Ajansı’nda (AÇA) Avrupa iklim ve sağlık gözlemevi uzmanı olan Eline Vanuytrecht, İngiliz “Guardian” gazetesine verdiği demeçte, küresel ısınmanın bulaşıcı hastalık riskini artırdığını söylerken sözü psikolojik bozulmaya getiriyor.

Haberin Devamı

‘Acil’e başvuru arttı

Vanuytrecht, sıcak hava dalgalarının “insan davranışlarını ve risk algısını değiştirebileceğini” söylüyor. Bir başka ifadeyle insanlar normal havalarda tehlikeli olarak görmediği bir insanı, bir durumu sıcak havada çok negatif bir şekilde algılayabiliyor. Nitekim bilimsel çalışmalar da aşırı sıcağın fiziksel sağlığın yanı sıra zihinsel sağlık üzerinde de önemli olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor. Hatta kayıtlara göre, kavurucu sıcaklarda intihar etme riski yükseliyor. Çok sıcak günlerde akıl sağlığı rahatsızlıkları nedeniyle acil servislere yapılan başvuruların arttığı vurgulanıyor. En çarpıcı olan ise, ABD’de mevsim normallerinin üstündeki sıcak havada 8 bin silahlı şiddet olayının gerçekleşmesi!

Haberin Devamı

Buzullar eridikçe bakteriler canlanıyor

Uzmanlara göre, yüzyıllardır buzullarda uyku halindeki bakteri ve virüsler, küresel ısınmayla yeniden ortaya çıkabilir. Bunu doğrulayan bir ölüm, 2016’da Sibirya’daki Yamal Yarımadası’nda yaşanmıştı. Yamal’da bir çocuk, şarbon hastalığından ölmüş, 20 kişi de hastanelik olmuştu. Nedeni, 75 yıl önce şarbondan ölen bir geyiğin cesedinin çözülen buzlarla  yüzeye çıkıp, hastalığı bulaştırmasıydı. Canlanan şarbon bakterisi toprağa ve suya karışırken, bölgedeki 2 bin geyiğe de hastalığı bulaştırmıştı. Uzmanlar, “Buzullar, bakterilerin milyonlarca yıl canlı kalması için ideal ortam” dedi.

 

 

Yazarlar