05.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
İklim değişikliğinin neden olduğu küresel ısınmanın Dünya’yı ve insanlığı tehdit etmesi en çok bilim insanlarını endişelendiriyor. Bu nedenle ABD’nin Hawaii Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, Dünya’yı kurtarmak için acil önlem alınması çağrısında bulundu. İklim değişikliğinin, çevre yıkımının, hastalıkların, sosyal eşitsizliğin Dünya’yı ve insanlığı felaketin eşiğine getirdiğini belirten uzmanlar, “Öncelikle küresel ısınmaya karşı acilen önlem alınmalı” dedi.
‘GEZEGEN ÇÖKÜYOR’
Akademik raporda şu tespitler yapıldı: “Sınırsız ekonomik büyüme gezegenin kaynaklarını tüketti. Dünyanın en zengin yüzde 10’luk kesimi zararlı karbon emisyonlarının yarısından sorumludur. Sıcak hava dalgaları, seller, kuraklık gibi aşırı hava olayları, gıda üretimini tehdit ederken çatışmalar artıyor. Dünya birbirine bağlı bir ağdır. Okyanusların ısınması, buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi, daha şiddetli fırtınalar, tarımda da aksamalara neden oluyor. Kaynaklar sınırsızmış gibi davranarak havayı kirlettik, ormanı kestik, aşırı avlandık. Gezegen çökmek üzere...”
YAĞMUR ORMANLARI YOK OLUYOR
Güney Amerika’da 5.5 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplayan yağmur ormanlarının kaybının dakikada 10 futbol sahası (37 bin kilometrekare) büyüklüğünde olduğu bildirildi. Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Maryland Üniversitesi’ne göre, geçen yıl tarıma yer açmak için İsviçre büyüklüğünde bir alan, yağmur ormanlarından yok edildi. Sorunun kaynağının, ormanların tarıma açılması olduğu bildirildi.
KURAKLIK İLANI
Afrika ülkesi Zimbabve’nin Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, kuraklık nedeniyle “felaket durumu” ilan etti
Mnangagwa, iklim olayı El Nino’nun neden olduğu şiddetli kuraklığın etkisiyle ülkesinin 2 milyar dolarlık yardıma ihtiyacı olduğunu açıkladı. Başkan, Zimbabve’deki yetersiz yağışlar nedeniyle ülkesinde bu yıl 2,7 milyondan fazla insanın sofraya koyacak yiyeceği olmadığını söyledi.
SORUMLU KİM?
Ünlü araştırmacılar tarafından hazırlanan “Carbon Majors” veri tabanına göre, dünya çapındaki 57 şirketin 2016’dan bu yana sera gazı emisyonlarının yüzde 80’inden sorumlu olduğu bildirildi. Sera gazı emisyonları iklimi bozarak küresel ısınmaya neden oluyor. Guardian’daki haberde, petrol, kömür, çimento üreticisi bu şirketlerin karbon emisyonlarının arttığı ifade edildi.